Aktualnosti

POBJEDA ŽIVOTA

Eugenički pobačaj zabranjen u Poljskoj Od 28. siječnja 2021. godine u Poljskoj su zabranjeni svi pobačaji osim u slučaju silovanja, incesta ili kada su majčini zdravlje i život ugroženi

Foto: Pixabay

 

U srijedu je na snagu stupila odluka poljskog Ustavnog suda o zabrani eugeničkog pobačaja kojom je potvrđeno pravo na život nerođenoj djeci s invaliditetom.

To znači da će od sada u Poljskoj biti zabranjeni svi pobačaji osim u slučaju silovanja, incesta ili kada su majčini zdravlje i život ugroženi.

„Ustavni sud je ponovno presudio da osoba ima pravo na život od trenutka začeća. Također je presudio da svaki ljudski život jednako vrijedi, da nema boljih i lošijih ljudi, da svaki čovjek ima jednako pravo na život. Ljudski život ima jednaku vrijednost neovisno o tome radi li se o nerođenome, o mladom, vitalnom ili o starijoj osobi. Na tim temeljima ljudske civilizacije počiva poljski pravni sustav. Čl. 4 stavak 1 točka 2 zakona o planiranju obitelji je neustavan“, stoji u obrazloženju, piše polandin.com.

Rečeni zakon dopuštao je pobačaj u tri slučaja od kojih je jedan dopuštao „prekid trudnoće“ u slučaju velike vjerojatnosti smrtonosnog ili nepovratnog oštećenja fetusa ili neizlječive bolesti koja prijeti njegovu životu.

Podsjetimo, Ustavni sud je svoju odluku donio još 22. listopada, no vlada je odgodila njezino stupanje na snagu zbog prosvjeda koji su izbili u zemlji nakon odluke.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh