Duhovnost

LJEKOVITOST BIBLIJSKIH RIJEČI

FRA IVO PAVIĆ Strelovite su molitve i danas učinkovite; moli ovako… Neka nam, dakle, ne prođe niti jedan dan a da nismo izgovorili barem jedan biblijski ulomak. Riječ Božja će nam vratiti mir i nadu

Ljekovitost biblijskih riječi

Foto: Pixabay


 

Rani su se kršćani u molitvi koristili strelovitim biblijskim molitvama. One isto mogu biti učinkovite i danas. Bitno ih je izgovarati ustrajno, srcem i vjerom u Gospodina.

Ako se osjećaš sam i napušten, Sveto pismo ti kaže: „Može li žena zaboraviti svoje dojenče, ne imati sućuti za čedo utrobe svoje? Pa kad bi koja i zaboravila, tebe ja zaboraviti neću“ (Iz 49, 15).

Kad si u opasnosti ponavljaj riječi psalma: „O Bože, spasi me, Jahve, u pomoć mi pohitaj!“ (Ps 70, 1).

Ako ti se čini da je Bog daleko, Božja riječ kaže: „Ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta“ (Mt 28,20). Ako imaš dojam da te grijeh satire, ona ti odgovara: „Opačine tvoje brišem i grijeha se tvojih ne spominjem!“ (Iz 43, 25). Ako ti se čini da ti nedostaje ono što je potrebno za život, psalam te poziva na čin vjere: „Gospodin je pastir moj: ni u čem ja ne oskudijevam.“ (Ps 23,1).

Kad si u opasnosti ponavljaj riječi psalma: „O Bože, spasi me, Jahve, u pomoć mi pohitaj!“ (Ps 70, 1). Ili: „Pomoć je naša u imenu Gospodina koji stvori Nebo i zemlju“ (Ps 124, 8). Kad osjetiš da ti treba unutarnje iscjeljenje, moli: „On liječi one koji su srca skršena i povija rane njihove” (Ps 147,3). Ili: „Njegove nas rane iscijeliše“ (Iz 53,5).

Kad si bolestan moli: „Ne, umrijeti neću nego živjeti i kazivat ću djela Gospodnja“. (Ps 118, 17)

Kad se kaješ za grijehe i propuste, moli: „Bože, milostiv budi meni grešniku!” (Lk 18,13). Kad si u životnoj opasnosti, sjeti se riječi: „O, Bože, spasi me, Jahve, u pomoć mi pohitaj!” Kad si bolestan moli: „Ne, umrijeti neću nego živjeti i kazivat ću djela Gospodnja“. (Ps 118, 17). „Gospodine, Bože moj, zazvah te, i ti si me ozdravio“. (Ps 30, 3). Kad ti nedostaje pouzdanja u Gospodina moli: „Uzdaj se u Gospodina svim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razbor“ (Izr 3,5).

Kad želiš čuti Božji glas ili proroštvo, moli: „Govori Gospodine, sluga tvoj sluša ti imaš riječi života vječnoga“ (1 Sam 3,10)

Kad ne znaš koji pravi put izabrati i koje odluke donijeti, moli: „Pokaži mi, Gospodine, svoje putove, nauči me svojim stazama!” (Ps 25,4). Kad želiš čuti Božji glas ili proroštvo, moli: „Govori Gospodine, sluga tvoj sluša ti imaš riječi života vječnoga“ (1 Sam 3,10). Ako te napastuje zloduh, sjeti se Isusova obećanja: „Evo, dao sam vam vlast da gazite po zmijama i štipavcima i po svoj sili neprijateljevoj i ništa vam neće naškoditi“ (Lk 10,19).

Ako trebaš mir, moli: „Samo je u Bogu mir, dušo moja”. (Ps 62)

Ako osjetiš strah, sjeti se psalma: „Stazama pravim Ti me upravljaš radi Imena svojega. Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer Ti si sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni“ (Ps 23). Kad si u kušnji, često moli: „Ta vjeran je Bog: neće pustiti da budete kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati ishod da možete izdržati“ (1 Kor 10, 13).

Ako imaš problema s bludom reci: „Bježite od bludnosti! Svaki grijeh koji učini čovjek, izvan tijela je, a bludnik griješi protiv svoga tijela“ (1 Kor 6,18). Ako trebaš mir, moli: „Samo je u Bogu mir, dušo moja”. (Ps 62). Kad ti treba ljubav, moli ovako: „Ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan” (Rim 5,5). Ako želiš zahvaliti Gospodinu jer te je stvorio, reci: „Hvala Ti što sam stvoren tako čudesno, što su djela tvoja predivna! Dušu moju do dna si poznavao” (Ps 139, 14).

Ako se bojiš smrti, moli: „Ta meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak“ (Fil 1,21)

Ako ti treba uspjeh, moli: „Dobrota Božja i milost pratit će mene sve dane života moga” (Ps 23,6). Ako ti treba Božje vodstvo, dobro je moliti: „Stazama pravim Ti me upravljaš radi Imena svojega”. (Ps 23) „Nauči me da vršim volju tvoju, jer Ti si Bog moj. Duh tvoj dobri nek me po ravnom putu vodi.” (Ps 145, 10) Ako se bojiš smrti, moli: „Ta meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak“ (Fil 1,21).

Protiv siromaštva moli: „A Bog moj ispunit će svaku vašu potrebu po bogatstvu svome, veličanstveno, u Kristu Isusu” (Fil 4.19). Kad osjetiš slabost i obeshabrenje, moli: “Sve mogu u Onome koji me jača” (Fil 4,13).

Na duhovnoj obnovi u Wettingenu 2019. (Švicarska) polagao sam Bibliju na glavu ljudi. Oni su počivali u Duhu. To je isto potvrda kako je Biblija moćna i ljekovita. Neka nam, dakle, ne prođe niti jedan dan a da nismo izgovorili barem jedan biblijski ulomak. Riječ Božja će nam vratiti mir i nadu.

Iz knjige „Uzmi i čitaj“ autora dr. sc. Ive Pavića, OFM. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh