Vijesti

U ZAGREBU, SPLITU I RIJECI

FOTO Sudionici „Hoda za život“ poslali snažnu poruku: Ne hodamo samo za nerođenu djecu, već i za bolesne, nemoćne i one koji su napustili Hrvatsku Okupljeni sudionici u sva tri najveća hrvatska grada, hodali su radosni uz pjesmu, iskazujući solidarnost, poštovanje i ljubav prema svakom nerođenom i rođenom djetetu, njegovoj majci, ocu, obitelji i Hrvatskoj

FOTO Sudionici „Hoda za život“ poslali snažnu poruku: Ne hodamo samo za nerođenu djecu, već i za bolesne, nemoćne i one koji su napustili Hrvatsku

Dostojanstveno i miroljubivo protekla su tri „Hoda za život“ – u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Okupljeni sudionici, u sva tri najveća hrvatska grada, hodali su uz pjesmu i veselje iskazujući solidarnost, poštovanje i ljubav prema svakom nerođenom i rođenom djetetu, njegovoj majci, ocu, obitelji i Hrvatskoj.

„Nedopustivo je da 75 posto onih koji se odluče na pobačaj kao razlog navodi egzistencijalne probleme. To u prijevodu znači da je razlog 75 posto pobačaja u Hrvatskoj bezobzirna i nesposobna politika koja je opustošila Slavoniju, napunila pučke kuhinje i koja tjera žene da nedjeljom rade u trgovinama bez adekvatnih naknada. To je poruka svima njima da tako dalje neće ići”, rekla je glavna koordinatorica „Hoda za život“, Hajdi Begović, na Trgu bana Jelačića.

„Dajmo glas nerođenima“

Naglasila je da je educiranje i pravo na pristup informacijama ključan dio obrane svakog začetog ljudskog života i „zato smo ovdje i hodamo”:

„Ne možemo više zatvarati oči i gledati egzodus obitelji i podnijeti da obitelji važu mogu li si priuštiti dijete ili ne. Puna su usta ljudskih prava, a temeljno ljudsko pravo – pravo na život spremni smo ugasiti pod krinkom slobode i prava na izbor, slobode odlučivanja. Dajmo glas nerođenima”, poručila je Begović.

Predstavnik inicijative „Život biraj”, Dario Milić, rekao je kako očekuju da odgovorni u Hrvatskoj provode zakone i osiguraju zaštitu žena koje toliko često imaju problema na radnom mjestu samo zato što se odlučuju biti majkama.

„Mi muškarci, koji danas hodamo Zagrebom, Splitom i Rijekom želimo poručiti – tu smo uz vas. Ovdje smo za svaku ženu i dijete. Biti muž svojoj ženi i otac svom djetetu najzahtjevnija je i najljepša uloga u životu svakog muškarca”, rekao je Milić.

Predstavnica inicijative „Život biraj”, Marijeta Ščekić, ustvrdila je da korištenje raznih medicinskih pretraga za otkrivanje neizlječivih bolesti imaju samo jedan cilj – eliminiranje bolesne djece, te da je to suprotno konvenciji o ljudskim pravima i biomedicini.

Bolesti su dio ljudske stvarnosti

„Dio ljudske stvarnosti su bolesti, neke su nasljedne, a neke nisu. Genetski poremećaji i bolesti ne oduzimaju vrijednost niti dostojanstvo ljudskom životu. Mi se zalažemo za društvo koje poštuje različitosti te slabije i ranjivije štiti, a ne eliminira. Oni imaju pravo na našu solidarnost i potporu”, poručila je.

Okupljanje sudionika manifestacije „Hod za život“ započeo je na Trgu dr. Franje Tuđmana, odakle su Ilicom krenuli prema Trgu bana Jelačića, gdje su ih pri dolasku na pozornici dočekali pjesmom „Kako je dobro vidjeti te opet”. Uoči njihovog dolaska na Trg, policija je privela sedam osoba koje su Ilici, u jednom trenutku, pokušale zapriječiti put sudionicima „Hoda za život” te su sjeli na ulicu gdje je povorka Hoda trebala prolaziti. Cijela situacija riješena je prije nego što su sudionici Hoda stigli to tog mjesta.

Protuprosvjednici nosili su natpise na kojima je pisalo: „Zabrana pobačaja osuda je žene na smrt” i “Smrt fašizmu, sloboda pobačaju”. Unatoč upozorenjima policije nisu se maknuli te su privedeni u policijsku postaju. Nakon govora organizatora, manifestacija je nastavljena koncertom na kojem je nastupio Tiho Orlić.

Prvi „Hod za život“ u Rijeci

Na „Hodu za život”, koji se prvi put u subotu održao u Rijeci, sudionici, među kojima je bilo mnogo obitelji s djecom, okupili su se na Korzu a cijelim je putem vladala odlična atmosfera.

Sudionici su nosili natpise na kojima je pisalo: „Život je temeljno ljudsko pravo”, „Otkucaji srca djeteta čuju se 21. dan od začeća, mama tada još ne zna za trudnoću”, „Zanimljivo je da su svi koji se protive životu već rođeni”, „Nisam izbor, nego dijete”, „Zaključak svih hrvatskih medicinskih fakulteta: život počinje začećem”…

Članica organizacijskog odbora riječkog „Hoda za život”, Maja Šimičić Rosandić, novinarima je rekla kako je cilj te manifestacije osvijestiti činjenicu da život traje od začeća do smrti, te podići svijest o važnosti života. „Ovo je edukativna i miroljubiva manifestacija“, dodala je.

„Hod za život“ u Splitu

U subotu je u Splitu održan drugi „Hod za život“. Sudionici su nosili natpise na kojima je, između ostalog pisalo: „Za život – Za ljubav – Za Boga”, „I ja želim živjeti”, „Život ne pruža garancije, ali abortus ne pruža šansu”, „Dalmacija za život”, „Jadno je da dijete treba umrijeti,  kako biste vi živjeli kako želite”, „Želim se roditi”…

„Zahtijevamo da se društvo u cjelini prema životu u maternici odnosi jednako kao i nakon rođenja. Danas ne hodamo samo za ljudski život već i za nemoćne, bolesne i one koji su napustili Hrvatsku. Želimo im probuditi nadu i dati tračak optimizma, koliko je moguće, te nadležnima poručiti da se uhvate u koštac s problemima”, poručio je Goran Velić.

 

Ovdje možete pogledati kako je izgledao „Hod za život“ u Zagrebu, Rijeci i Splitu:

Izvor: Narod.hr

Foto: Narod.hr

Priredila Vedrana Prka

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh