Foto i video

U RUDNIKU SOLI U POLJSKOJ

FOTO Najveća crkva na svijetu izgrađena pod zemljom Crkva se nalazi na dubini od 101 metra u rudniku soli Wieliczka. Izgrađena je isključivo od soli i posvećena sv. Kunigundi, zaštitnici rudara…

FOTO Najveća crkva na svijetu izgrađena pod zemljom

Kapelica sv. Kunigunde u rudniku soli Wieliczka posebna je po mnogočemu. Kapelica ne privlači samo turiste, već i parove koji se tamo žele vjenčati jer su zadivljeni njenim veličanstvenim ambijentom, prenosi Aleteia.


Najveća svjetska crkva izgrađena pod zemljom nalazi se na dubini od 101 metra u rudniku soli Wieliczka. Izgrađena je isključivo od soli i posvećena sv. Kunigundi, zaštitnici rudara. Možda mislite da je mračna i tmurna, ali daleko ste od istine! Kapela duga 54 metara, visoka 12 metara i široka 18 metara, prepuna je lustera izrađenih od kristala soli.

Sveta misa

Svi oni koji se žele skriti pod zemlju i uroniti u molitvu mogu to i učiniti jer je kapelica sv. Kunigunde mjesto redovitog štovanja. Sveta misa slavi se svake nedjelje i na Badnjak u ponoć. Njezina je unutrašnjost poput prave umjetničke galerije, ispunjena radovima talentiranih kipara rudara. Glavni umjetnici bili su Antoni Wyrodek i braća Józef i Tomasz Markowski.

Relikvije sv. Kunigunde

Tomasz Markowski napravio je glavni oltar, najvažniji dio kapelice. On se sastoji se od tri dijela, na bočnim stranama nalaze se skulpture sv. Josipa i sv. Klementa (zaštitnika rudara i mjesne župe), a u sredini je kip svete Kunigunde. Relikvije svetice pohranjene su ispod oltara, 1994. godine.

Skulptura Ivana Pavla II. napravljena od soli

Između ostalog, posjetitelji mogu vidjeti i papinski križ, napravljen od četiri vrste soli koji simbolizira poljske povijesne rudnike soli (Wieliczka, Bochnia, Sieroszowice i Kłodawa). Uz to, od 1999. godine, mogu vidjeti i kip Ivana Pavla II. Napravio ga je Stanisław Anioł sa svojim asistentima i to je jedini spomenik Ivanu Pavlu II. napravljen od soli.

Prije nego što se rudnik soli konačno zatvorio 1996. godine, uvršten je na UNESCO-v popis svjetske baštine.

Vedrana Prka; Book.hr

Foto: Aleteia

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh