Svjedočanstva

ETTISWIL, 1447. GODINE

Euharistijsko čudo u Švicarskoj: Što se je dogodilo kada je jedna žena ukrala posvećene hostije za vođu sotonske sekte „Siromašna i gladna Anna Vögtli je 24. svibnja 1447. godine ukrala posvećene hostije iz župne crkve u Ettiswilu. Kako je izjavila tijekom suđenja, nije to napravila iz zloće već stoga što je bila primorana svojim siromaštvom, odnosno ucjenom glavara jedne sotonske sekte…“

Euharistijsko čudo u Švicarskoj: Što se je dogodilo kada je jedna žena ukrala posvećene hostije za vođu sotonske sekte

Foto: Shutterstock


 

Ettiswil je malo mjesto u kantonu Luzern, u centralnoj Švicarskoj. Na groblju se nalazi kapelica koja podsjeća na euharistijsko čudo koje se dogodilo 1447. godine. Ovo neobično čudo iznimno je složeno, s mnogo obrata, krađa, nejasnih likova, ali je vrlo dobro dokumentirano. Protagonist slučaja je žena koja je kasnije uhićena zbog raznih kriminalnih radnji te je podvrgnuta ispitivanju pred sudcem. Sačuvani su originalni dokumenti tog saslušanja sa svjedočenjima drugih osoba koje su bile izravni svjedoci.

Krađa hostija za glavara sotonske sekte

Siromašna i gladna Anna Vögtli je 24. svibnja 1447. godine ukrala posvećene hostije iz župne crkve u Ettiswilu. Kako je izjavila tijekom suđenja, nije to napravila iz zloće već stoga što je bila primorana svojim siromaštvom, odnosno ucjenom glavara jedne sotonske sekte. Taj čovjek je iskorištavao Annino siromaštvo te joj plaćao za svaku ukradenu posvećenu hostiju. Anna je znala da su sljedbenici sotonske sekte oskvrnjivali hostije, ali kako nije bila prevelika vjernica, nije za to marila jer joj je novac mnogo značio. Do tada je već ukrala nekoliko hostija u crkvama u okolici te je tog dana isto učinila u Ettiswillu.

Dok se udaljavala od crkve iz koje je ukrala hostije, Anna osjeti kako ukradene hostije, koje je skrivala u svojoj odjeći, postaju sve teže. Došavši na periferiju mjesta gdje su počinjala polja, više nije uspijevala nastaviti dalje. Hostije su bile teške kao kamen i nije mogla više hodati. Osjećala se prignječenom pod težinom te je bila prisiljena baciti hostije u živicu, u grm koprive. Tamo je odlazila na pašu sa svinjama djevojka imenom Margherita Schulmeister. Jedne večeri dok se vraćala kući sa stadom, svinje su došavši do jednog dijela ceste zastale kao okamenjene i koliko god pokušavala, djevojka ih nije uspijevala pokrenuti. Gledale su u točno određenu točku na polju i nepomično stajale, uplašeno rokćući.

Hostije u grmu kopriva

Nakon što je sve isprobala kako bi ih vratila kući, Margherita se obratila za pomoć jednoj ženi koja je onuda prolazila pa je i ova mogla vidjeti nevjerojatan prizor. Ona također bezuspješno pokuša potjerati svinje. Tada ode po druge ljude kako bi pomogli Margheriti, ali nitko nije uspio pomaknuti svinje. Na tom se mjestu već okupilo dosta ljudi. Osim onih koji su pomagali Margheriti, bilo je tu i drugih znatiželjnika. Svi su razgovarali o tome koji bi mogao biti razlog što se svinje zadržavaju na taj način. Netko je počeo pretraživati dio polja u smjeru pogleda životinja, te su tako u gustom grmu kopriva pronađene hostije koje su tamo bačene koji dan ranije.

Prema dragocjenom dokumentu sa suđenja koji prenosi izjave svih svjedoka događaja, hostije su bile poredane u travi poput latica prekrasnog cvijeta i sjajile jarkim svjetlom. Javili su župniku koji je svečano odjeven u procesiji vratio hostije u Crkvu. Anna je u sudskom procesu proglašena krivom za čin svetogrdne krađe te spaljena na lomači, a na mjestu pronalaska hostija izgrađena je kapelica koja i danas postoji.

Ulomak iz knjige „Krv Kristova“ autora Renza Allegrija. Dopuštenje izdavača vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

O knjizi

Ova je knjiga izvrsna priprema za misu… Preporučam Vam da prije svake svete mise pročitate barem jedno poglavlje. Naime, vjerujem da razmišljajući o Isusovoj stvarnoj prisutnosti u Euharistiji možemo na misi sudjelovati djelatnije i plodonosnije.

Josip Lončar

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

  • 79
  •  
  •  
  •  
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh