Intervju

RAZGOVOR ZA BOOK.HR

EKSKLUZIVNO Pater Marko uoči otvorenja „Nazaretske kućice“: Bog mi je na srce stavio supružnike željne djece, ovo je mjesto posvećeno njima Na blagdan Male Gospe (8. rujna) u župi Svetice kod Ozlja bit će svečano otvoreno posebno mjesto namijenjeno bračnim parovima željnima potomstva. Projekt je inicirao p. Marko Glogović, koji već neko vrijeme radi i moli s njima i za njih. Kako je nastala ideja za osnutkom „Nazaretske kućice“, kako će izgledati i tko ondje treba doći – otkrio je p. Marko u razgovoru za naš portal

EKSKLUZIVNO Pater Marko uoči otvorenja „Nazaretske kućice“: Bog mi je na srce stavio supružnike željne djece, ovo je mjesto posvećeno njima

Pater Marko K. Glogović

 

U Sveticama (nedaleko od Ozlja) uskoro će biti otvoreno jedno posebno mjesto molitve i susreta, posvećenom bračnim parovima koji trenutno ne mogu imati djecu, ili, kako ih nazivaju u apostolatu za život – supružnicima željnima djece.

‘Bog mi ih je silno stavio na srce, apsolutno svaki dan molim za njih i s njima. Zaista, Bog nas u mnogim slučajevima uslišava. Imamo prekrasna svjedočanstva’

Pater Marko Glogović već je devet godina župnik župe rođenja BDM – Svetice. Župa broji svega 400-njak vjernika, a tu se nalazi i pavlinski samostan iz 16. stoljeća, u kojem se godinama održavaju različiti susreti, dolaze molitvene zajednice, hodočasnici, pro-life aktivisti,  svećenici, redovnici… Pater Marko, koji se intenzivno bavi apostolatom za život i poznat je i kao utemeljitelj udruge Betlehem, od početka svoje misije brine i suosjeća sa supružnicima željnima potomstva.

„Mi u našem apostolatu za život ne koristimo izraz ‘neplodni supružnici’, nego ‘supružnici željni djece’. Organiziramo za njih tzv. „Vikende Srca Marijina“, imamo jednu molitvenu zajednicu podrške u Zagrebu, gdje god da gostujem njima posvećujem vrijeme i molitvu. Bog mi ih je silno stavio na srce, apsolutno svaki dan molim za njih i s njima. Zaista, Bog nas u mnogim slučajevima uslišava. Imamo prekrasna svjedočanstva. Čak i kada molitve nisu uslišane, vidim da se Bog služi nama u našoj udruzi da ti bračni parovi ostanu u vjeri, blizu Isusa; da se ne udalje od vjere i Crkve jer im nešto nije sada uslišano.“

Specifičan pristup i specifična duhovnost

Radeći sa supružnicima željnima djece, pater Marko, kako nam priča, uvidio je potrebu za mjestom gdje bi se oni mogli okupljati, koje bi bilo posebno za njih. Oni se, naime, nalaze u jednoj specifičnoj situaciji i trebaju specifičnu duhovnost, specifičan način rada i način susreta. Jer, njihov je križ po mnogočemu drugačiji od ostalih životnih trpljenja.

Ideja o takvom prostoru nastala je sasvim slučajno, kako pojašnjava:

„Prije otprilike godinu dana, prolazio sam pokraj naše bivše štale. Riječ je o štalici veličine gotovo 100 kvadratnih metara, koja je od samostana udaljena 50-ak metara. Ta je štalica donedavno bila ‘džungla’; bila je sva u šikari, drveće je bilo u njoj i izvan nje, potpuno neuređena i u vrlo lošem stanju, puna pukotina. Iza nje se nalazilo negdašnje odlagalište smeća, gume, limenke, boce, vrećice… Katastrofa. Neki župljani nisu niti primjećivali tu štalu, koliko je bila neugledna. Imali smo i problema jer su se tu bile nastanile životinje: lisice, tvorovi, jazavci i zmije. Od straha pred tim ‘zvijerima’ nikada nisam išao u štalu, no jednoga dana dok me šetao moj pas Gringo Glogović (smijeh), gledao sam tupo u pravcu te štale, kada mi je u srcu došla misao da bi se to trebalo prenamijeniti za nešto posebno, lijepo, sveto. Tako mi je to proletjelo glavom kao munja, a ja sam tu misao nastavio razvijati tijekom sljedećih dana.“

Nazaretsko svetište

Nazaretska kućica u Sveticama

 

‘Nadamo se da će mnogi bračni parovi ovdje naći mjesto osobne i zajedničke molitve za začeće i sretan porod. Osim te svrhe, drugi je cilj da ovdje dolaze roditelji te djedovi i bake, koji bi željeli na jedan osobit način Maloj Mariji, nazaretskoj djevojčici, preporučiti i posvetiti svoju već rođenu djecu’

Projekt je započeo s realizacijom nakon što se je pateru javio jedan bračni par, koji je želio pomoći obnovu nekog prostora koji mu je na srcu. To mu je, priča nam, bila potvrda da je ta ideja od Gospodina, jer ga je prije toga molio za neki znak. Ta je par vjerojatno mislio na neku od kuća udruge Betlehem, no s obzirom da trenutno niti jedna kuća nije potrebna takve obnove, odlučili su uključiti se u projekt „Nazaretske kućice“.

„Nazaretska kućica“ ili „Jaslice Male Gospe“ prostor je uređen u rustikalnom stilu, tradicionalno, skromno i jednostavno, a svaki detalj nosi određenu poruku. Unutra će biti prostor za molitvu i za predavanja, za ispovijed, susrete… – posebno posvećen supružnicima koji trenutno ne mogu imati djecu. A i okoliš je prekrasan, kao stvoren za razmišljanje, druženje i odmor.

„Ja bih silno želio da tu dođu ovi dragi  supružnici, da se pomole pred kipićem Male Gospe kojeg smo dobili iz Poljske i koji je unikatan, izrađen samo za nas“ – rekao nam je p. Marko.

Prostor je uređen po uzoru na talijansko hodočasničko mjesto Schio

Prostor je nastao po uzoru na talijansko hodočasničko mjesto Schio (blizu Padove), gdje se je ukazala Marija, Kraljica Ljubavi – to mjesto zovu i ‘talijanskim Međugorjem’. To je svetište ujedno i ono koje je apostolat za život Betlehem (ove godine slavi 20. obljetnicu) odabrao za svoje godišnje hodočastilište izvan Hrvatske.

„Nadamo se da će mnogi bračni parovi ovdje naći mjesto osobne i zajedničke molitve za začeće i sretan porod. Osim te svrhe, drugi je cilj da ovdje dolaze roditelji te djedovi i bake, koji bi željeli na jedan osobit način Maloj Mariji, nazaretskoj djevojčici, preporučiti i posvetiti svoju već rođenu djecu. Vidimo da je to jako važno u naše vrijeme, kada su djeca izložena apsolutno svim oblicima grijeha i grešnoga. Smatram da je jako važno činiti čestu posvetu Srcu Marijinu“ – kaže pater Marko.

marijin put

Postaje „Marijina puta“

 

U štalici će se moći upisati u knjigu molitve, tako da i svi ostali mogu vidjeti i pomoliti se za one koji su prije njih bili ovdje

„Nazaretska kućica“ bit će otvorena svima koji bilo kada dođu – ona je za sve, s posebnim naglaskom za supružnike željne potomstva; do nje vodi jedan krasan botanički vrt – na taj se je način htjelo iskazati ljubav i želju da to bude uistinu lijepo, privlačno, da ljudi ponovno otkriju privlačnost onoga što je Božje, što je Gospino. Na pola puta prema štalici nalazi se kapela sv. Ane, koja je izgrađena u kamenu, a napravljena je iz zahvale majci naše Nebeske Majke. Iza kapelice nalazi se nova, posebna pobožnost za koju su u apostolatu dobili crkveno odobrenje – „Marijin put“.  Riječ je o pet postaja puta u kojima se razmatraju otajstva: Marija u vječnoj misli Boga Oca; Bezgrešno začeće BDM; Ljubav Joakima i Ane; Rođenje Gospe i Marijino djetinjstvo. Između tih pet postaja moli se pet desetica tzv. ‘Nazaretske krunice’.

„U štalici će se moći upisati u knjigu molitve, tako da i svi ostali mogu vidjeti i pomoliti se za one koji su prije njih bili ovdje. Bit će i jedno mjesto gdje će se moći staviti slika, svijeća, igračka, papučica ili neki drugi znak zahvale, koji bi donijeli roditelji nakon što dragi Bog usliša njihovu molitvu“ – rekao nam je na kraju razgovora p. Marko.

Službeno otvorenje

Otvorenje „Nazaretske kućice“ planirano je za 8. rujna; svečana Sveta Misa započet će u 11 sati, a prije toga bit će procesija s Gospinim kipom, u 10 i 30 sati. Euharistijsko slavlje predslavit će mons. Antun Sente, rektor svetišta sv. Josipa u Karlovcu. Svi su srdačno dobrodošli!

14. rujna na istome mjestu održat će se i jubilarni 15. Molitveni sabor za nerođene, od 10 sati, na koji su također svi pozvani.

Gabriela Jurković; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh