Razno

NASTALA SEDAM GODINA PRIJE UKAZANJA

FOTO Vjeruje se da je ova slika samoukog umjetnika bila predznak Gospina ukazanja u Međugorju Gospu koja lebdi iznad međugorskog krajolika – crkve, vinograda, Križevca, sadašnjega Brda ukazanja naslikao je samouki slikar iz mjesta blizu Međugorja, Vlado Falak

Foto: Facebook

 

„Gospa iznad Međugorja“, slika koja je nastala uoči Velike Gospe 1974. godine, sedam godina prije prvog ukazanja. Naslikao ju je samouki slikar Vlado Falak iz Šurmanaca, mjesta udaljenog tek neka dva kilometra od Međugorja.

Gospu koja lebdi iznad međugorskog krajolika – crkve, vinograda, Križevca, sadašnjega Brda ukazanja slikar je darovao tadašnjem župniku fra Luki Sušcu i kapelanu fra Jozi Joliću koji su je postavili na kor u međugorskoj crkvi sv. Jakova.

Slika je dugo vremena bila obješena o zid crkve na koru i kao da je proročanski neprestano ukazivala na buduća ukazanja u međugorskoj župi. Pišući o prvim danima ukazanja, fra Jozo Jolić sliku doživljava jednim od predznaka ukazanja.

Na pitanje kako je došao na ideju da naslika ovakvu sliku, Vlado je bio jasan:

„To je samo znak da se Božji i Gospini planovi ne mogu predvidjeti. Mogao bih stotinu puta upitati zašto i ne znati odgovoriti…“

Vladino svjedočanstvo

„Godine 1991., 25. ožujka dospio sam u bolnicu Sveti Duh u Zagrebu i odstranjeni su mi slijepo crijevo, desni mokraćni kanal i desni bubreg. U bolnicu sam došao s malignom retroperitonealnom fibrom, a nakon operacije stanje se pogoršavalo, operirali su me još dvaput. Primio sam 20 bočica krvi, što nije pomaglo, jer se pojavila kronična sepsa. Kad sam osjetio da mi liječnici ne mogu pomoći, devetu večer nakon operacije sam zavapio: ‘Gospe moja, neka bude po tvojoj volji, a molim te pomozi mi ostati živ radi svoje djece’. Već ujutro stanje se promijenilo! Sepsa je nestala.

Kad sam otpušten iz bolnice, zahvalio sam dr. Gilji što me je spasio, rekao je da je učinio sve što je mogao, ali da ne zna što me je spasilo te da s molitvenikom odem na Križevac kad dođem kući. Nisam mu pričao da sam naslikao tu sliku 1974., ni onu 1964., niti da sam večer prije ozdravljenja zamolio Gospu za pomoć…“

Vlado Falak umro je prije dvije godine, u 79. godini života. Njegova slika, za koju mnogi smatraju da je najava Gospe za dolazak u malo hercegovačko mjesto, danas je smještena u samostanu Sestara Ranjene obitelji u Vionici.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh