Duhovnost

OPSJEDNUTI DJEČAK

Egzorcizam izvršen nad dječakom iz SAD-a inspirirao je nastanak kultnog filma „Egzorcist“ Iako se čini da je radnja kultnog film „Egzorcist“ iz 1973. plod nečije mašte, ona je zapravo inspirirana stvarnim događajima i podsjeća nas da je đavao stvaran…

1949. godine, 13-godišnji dječak u Marylandu čuo je neobične zvukove u svojoj kući nakon igre sa Ouija pločom. Njegova se obitelj za pomoć obratila luteranskom pastoru.

Prema zapisima, pastor im je rekao: „Idite katoličkom svećeniku, katolici znaju o takvim stvarima“. Posjetili su lokalnog svećenika koji je kasnije zatražio dopuštenje da izvrši egzorcizam. Nije dobro završilo, dječak je otrgnuo oprugu s madraca i ozlijedio svećenika.

Isusovci su dva mjeseca vršili egzorcizam nad dječakom

Paranormalni su se događaji nastavili pa su njegovi roditelji zaključili da moraju nešto poduzeti. Dječakova majka bila je iz St. Louisa i pomislila je da bi bilo dobro tamo pronaći svećenika koji bi mogao pomoći. Kada su preselili tamo, obratili su se isusovcima za pomoć. Nakon dobivanja dozvole mjesnog biskupa, isusovci su izvodili egzorcizam koji je trajao gotovo dva mjeseca.

Isusovački egzorcist, koji je uglavnom bio odgovoran za obavljanje obreda egzorcizma, postio je kroz cijelo to razdoblje na kruhu i vodi, vrlo ozbiljno shvaćajući svoju ulogu. Bila je to duhovna bitka i bio je spreman učiniti sve potrebno da bi porazio napade zla.

Mnogi događaji prikazani u filmu zaista su se dogodili

Iznenađujuće, mnogi događaji prikazani u filmu zaista su se dogodili, uključujući povraćanje preko cijele prostorije u jednog od svećenika. Unatoč svemu, dječak bi se probudio bez sjećanja na veliku borbu koja se dogodila prethodne večeri. Egzorcizam se nastavljao gotovo svake noći, iako se činilo da se dječakovo stanje pogoršava.

Obraćenje na katoličanstvo i borba s demonima

Svećenici su zamolili njegovu obitelj da im dopusti da ga podučavaju katolicizmu i da ga obrate kako bi ga ojačali za borbu s demonom. Kada se dječak približio obraćenju, demon je postao još nasilniji. Sve je kulminiralo na Uskrs, kada su svećenici konačno uspjeli osloboditi ga demonskog utjecaja. Nakon toga dječak je ponovo živio normalnim životom, oženio se, dobio djecu i imao uspješnu karijeru. Isusovci su vjerovali da je egzorcizam bio uspješan.

Iako se čini da je radnja kultnog film „Egzorcist“ iz 1973. godine plod nečije mašte, ona je zapravo inspirirana stvarnim događajima i podsjeća nas da je đavao stvaran. Jedini način da ga porazimo jest da molimo i živimo sakramentalnim životom.

Izvor: Aleteia

Foto:  wheresthejump.com

Prevela Vedrana Prka

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh