Aktualnosti

UDRUGA ZDENAC

FOTO Održana Ljetna misijska škola u Dugom Selu – pogledajte kako je bilo! Svrha i cilj Ljetne misijske škole promicanje je solidarnosti i usvajanje životnih vrijednosti, razvijanje samopoštovanja, kreativnosti, otvorenosti, odgovornosti prema sebi i drugima.

Održana Ljetna misijska škola u Dugom Selu – pogledajte kako je bilo!

Foto: Zdenac

 

Ljetna misijska škola 2021. održana je u Dugom Selu, od 19. do 22. lipnja za djevojčice od 6. do 8 razreda i od 23. do 26. lipnja za djevojčice od 2. do 6. razreda. Treća grupa bila je za dječake, od 5. do 8. srpnja.

Svrha i cilj

Svrha i cilj Ljetne misijske škole promicanje je solidarnosti i usvajanje životnih vrijednosti, razvijanje samopoštovanja, kreativnosti, otvorenosti, odgovornosti prema sebi i drugima. Vodimo ih Bogu, osobnom odnosu s Bogom, naglašavamo važnost Boga i kršćanskih vrijednosti u životu svakog čovjeka.

Ciljeve smo ostvarili kroz aktivnosti. Svi sudionici Ljetne misijske škole su izabrani, izabrane.

Isus ih je doveo u Zdenac na ovu školu „Uči živjeti!“, i ima za njih velike poruke.

Došli su susresti se s Isusom.

Učili smo živjeti, razgovarati, slušati, družiti se, pomagati, moliti…

Raspoloženje srca i pažnja glavna je uputa Ljetne misijske škole. Učiniti sve što se kaže i na način kako ih se uputi. Učiniti srcem i velikodušno jer se to čini Isusu. Isus dolazi tamo gdje nema otpora. Imali smo stalno u srcu Isusa i pitali se: „Isuse, što želiš od mene?“ I On nam otkriva tajnu kako biti sretan/na.

Učili smo živjeti, razgovarati, slušati, družiti se, pomagati, moliti…

Branje i čišćenje višnji, kuhanje marmelade. Prije nego što smo počeli s aktivnostima promatrali smo višnju, primjećivali njezine grane pune plodova, njenu visinu, ukazali na jake korijene. Nekada je bila malena i nejaka. Godinama je primala od Stvoritelja sve što joj je bilo potrebno za rast za zrelost, da može obdariti plodovima svakoga tko joj se približi, da osvježi svaku osobu, da bude na stolu u kolačima, da može nahraniti mnoge. S ovim smo razmišljanjima krenuli.

Hodočašće u Hrvatsko nacionalno svetište Mariju Bistricu

Pojasnili smo pojmove hodočasća i svetišta. Učili o povijesti svetišta i Križnom putu svetišta.

Posjetili smo i park skulptura – Marija Bistrica i spoznali da „I drvo ima dušu“.

Kip Majke Božje Bistričke datira s kraja 15. stoljeća, a pripada nizu crnih Madona, premda je pri restauraciji otkriveno da njezina tamna boja nije izvorna.

Posjet baki Ani u Prečec

Baka Ana, 88-godišnja starica koja nema svoje djece. Zdenac joj je prije mjesec dana obnovio kuću, uveo vodu i napravio kupaonicu. Radost bake Ane bila je neopisiva kad je ugledala djecu. Djeca su učila iz priča bake Ane, nesebično je djelila svoju životnu mudrost (i bombone, naravno), a na odlasku je baka Ana plakala, kao i djeca.

Značenje kruha u našem životu, u euharistiji – izrada kruha

Kruh je Božji dar i plod čovjekova rada. On nas povezuje i treba nam svaki dan. Važan je za rast, zdravlje, izvor je čovjekove snage i zadovoljstva. Uz kruh svagdašnji potreban je i Kruh koji hrani našu dušu. Tko je taj Kruh života, odakle dolazi, što nam daje?

Isus je Kruh života, Kruh istinski. Daruje se iz čiste ljubavi. Želi da se lomi, dijeli nama za hranu vječnu. Zato je i uzeo obilježja kruha da nam svakodnevno bude blizu. I mi se, za druge, trebamo darivati poput Njega.

Osobna molitva

Učili smo ih molitvu srca; svako jutro molili smo molitvu Presvetom Srcu Isusovu, svakodnevno molili Zlatnu krunicu i išli na Svetu Misu.

Kao uvod u Svetu Misu pogledali smo film „Veliko čudo“. Prekrasna animirana priča o pravom značenju Svete Mise, neprestanoj borbi između dobra i zla i konačnom trijumfu vjere (film možete pogledati ovdje).

Igre i tombola – neizbježna aktivnost

Cilj igara bio je jačanje zajedništva, suradnje, pomaganja jednih drugima i dijeljenja.

Na ovoj Ljetnoj misijskoj školi uistinu smo „Učili živjeti!“ i prije svega isticali prijateljstvo s Isusom, otvorenost srca, učili prepoznavati Isusa u drugoj osobi i spoznavati da je Isus u meni.

Više o Udruzi Zdenac i njihovu radu možete saznati ovdje.

 

Kako je bilo, možete pogledati i u galeriji fotografija. 😊

Autorica: N.M.; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh