Izdvojeno

ZAHVALA MARIJI

Filipinski će predsjednik svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije proglasiti državnim blagdanom

Filipinski će predsjednik svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije proglasiti državnim blagdanom

Foto: Shutterstock

 

Filipinski katolici pozdravljaju odluku predsjednika Rodriga Dutertea koji je potpisao dekret kojim se 8. prosinca, odnosno svetkovina Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, proglašava državnim blagdanom. Kako bi se građanima omogućilo slavljenje tog blagdana, Vlada predviđa zatvaranje škola i ureda u čitavoj zemlji. Zastupnički dom je odobrio nacrt zakona 2. svibnja ove godine, a Senat 11. prosinca. Zakon će stupiti na snagu 15 dana nakon objavljivanja u filipinskim Narodnim novinama.

Zahvala Majci Božjoj

Predsjednikova odredba predstavlja pravedno priznanje Blažene Djevice Marije, naše zaštitnice – rekao je u razgovoru za agenciju AsiaNews, Ramon F. Santiago, član laičkog pokreta „Parovi za Krista“. Istog je mišljenja i Bambi Suguitan Lozano, laik iz župe San Roque u Sampalocu u nadbiskupiji Manila: Sretan sam što je Predsjednik uzeo u obzir ljubav Filipinaca prema Gospi. Tu se odluku trebalo donijeti davno – rekao je Slym Villegas, liječnik specijalist za ortopedske implantate – Ako slavimo Dušni dan ili Dan heroja kao državni blagdan, zašto ne bismo isto tako mogli slaviti i svetkovinu Bezgrješnog začeća? Pravedno je što je Bezgrješno začeće sad postao državni praznik. To je naš način zahvaljivanja i hvale Majke Marije.

Dodajmo na kraju kako su Filipini većinski katolička zemlja – katolici čine oko 80% ukupnog stanovništva te azijske zemlje. I prije donošenja zakona, dok je 8. prosinca još uvijek bio radni dan, Crkva je pozivala vjernike da sudjeluju na vjerskim službama, a obrazovne su ustanove zemlje u prigodi te svetkovine obustavljale nastavu.

Izvor: Vatikanski radioBook.hr 

Priredila Gabriela Jurković

Najčitanije

Na vrh