Vijesti

FILIPINSKI JE SVEĆENIK OSLOBOĐEN UZ POMOĆ VLADINIH SNAGA // Oslobođenje o. Chita izazvalo radost i oduševljenje katoličkih zajednica na Filipinima Agencija 'Fides' prenosi da su filipinski biskupi, kao i katoličke zajednice diljem zemlje, s radošću dočekali vijest o oslobođenju o. Chita, te su ju proširili pod sloganom: „Dobrodošao natrag među nas, o. Chito!“.

„Presretni smo što je oslobođen o. Chito. Zahvaljujemo Gospodinu i svima onima koji su se molili za njegovo oslobođenje iz zatočeništva. Pohvaljujemo napore filipinske vojske koja čini sve kako bi zaštitila živote talaca“, tim je riječima biskup Marawija, mons. Edwin De La Pena, komentirao puštanje na slobodu o. Teresita Suganoba zvanog Chito, vikara apostolske prelature Marawija, koji je u noći sa 16. na 17. rujna oslobođen zajedno s još jednim taocem. Otac Chito oslobođen je zahvaljujući akciji vojske koja je uključena u opsadu Marawija, grada koji su 23. svibnja ove godine zauzele islamističke snage skupine Maute, koja se zaklela na vjernost Islamskoj državi.

Oslobođenje o. Chita

Agencija Fides prenosi da su filipinski biskupi, kao i katoličke zajednice diljem zemlje, s radošću dočekali vijest o oslobođenju o. Chita, te su proširili vijest pod sloganom: „Dobrodošao natrag među nas, o. Chito“. Svoju su radost izrazili i muslimanski vođe, te zajednice otoka Mindanao. Svećenika su spasile Vladine snage nakon što je vojska zauzela jednu džamiju u središtu grada, koja je služila kao uporište skupine Maute. Iz vojske su priopćili da su se teroristi sukobili s Vladinim snagama nakon čega su napustili svoj položaj, te su na tako taocima omogućili bijeg.

Filipinska se vojska priprema za posljednju fazu opsade te je često pozivala džihadiste na predaju. Procjenjuje se da se u središtu Marawija nalazi oko 80 islamističkih boraca, uključujući i dvojicu vođa Isnilona Hapilona i Omarkhayama Mautea, te otprilike 40 taoca. Borbe između islamista i Vladinih snaga traju već više od tri mjeseca, a u sukobima je stradalo 860 ljudi, uglavnom džihadista. Grad je pretrpio ogromnu materijalnu štetu, a prema procjenama filipinskih vlasti za obnovu Marawija bit će potrebno više od 50 milijardi dolara. Riječ je o gradu u kojem je prije sukoba živjelo oko 200 tisuća ljudi, većinom muslimana, koji su trenutačno raseljeni po okolnim područjima.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Foto: dw.com

Najčitanije

Na vrh