Vatikan

MARIJANSKO SVETIŠTE KNOCK

FOTO Upoznajte irsko svetište gdje se zbilo jedinstveno ukazanje Gospe, svetog Josipa i Ivana Evanđelista Papa Franjo će na svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka ovom svetištu službeno dodijeliti međunarodni status marijanskog i euharistijskog svetišta

Foto: Svetište Knock


 

Papa Franjo će na svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka, irskom svetištu Gospe od Knocka, u kojem se dogodilo ukazanje Isusa Krista (kao Jaganja Božjeg), Blažene Djevice Marije, Svetog Josipa, i Svetog Ivana Evanđeliste, službeno dodijeliti međunarodni status marijanskog i euharistijskog svetišta, javlja Nedjelja.ba.

 

O ukazanju

Ukazanje se dogodilo u večernjim satima 21. kolovoza 1879. Grupa vjernika, uključujući muškarce, žene, mlade i djecu doživjeli su Gospu, Sv. Josipa i Sv. Ivana Evanđelista kraj male župne crkve Sv. Ivana Krstitelja. Iza njih i malo lijevo od Sv. Ivana bio je oltar, a na njemu križ i Janje (tradicionalna slika Isusa, kao Jaganjca Božjeg), kojem se klanjaju Anđeli.

 

Potok krvi, tekao je iz Srca Isusova. Ukazanje je označilo Otkrivenje. Oltar je bio baš onako, kako piše u knjizi Otkrivenja.

Blažena Djevica Marija je viđena kao vrlo lijepa i stajala je nekoliko metara iznad tla. Nosila je bijelu haljinu, koja je visjela s puno nabora i bila pričvršćena na vratu. Na glavi je imala zlatnu krunu. Ona je bila ‘duboko u molitvi’, s očima podignutim prema nebu, podignutih ruku do ramena. Sveti Josip je također nosio bijele halje. Stajao je desno kraj Djevice. Usmjerio je glavu prema Djevici Mariji. Ivan Evanđelist stajao je na lijevoj strani Blažene Djevice Marije. Bio je odjeven u dugu haljinu i nosio mitru. Imao je otvorenu veliku knjigu u lijevoj ruci.

 

Oni koji su doživjeli ukazanje, stajali su na pljusku tri sata i molili krunicu. Iako je bila stalna kiša, prisutni su ostali posve suhi. Vidjele su se brojke na nebu. Nakon ukazanja, uslijedila je gusta tama.

Već slijedeći dan pojavio se mali izvor, koji do tada nije postojao. Uslijedila su brojna ozdravljenja.

Izvanredna povijest Knocka

Nekoliko tjedana nakon tog događaja koji je potresao cijelu Irsku, crkvene su vlasti imenovale povjerenstvo koje je ustanovilo da su svjedočanstva vidioca „dostojna pouzdanja“. Tako je započela izvanredna povijest Knocka.

Stotinu godina nakon ukazanja uz crkvicu je podignuto veliko svetište. Kamen temeljac je 1973. godine blagoslovio Pavao VI., a svetište je inaugurirano šest godina poslije, 18. srpnja 1979. godine. Zanimljivo je da se struktura svetišta oslanja na 32 stupa koji predstavljaju 32 irske županije.

Poznat i kao „mali Lurd”, svetište u Irskoj pohodi više od milijun i pol hodočasnika. Među hodočasnicima su poznati Sveta Majka Terezija iz Skopja i sveti papa Ivan Pavao II. Svetište je i 2018. godine posjetio i papa Franjo.

Prekretnica za irsko svetište

Rektor svetišta vlč. Richard Gibbons kazao je kako su uistinu zahvalni papi Franji za ovo priznanje, koje je došlo posredstvom Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije, koje je prepoznalo Knock na međunarodnoj razini u smislu njegova posebnog statusa marijanskog i euharistijskog svetišta. „Ovo je povijesna prekretnica za irsko Nacionalno marijansko i euharistijsko svetište“, poručio je rektor svetišta.

 

Od početka pandemije, Svetište Knock neprestano nastoji pružiti podršku vjernicima. U studenom 2020. održana je posebna misa zadušnicu za sve irske građane koji su umrli uslijed bolesti COVID-19, a oko svetišta je postavljeno više od 3 000 svijeća koje su predstavljale preminule tijekom pandemije. Misu je virtualno pratilo više od 120 000 ljudi.

Ivana Adamić, Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh