Aktualnosti

RUŽA HRVATSKA

FOTO Postoji li ijedna osoba koja će vidjevši ovaj kip pomisliti da je ubijena jedna osoba? Nek' bjelina ovog kipa koja simbolizira nevinost, čistoću i mučeništvo vječno podsjeća ljude na besmislenost i tragediju zla, ali i na činjenicu da je život svet i vječan. U njega ne pucamo - njega čuvamo i štitimo

Postoji li ijedna osoba koja će vidjevši ovaj kip pomisliti da je ubijena jedna osoba?

Foto: Hrvatska za život (preuzeto uz dopuštenje autora)

 

Udruga Hrvatska za život organizira otvorenje spomenika u spomen na trudnicu Ružicu Markobašić i njezinog nerođenog sina Antuna, brutalno ubijene na Ovčari 1991. godine. Svečanost će se održati u utorak, 16. studenoga, ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar (Županijska 35) u 12 sati, javlja HKM.

Nikolina Nakić osvrnula se snažnom objavom na tragičan događaj i značenje kipa. Objavu vam prenosimo u cijelosti:

Kraljica Jelena Slavna.
Kraljica Katarina.
Diva Grabovčeva.
Personificiranim likovima na posebno lijep način pretočene u kipove i zaživjele u narodu pridružuje se još jedan kip nazvan „Ruža Hrvatska”.
Ružica = Ruža.

Ružica Markobašić bila je pet mjeseci trudna sa svojim sinom Antunom kad je na Ovčari brutalno ubijena. Skinuli su je golu i rafalno pucali u trbuh, ubivši nju i njeno nerođeno dijete.

Zlo je shvaćalo gdje treba pucati

Takve stvari stavljamo u kolektivnu memoriju naroda zbog onoga što one predstavljaju, a u ovom slučaju to nije samo patnja hrvatske žene nego i činjenica da su u tom trenu tamo na Ovčari ubijene dvije osobe. I ako išta u 2021. godini možemo naučiti dok promatramo ovaj divni bijeli spomenik trudne žene pomalo nalik na grčku boginju, smrtnu i besmrtnu u isto vrijeme, to je sljedeće: zlo je shvaćalo gdje treba pucati. Razmislite u tome. Zlo nije pucalo u srce, nego baš u trbuh te žene. Sjetite se toga sljedeći put kad čujete „ali”. Uvijek jedan „ali” je direktan pucanj u neki novi trbuh.

Postoji li ijedna osoba na ovom svijetu koja će vidjeti ovaj kip i pomisliti da je ubijena jedna osoba?
Nek’ bjelina ovog kipa koja simbolizira nevinost, čistoću i mučeništvo vječno podsjeća ljude na besmislenost i tragediju zla, ali i na činjenicu da je život svet i vječan. U njega ne pucamo- njega čuvamo i štitimo.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh