Duhovnost

IZ NOVE KNJIGE

FRA IVO PAVIĆ Biblija je knjiga napisana više za zajednicu nego za pojedinca Naglasak je na osobnom čitanju i proučavanju Biblije i na povezanosti sa zajednicom. Zašto je važna zajednica? Pojedinac može zastraniti, ali zajednica ne.

FRA IVO PAVIĆ Biblija je knjiga napisana više za zajednicu nego za pojedinca

Foto: Shutterstock


 

Jedan od najvažnijih plodova Katoličke karizmatske obnove snažna je ljubav i žeđ prema Svetom pismu. Čitanje Biblije ili Svetoga pisma igra važnu ulogu u molitvenim susretima i osobnome i zajedničkom životu vjernika koji su u dodiru s Katoličkom karizmatskom obnovom. Ponovno otkrivanje Biblije u ljudima stvara istinsku žeđ za Božjom riječju u svakodnevnom životu. Isus je rekao: „Riječi koje sam vam govorio duh su i život“ (Iv 6,36). Gospodinove riječi postaju hrana njegovom narodu.

Plod Katoličke karizmatske obnove, kako kaže njezin promotor belgijski kardinal Suenens (1904. – 1996.), očituje se u milosti dubljega čitanja Svetoga pisma i dubljeg razumijevanja njegove stvarnosti

Dok evangeliziram po svijetu, često nailazim na ljude koji mi kažu: „Dajte, velečasni, propovjedajte nam Božju Riječ! Gladni smo i žedni Božje Riječi.“ To je ono što se ispunja u Pismu: „Evo dolaze dani kad narod neće više žeđati za vodom nego za Božjom riječju“ (Am 8,11-13). Svijet je i danas gladan Božje riječi „kao zemlja suha, žedna, bezvodna“ (Ps 63).

Plod Katoličke karizmatske obnove, kako kaže njezin promotor belgijski kardinal Suenens (1904. – 1996.), očituje se u milosti dubljega čitanja Svetoga pisma i dubljeg razumijevanja njegove stvarnosti. Ističe da je potreban iskusan vodič kako bi se izbjegao fundamentalistički pristup ili pretjerana subjektivnost. Da se to ne bi dogodilo, dobro je da svećenik bude prisutan u zajednicama da na pravi način protumači Sveto pismo. Svaki vjernik može i treba imati pristup Bibliji u potpunoj jednostavnosti jer je ona knjiga Božjeg naroda kaže Suenens. Kako smo već rekli, da ne bi vjernik zastranio, mora ostati prosvijetljen tumačenjem koje nudi Crkva.

Bez sile Duha Svetoga nemoćni smo. Svijet nas neće slušati

Biti zanesen Biblijom je krajnost, to se može vidjeti kod mnogih protestanata, a druga krajnost je uopće ne čitati niti ne proučavati Bibliju. To je prisutno u pravoslavnoj crkvi. Katolici, osobito karizmatici, nalaze se u zlatnoj sredini. Naglasak je na osobnom čitanju i proučavanju Biblije i na povezanosti sa zajednicom. Zašto je važna zajednica? Pojedinac može zastraniti, ali zajednica ne. Biblija je knjiga napisana više za zajednicu nego za pojedinca.

Za propovijedanje i evangelizaciju Biblija je nezaobilazno sredstvo. Stoga je važno da svi oni koji su kršteni, a osobito biskupi i svećenici, tumače Božju riječ u pomazanju Duha Svetoga. Bez sile Duha Svetoga nemoćni smo. Svijet nas neće slušati.

 

Sveti Ivan Pavao II.: »Naše kršćanske zajednice trebaju postati vjerodostojne „škole molitve”«!

Iz knjige „Uzmi i čitaj“ autora fra Ive Pavića.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Društvo Kristofori organizira tečaj ‘Školu molitve’ kojom žele pomoći pojedincima u izgradnji osobne i zajedničke (grupne) molitve. Ovdje možete pronaći sve informacije o tečaju.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh