Svjedočanstva

1370. GODINE

EUHARISTIJSKO ČUDO U ŠPANJOLSKOJ ‘Mrlje krvi mogu se vidjeti i danas, nakon 400 godina’ Za iskupljenje svojih sumnji, župnik se povukao u eremitorij nazvan koliba svetog Tome i tu ostao do svoje smrti vodeći isposnički život.

EUHARISTIJSKO ČUDO U ŠPANJOLSKOJ 'Mrlje krvi mogu vidjeti i danas, nakon 400 godina'

Foto: Shutterstock

 

Cimballa je malo planinsko mjesto u španjolskoj provinciji Zaragoza. Ima oko 130 stanovnika na oko 1000 metara nadmorske visine. U staroj crkvi nalazi se kamen u obliku kapitela, nazvan „Oltar Presvetog Otajstva” gdje se čuvaju relikvije euharistijskog čuda koje se dogodilo 1370. godine.

Tada se hostija pretvorila u meso, a vino u živu krv koja je ključala u kaležu i prelijevala se na korporal. Uplašen i skrušen svećenik zaplače

Jednoga dana te daleke 1370. godine župnik Cimballa, Tomás, slavio je misu. Odmah nakon posvećenja počeo je razmišljati da možda i nije moguće vjerovati da su se hostija i vino u kaležu pretvorili u Tijelo i Krv Kristovu. Tada se hostija pretvorila u meso, a vino u živu krv koja je ključala u kaležu i prelijevala se na korporal. Uplašen i skrušen svećenik zaplače. Sav puk prisutan na misi, priđe bliže oltaru te svi mogoše vidjeti što se dogodilo: hostiju pretvorenu u meso uronjenu u krv koja kaplje po korporalu.

Hostija i umrljani korporal sačuvani su u svetohraništu. Povjesničar Antonio Joaquin Sanz de Larrea u jednoj je studiji iz XVIII. stoljeća napisao da se „te mrlje krvi mogu vidjeti i danas, nakon četiristo godina”.

Za iskupljenje svojih sumnji, župnik se povukao u eremitorij nazvan koliba svetog Tome i tu ostao do svoje smrti vodeći isposnički život.

Iz knjige „Krv Kristova“ Renza Allegrija.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh