fra Petar Ljubičić

RAZMIŠLJANJA

Fra Petar Ljubičić: Kako biti siguran da imaš život vječni Provjeri imaš li vječni život. Jedino ovako možemo biti sigurni u njega... >> Nova fra Petrova kolumna!!!

Fra Petar Ljubičić Kako biti siguran da imaš život vječni

Foto: Shutterstock

 

Vječni život je upoznati milosrdnoga Boga i Isusa Krista Spasitelja

Naš božanski Spasitelj je čudesni Otkupitelj i moćni Osloboditelj. Došao je k nama prije nešto više od dvije tisuća godina, poslan od Oca svoga. U tridesetoj godini je počeo naviještati radosnu vijest spasenja = evanđelje. To je Riječ Božja. Pozvani smo poslušati tu riječ, o njoj razmišljati i po njoj živjeti. Mnogi vjernici zaboravljaju kako bi trebalo Božju riječ i drugima prenijeti. Svaki katolik vjernik je po svom krštenju poslan nastavljati djelo Kristovo i tako raditi na širenju kraljevstva Božjega. To je dužan činiti u obitelji, na poslu, u školi, u svom uobičajenom okruženju, prema svojim sposobnostima i svome zvanju.

Ne zaboravimo, u Crkvi smo svi odgovorni!

Isus je želio ovu suznu dolinu pretvoriti u mali raj…

Isus je želio ovu suznu dolinu pretvoriti u mali raj, a svi ljudi da se osjećaju kao velika obitelj Božja. Cijeli život Isusov bijaše neprekinuta molitva, razgovor i dogovor između Oca i Sina. Znao je dane i noći provoditi u molitvi. Znao je reći kako je njegovo jelo vršiti volju Oca nebeskoga.

„Isus je Očev ljubljeni Sin i nama daje mogućnost da budemo svi sinovi istoga Oca, a međusobno braća i sestre Isusa Krista. Isus pretače svoju egzistenciju u osobnu molitvu za sve nas, i sve što nam želi reći, prerasta u molitvu koju moramo i mi izgovarati jedni za druge. On se proslavljuje u nama, i nikad se ljepše ne će proslaviti nego kad svi mi shvatimo osobno svoje bezgranično dostojanstvo s kojim nas je Otac za svu vječnost obdario.” (fra Tomislav Pervan).

U evanđelju je zapisano samo nekoliko molitava. Jedna od njih je „velikosvećenička molitva”. Isus ju je molio dok se spremao na smrt i rastajao se od svojih učenika. To je molitva, u prvom redu za sve njegove, prije nego sam pođe u smrt. Tako se Isus brinuo za svoje učenike ne samo propovijedanjem nego i molitvom.

Evanđelist Ivan piše: »Isus podiže oči k nebu i reče: „Oče, došao je čas: proslavi Sina svoga da Sin proslavi Tebe i da vlašću koju si mu dao nad svakim tijelom dade život vječni svima koje si mu darovao. A ovo je vječni život: upoznati Tebe jedinoga pravog Boga, i onoga koga si poslao, Isusa Krista!”« (Iv 17,1-3).

Tko ima vječni život

Predivne su ovo Isusove riječi. Isus nas upućuje na život vječni. Život vječni je posljednji cilj Isusova, ali i našega života. Sve što god je radio na ovome svijetu, sve je činio na slavu Božju, sve je bilo usmjereno prema vječnom životu.

Isus moli svoga Oca da Ga proslavi i da On Oca proslavi i da daruje život vječni svima koje mu je predao.

Spoznati Boga, upoznati Isusa Krista u kojem nam je Bog postao vidljiv, opipljiv – to je naš život, vječni život, naša životna sreća. Tko, dakle, upozna Boga i Isusa, povjeruje i ljubi Ga, taj ima život vječni.

Spoznati u biblijskom smislu znači vjerovati, gledati, ljubiti, odlučiti se za Boga, živjeti s Bogom, prijateljevati s Bogom…

Ali kako upoznati Isusa? Iz pričanja bake? Slušajući majku? Idući na vjeronauk? Čitajući Sveto pismo? Slaveći svetu misu i slušajući propovijedi? Čitajući duhovne knjige? Sudjelujući na duhovnim vježbama, obnovama, molitvenim skupinama, seminarima… Sve je to dobro i pomaže nam da se susretnemo i upoznamo Isusa i zavolimo Ga.

Tko ne pozna njega, ne pozna zapravo ništa. „Upoznati Isusa Krista – to je sve. Ostalo ništa!” (Chevrier)

„Nisam mislio da ću tako rano umrijeti!”

U jednoj prometnoj nezgodi teško je stradao mladić. Samo nekoliko sati prije nezgode, mladić, pun života i mladenačke snage, sanjao je o lijepoj budućnosti, a sada se morao suočiti sa smrću. Došao mu je i svećenik.

Kad je došao k svijesti, svećenik je razgovarao s njim o njegovu duševnom stanju. „Nisam mislio da ću tako rano umrijeti!” potiho je govorio mladić. „Znam ja što je život vječni i kako se postiže spasenje, ali mislio sam: još sam mlad, ima za to vremena!”

On je bio odgojen u obitelji koja je živjela svoju vjeru. Zato mu je sada i bilo teško što mu je tako brzo došao kraj. On nije još spreman umrijeti. Svećenik ga je ispovjedio i okrijepio svetim sakramentima. Nakon dva sata pao je u komu i preselio se u vječnost. Svećenik je dodao: „Nikada neću zaboraviti izraz žalosti na njegovu licu jer nije iskoristio ranije sve one milosti koje mu je Gospodin darivao tijekom života!” Iskoristi ovo vrijeme koje ti je darovano za spasenje. Ovo je vrijeme spasenja za nas…!

Ako ustima priznaš a u srcu povjeruješ

Najsvetiji i najvažniji studij za osvjedočenoga vjernika jest upoznati Isusa, osobno Ga upoznati, zavoljeti i s Njim i za Njega živjeti.

Isusa upoznajemo u vjeri i ljubavi, tišini i molitvi, u tajnama mise i sakramenata te On postaje živo pravilo – uzorak našega života. Sve ostalo je sporedno u životu i malo važno.

„Gospodine, daj da upoznam Tebe, daj da upoznam sebe!” (sv. Augustin) Duboka misao jednoga od najvećih mislilaca čovječanstva. Čovjek može istinski upoznati sebe samo ako upozna Boga. Kako bismo što bolje upoznali njega, najbolji je put: moliti Njega za taj dar.

Apostol Pavao kaže: Ako ustima svojim priznaš: „Isus je Gospodin”, a u srcu svojem povjeruješ: „Bog ga je uskrisio od mrtvih” – bit ćeš spašen.

Tko, naime, srcem vjeruje, ustima priznaje, postići će pravednost i spasenje. Pismo kaže: „Tko god vjeruje u nj, ne će propasti. Doista, tko god zazove Ime Gospodnje, bit će spašen”. (Rim 10,9-13).

„Tko sluša moju riječ i vjeruje onome koji me posla, ima život vječni. On ne dolazi na sud, već je prešao iz smrti u život” (Iv 5,24) I opet: „Tko vjeruje u Sina, ne osuđuje se, već je prešao iz smrti u život!”

Koliko smo upoznali Boga i koliko vremena mu posvećujemo i s njim živimo?

Sjetimo se obraćenoga razbojnika na križu. U odlučnom trenutku života, obraćeni razbojnik na križu govori: „Isuse, sjeti me se, kada dođeš u svoje kraljevstvo!” On mu odvrati: „Zaista kažem ti, danas ćeš biti sa mnom u raju!” (Lk 41,42-43).

Koliko samo trošimo vremena na nepotrebne stvari… Tužimo se da nemamo vremena, mogućnosti, novaca, nismo zadovoljni, nismo sretni.

A jedno je samo potrebno: ne trošiti vrijeme uzalud. Opravdati svaki trenutak svoga života. Mislimo na vječnost…! Ulog je velik. Život vječni. Koliko smo upoznali Boga i koliko vremena mu posvećujemo i s njim živimo? Isus nam govori kako je put do života vječnoga on sâm.

Potrebno je vidjeti njega u svakom trenutku svoga života, iskusiti njegovu nazočnost u svakodnevnom životu, slaviti ga, čuvati i živjeti njegovu riječ.

Važno, važnije, NAJVAŽNIJE

Ne opterećujmo se nepotrebnim teretima. Ima u životu važnih stvari, ali ima i važnijih. Najvažnije je postići cilj svoga življenja. Isus je puno važnih riječi izrekao tijekom svoga propovijedanja učenicima. Mali dio toga je zapisan u evanđeljima. Ovo posljednje, po našem ljudskom iskustvu je najvažnije, brinuti se o životu vječnome. Isus čak za to moli svoga Oca. Shvatimo da nas On neizmjerno ljubi i uvijek radosno prima.

Potrebno je svakoga dana moliti kako bismo što bolje upoznali jedinoga pravog Boga i onoga koga je poslao, Isusa Krista. Jedino tako možemo biti sigurni u život vječni!

Isus je ponuda sreće, spasa, smisla. Spoznati to Ime, zavoljeti to Ime, ostati u tome Imenu – to je jezgra – bit naše vjere i vjerovanja.

Hvala Ti, Oče nebeski, što si tako žarko ljubio svijet, tj. sve nas, da si nam svoga Sina darovao. Hvala Ti, Isuse, što si na nas mislio i za nas molio! Hvala Ti, što si nas otkupio i spasio!

Autor: fra Petar Ljubičić

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh