Roditelji i djeca

STVARANJE SVEMIRA

Evo kako kroz igru upoznati djecu sa Stvoriteljem „Tada Gospodin, Bog, načini od zemlje sve životinje u polju i sve ptice u zraku i predvede ih čovjeku da vidi kako će koju nazvati, pa kako koje stvorenje čovjek prozove, da mu tako bude ime. Čovjek nadjene imena stoci, svim pticama u zraku i životinjama u polju...” (Post 2,19-20)

Foto: Pixabay

 

Geologija nam pruža još jedno sredstvo pomoću kojeg se u djetetu može razvijati osjećaj čuđenja i divljenja pred Božjim stvaranjem svemira. Dovoljno je pronaći kamenčiće u dvorištu, uzeti čekić i dlijeto te posuditi knjigu o geologiji iz knjižnice. Pločice na vrtnim stazama ili starim krovovima osušeno su blato, odnosno zemlja koja se tisućama godina pekla na suncu.

Predivno je zemlju, planine, otoke i mora doživljavati kao čuvare tisućljetnih tajni Božjega stvaranja, a opet mi smo mu dragocjeniji od svih tih ljepota prirode

Prugice kojima je kamenje prošarano imaju svoja imena i svoje priče, a kamenje je oblikovano hektolitrima voda koje su ga prale i gladile stoljećima ili je jednom bilo odlomljeno s velike litice. Predivno je zemlju, planine, otoke i mora doživljavati kao čuvare tisućljetnih tajni Božjega stvaranja, a opet mi smo mu dragocjeniji od svih tih ljepota prirode.

„Pronađi što je Bog sve stvorio”

U šetnji ili gledajući kroz prozor na ulicu, djeca mogu razabrati što nam je došlo izravno iz Božje ruke

Jednu lekciju iz katekizma malena djeca mogu usvojiti mnogo prije polaska u školu i to kroz igru nazvanu „Pronađi što je Bog sve stvorio”. U šetnji ili gledajući kroz prozor na ulicu, djeca mogu razabrati što nam je došlo izravno iz Božje ruke, primjerice nebo, oblaci, sunce, drveće, ptice, psi, mačke, a onda to suprotstaviti stvarima koje su ljudi napravili po darovima koje nam je Bog dao, kao što su automobil, lopta, odjeća i ulična rasvjeta.

Tako im možemo pomoći oblikovati njihovo rano shvaćanje ispravnog služenja ovim darovima kako bi kao malo stariji razumjeli da je sječa šuma radi proizvodnje papira loša i nepoželjna, osobito ako se on koristi za tiskanje stripova punih grozota kojima se zastrašuju djeca i koji im, primjerice zločin i neposluh Bogu prikazuju simpatičnim.

Iz knjige „Kako odgajati dobru katoličku djecu“ Mary Reed Newland. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh