Duhovnost

DVA SUPROTNA POLA NEISKRENE LJUBAVI O. Augustyn Pelanowski: ‘Ovisnost o grijehu uvijek vodi k odbačenosti’ „Kada je sve izišlo na vidjelo i kada je doveden u situaciju da uistinu postane otac i zaštitnik obitelji, u njemu se naglo počela buditi odvratnost prema donedavno obožavanoj ženi…“

O. Augustyn Pelanowski: 'Ovisnost o grijehu uvijek vodi k odbačenosti'

Foto: Shutterstock

 

Poznavao sam jedan mladi par. Živjeli su zajedno, u grijehu. Jednog dana djevojka reče svom mladiću da je u blagoslovljenom stanju. On joj u isti tren reče kako ne želi biti otac i kako je ne želi oženiti. Kada je cijela stvar izišla na vidjelo, otišao je od nje. Nije se pojavljivao nekoliko tjedana, a onda ju je počeo ogovarati i optuživati kako je za sve ona kriva. Nije bio u sanju pogledati sebe, nije znao izaći iz zaklona samoopravdanja, optužbi i zloće. Bio je pun pogrde prema ženi kojoj se donedavna kleo na vječnu ljubav. Prije nego se pokazalo da je u drugom stanju, obožavao ju je, nosio na rukama, neprestano govorio o ljubavi, bio je nježan, ponašao se zaštitnički i očinski skrbio za nju.

„Budila je u njemu odbojnost, držao ju je odgovornom za svoju nesreću i pogreške…“

Postala je potpuno ovisna o njemu. Ovisnost o grijehu, uvijek vodi k odbačenosti. To su dva suprotna pola neiskrene ljubavi. Kada je sve izišlo na vidjelo i kada je doveden u situaciju da uistinu postane otac i zaštitnik obitelji, u njemu se naglo počela buditi odvratnost prema donedavno obožavanoj ženi. Budila je u njemu odbojnost, držao ju je odgovornom za svoju nesreću i pogreške. Na kraju ju je čak i tukao. Djevojka je utočište pronašla u roditeljskom domu. Djetetu je dala svoje prezime kako bi ga zaštitila od oca. Bojala se da se otac djeteta – s »petar-panovskim sindromom« – neće biti u stanju nositi s odgojem djeteta. Nije od njega tražila ni alimentaciju jer bi mu to dalo pravo na dijete.

„Ipak, mržnja i strah jednog su dana izišli na vidjelo…“

Mlada se žena počela bojati budućnosti. Strahovala je da posljedice njihovih grijeha nisu u cijelosti iščezle i da bi teret nesreće kojoj je bio izvor u trenucima fizičke slasti, mogao poput lavine pasti na dijete i otežati mu život, mada ono nije bilo ništa krivo. Djevojka je u to vrijeme osjećala istinsku mržnju prema ocu svog djeteta i duboki strah od budućnosti. Osjećala se izigranom. Živjela je u strepnji da bi ponovno mogla biti žrtva takve situacije. Odlučila je da više nikada neće vjerovati niti jednom muškarcu. Otupjela je u svojim osjećajima, skrila se u »grmlju« straha. Ipak, mržnja i strah jednog su dana izišli na vidjelo…

Ulomak iz knjige Zvijer i prorok autora patera Augustyna Pelanowskog. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr. 

O knjizi „Zvijer i prorok“

Ovu knjigu nije potrebno čitati od početka do kraja; moguće ju je početi čitati od bilo koje stranice i od bilo kojeg mjesta. Važno je, ipak, znati da i Magdino svjedočanstvo i Biblija kao i Augustinov tekst čine jedinstvo…

To je biblijsko razmišljanje. Potrebno je zauzeti više stajališta kako bi se razumjelo Jednog, Jedinog Boga u svome životu koji je uistinu neprestana borba i pokušaj izbavljenja iz nevolja. Job, Mojsije, Daniel – možeš biti i ti sâm, mada toga nisi svjestan. Pročitaj ovu knjigu, i otkrij svoju mračnu stranu postojanja u čemu ti može pomoći samo jedan filter – Biblija.

Bez Božje riječi samo smo sisavci. U svjetlu Božje Riječi djeca smo u koje je zaljubljen Otac na Nebu!

Tekst s korica knjige

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh