Osobni razvoj

CAREY NIEUWHOF

Evo što sam ja shvatio u svome životu: ispovijed i napredak su najtješnije povezani Nedostatak ispovijedi odvaja nas od Boga, jedne od drugih, pa čak i od nas samih

Evo što sam ja shvatio u svome životu: ispovijed i napredak su najtješnije povezani

Foto: Unsplash, Jacqueline Day 


 

Evo što sam ja shvatio u svome životu: ispovijed i napredak su najtješnije povezani. Nećete spomenuti nešto što ne želite priznati. Ako dublje razmislite o ovome, stvari koje odbijate priznati najviše nagrizaju odnose koji su vam bitni. Vaša nespremnost da spomenete ključne riječi zabija klin u središte vašega braka. Vaša zaokupljenost sobom gradi zid između vas i vaše djece, a da ne spominjemo vaše prijatelje. Ljubomora i zavist onemogućuju slavljenje postignuća bilo koga drugog, a vaša prijateljstva ostaju plitka ili se kao rezultat toga raspadaju.

…opsesija vlastitim pričama navodi nas na to da ignoriramo druge i da odbijemo priznati svoje najdublje probleme. Jer mi nikada nismo krivi, zar ne?
Nije ni čudo što se osjećamo tako otuđenima

Kao da je naša kultura stvorila plodno tlo za prekid veza. Svi mi nosimo iluziju da smo duboko povezani putem naših uređaja, ali u isto vrijeme naša (uvijek opravdana) opsesija vlastitim pričama navodi nas na to da ignoriramo druge i da odbijemo priznati svoje najdublje probleme. Jer mi nikada nismo krivi, zar ne?
Nije ni čudo što se osjećamo tako otuđenima.
Nedostatak ispovijedi odvaja nas od Boga, jedne od drugih, pa čak i od nas samih.

(…)

Njezin je izazov prestati kriviti druge i preuzeti odgovornost za svoje grijehe. Krivnja je podmukla jer će se stalno pojavljivati u vašem umu kako bi vas uvjerila da vi ništa niste krivi.

Izgovor, razlog, objašnejnje i opravdanje

Dok sam o tome razmatrao tijekom godina, uvidio sam velike razlike između četiri ključna pojma: izgovora, razloga, objašnjenja i opravdanja. Isprike svoju genezu pronalaze u razlozima zbog kojih stvari nisu protekle onako kako ste se bili nadali. Da, vaši su se roditelji razveli kad vam je bilo šest godina. Naravno, vaš vas trener nikada nije stavljao u utakmicu baš onda kad ste zaslužili igrati. Ne, nije pošteno da se drugoj djeci plaća školovanje dok vi niste mogli pohađati fakultet po svom izboru.

…kad će vaše prošle okolnosti prestati definirati vašu sadašnjost i budućnost?

Ali evo pitanja na koje morate odgovoriti: kad će vaše prošle okolnosti prestati definirati vašu sadašnjost i budućnost? U određenome trenutku vaše okolnosti moraju prestati funkcionirati kao isprike.

Fokus na stvari koje možemo kontrolirati

Razlozi funkcioniraju na sličan način u sadašnjemu vremenu. Da, postoje razlozi zašto je vaš brak loš. Postoje razlozi zbog kojih je vaše samopoštovanje nisko. Postoje razlozi zbog kojih se mučite na poslu. Shvaćam to. Ipak, koliko god ti razlozi bili stvarni, većinu vremena u našemu misaonom i molitvenom životu usredotočujemo se na stvari koje ne možemo kontrolirati. Zahtijevamo da se naš supružnik promijeni, da se naša djeca bolje ponašaju prema nama ili da se naš šef pošteno ponaša. Ali kad ćete se prestati fokusirati na ono što ne možete kontrolirati i umjesto toga početi se fokusirati na ono što možete kontrolirati? Što kad biste mjesec dana molili samo za stvari koje su pod vašom kontrolom? Pa, za početak, mislim da biste prestali s isprikama.

umjesto da ta iskustva koristite kao isprike, pokušajte na te ključne trenutke u svome životu gledati kao na objašnjenja koja mogu dovesti do transformacije

„Pa onda”, pitate se, „što da radim? Da samo ignoriram svoju prošlost? Da se pretvaram kako se razvod nikada nije dogodio? Da se pretvaram kako mi srce nikada nije bilo slomljeno? Da zaniječem loše stvari koje su se dogodile na putu?” Apsolutno ne. No umjesto da ta iskustva koristite kao isprike, pokušajte na te ključne trenutke u svome životu gledati kao na objašnjenja koja mogu dovesti do transformacije. Jezik objašnjenja razlikuje se od jezika isprike. Objašnjenje sa sobom nosi ton upita.

Cijeli tekst možete pročitati u knjizi „Ni nakraj pameti“ autora Careyja Nieuwhofa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh