Duhovnost

IZ NOVE KNJIGE 'PRESVETA EUHARISTIJA'

Euharistijska žrtva i svakodnevni život katolika Što gorljivije i pažljivije sudjelujemo u Svetoj žrtvi oltara, primit ćemo veće plodove izmirenja i molitve

Foto: Unsplash, Karl Fredrickson

 

Klanjanje, veličanje i hvaljenje

Cilj mise postiže se na različite načine i u različitoj mjeri. Ciljevi koji se izravno odnose na Boga, klanjanje, veličanje i hvaljenje uvijek su, neovisno o našoj suradnji, besprijekorni plod i sa svom svojom beskonačnom vrijednošću. Ovo je istina čak i kad se sveta misa slavi bez prisutnosti vjernika.

Naš Gospodin Bog beskrajno je veličan uvijek kad se slavi euharistijska žrtva i prinosi hvala Bogu. Ova obveza, kaže sveti Toma, više veseli Boga nego što ga vrijeđaju grijesi svijeta, jer je sam Krist stvarni Svećenik koji prinosi, ali i stvarna žrtva koja se prinosi na svakoj misi.

Izmirenje i molitva

Ostali ciljevi euharistijske žrtve (izmirenje i molitva) koji su za našu korist i koji se nazivaju plodovima mise, zapravo ne postižu uvijek puninu za koju su sposobni.

Mi zapravo nikad ne primamo te plodove u toj savršenoj mjeri, jer se nama daju prema našim osobnim sklonostima

Ti plodovi pomirenja s Bogom i uslišanja naše molitve mogu također biti beskrajno vrijedni. I oni počivaju na Kristovim zaslugama. Mi zapravo nikad ne primamo te plodove u toj savršenoj mjeri, jer se nama daju prema našim osobnim sklonostima.

Što gorljivije i pažljivije sudjelujemo u Svetoj žrtvi oltara, primit ćemo veće plodove izmirenja i molitve. Kristova molitva umnaža vrijednost naše molitve do te mjere da u misi ujedinjujemo naše molitve i izmirenje s njegovima.

Iz knjige „Presveta euharistija“ o. Thomasa J. McGoverna. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh