Roditelji i djeca

KAKO MOLITI ZA SVOJU ODRASLU DJECU

„Epidemija“ koja se danas brzo širi među mladima Svijet nerijetko stvara pomutnju, dok su Božji putovi uvijek jasni. Kada živimo po Njegovim zakonima, ta jasnoća biva još i veća.

Molite da Vaša odrasla djeca shvate Božji naum za svoj život

Foto: Shutterstock

 

„Epidemija“ koja se danas brzo širi među mladima

Primjećujem kako se danas među mladima veoma brzo širi epidemija koja se odnosi na zbunjenost oko toga koja je njihova životna svrha. Tome pridonosi činjenica što primaju daleko više informacija od svijeta, negoli poruke od Boga. Svijet nerijetko stvara pomutnju, dok su Božji putovi uvijek jasni. Kada živimo po Njegovim zakonima, ta jasnoća biva još i veća.

Pomutnje se možemo osloboditi jednostavno čitanjem Riječi Božje. No brojna odrasla djeca provode daleko previše slobodnoga vremena gledajući televiziju, za računalom ili tražeći neke druge oblike zabave. Odveć premalo vremena posvećuju čitanju Biblije. Svatko tko prima daleko više informacija iz medija, negoli što prima pouke od Boga, može lako stati besciljno lutati. Kada je Božji glas ugušen, nema istinske vodilje te lako mogu krenuti u pogrešnu smjeru.

Osjećaj da imaju životni cilj i smisao ne znači nužno da će Vaša odrasla djeca znati svaku pojedinost o tome što trebaju činiti i kuda poći, ali će svakako osjećati određene sklonosti. Možda neće točno znati što žele u životu raditi, ali će zato…

Osjećaj da imaju životni cilj i smisao ne znači nužno da će Vaša odrasla djeca znati svaku pojedinost o tome što trebaju činiti i kuda poći, ali će svakako osjećati određene sklonosti. Možda neće točno znati što žele u životu raditi, ali će zato znati – primjerice – žele li se odlučiti za fakultet ili možda za neki obrt i slično. Neka odrasla djeca kojima nedostaje osjećaj cilja i smisla, uopće u srcu ne osjećaju sklonost ka ičemu. Bez ikakve Božje vodilje mogu izgubiti svrhu ili se posvetiti nečemu što je za njih pogrešno te će izgubiti dragocjene godine života prije nego što to uvide. Bez Božje vodilje koja će ih uputiti što im je činiti, mogu se bojati učiniti ijedan korak, da ne bi pogriješila. No kada ih Bog vodi, iako se i dalje boje mogućeg neuspjeha, to ih neće zaustaviti u napredovanju prema onome na što ih Bog poziva. (…)

Snaga Molitve

Gospodine, molim te da (ime odrasloga djeteta) stekne osjećaj svrhe za svoj život, kao i sposobnost jasno razumjeti tu svrhu. Podari mu (joj) Duha mudrosti i objave, kako bi se prosvijetlile oči njegova (njezina) srca. Pomozi mu (joj) upoznati koje li nade u pozivu Tvojemu; koje li bogate slave u baštini Tvojoj (usp. Poslanica Efežanima 1,17-19). Molim da uspiju Tvoji planovi ispunjavanja sudbine i svrhe koju si mu (joj) namijenio, a ne planovi Neprijateljevi.

Osposobi ga (ju) da se odijeli od svih rastresenosti ovoga svijeta i obrati Tebi, kako bi mogao (mogla) čuti Tvoj glas. Ne dopusti mu (joj) tratiti život idući za bilo čime što će ga (ju) svratiti s puta što si mu (joj) ga Ti odredio. Molim Te, da ga (ju) svako iskustvo vodi bliže Tebi, a dalje od svega što potkopava Tvoje planove za nj. Molim Te, da sve što čini ide u prilog toga cilja, umjesto da odgađa njegovo ispunjenje. Osposobi ga (ju) da neprestano raste u svojemu odnosu s Tobom. (…)

Pomozi mojoj odrasloj djeci čuti Tvoj glas, kako bi u srcu nosila Tvoju riječ. Neka ona postane polazište koje će ih povesti u pravome smjeru. Podari im snažan osjećaj usmjerenja i svrhe koji nadilazi svaki strah, svako oklijevanje, svaku lijenost, svaki poraz i svaki neuspjeh. (…)

Potakni u mojoj odrasloj djeci želju da se uvijek nalaze u središtu Tvoje volje. Govorim im: „Udijelio ti [Gospodin] što ti srce želi, ispunio sve namisli tvoje!” (Psalam 20,5).

To Te molim po Kristu Gospodinu našemu.

Iz knjige „Kako moliti za svoju odraslu djecu“ autorice Stormie Omartian. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh