Aktualnosti

STIGNEŠ!

DVA RAZLIČITA BOŽIĆA Još malo ima do Božića – stigneš se pripremiti za ovu proslavu, i slaviti zajedno s anđelima! Samo zastani, i otvori Mu srce 😇

Foto: Shutterstock

 

Božja Riječ me iznova i iznova prosvjetljuje, iznenađuje i mijenja. Još prošlog Božića shvatio sam koliko je važno pripremiti se za Božić. Zato smo na zajednici nekoliko susreta razmatrali biblijske tekstove na temu Isusova rođenja. Zornice, postovi i razmatranje bili su plodonosna priprema za Božić. Mislim da mi je prošli Božić bio najbolji od svih dosadašnjih jer sam jednostavno nahranio malog i gladnog Isusa u sebi. Ove godine, koja nas iznova i iznova potiče da se okrenemo Isusu, želim s vama podijeliti razmišljanje o tekstu iz drugog poglavlja Lukina evanđelja. Ovdje apostol Luka prepričava Isusovo rođenje i pohod pastira (Lk 2,1-20).

Mislim da mi je prošli Božić bio najbolji od svih dosadašnjih jer sam jednostavno nahranio malog i gladnog Isusa u sebi

Sam tekst podijeljen je na dva dijela. Prvi dio objektivno opisuje povijesne i društvene okolnosti u kojima se rodio Isus. U ovom dijelu teksta nema gotovo nikakvih emocija. Samo šture informacije. Čak je i opis Isusova rođenja bez ikakvih senzacija, velikih riječi ili bilo čega drugoga što bi ukazivalo na trenutak koji će promijeniti povijest. Uz Isusovo rođenje, ovaj ulomak u kratkim crtama govori o Josipu i Mariji te o njihovu putu u Betlehem.

Ovaj ulomak gotovo savršeno opisuje Božić za koji se nismo potrudili pripremiti…

Rođenje Isusovo

1U one dane izađe naredba cara Augusta da se provede popis svega svijeta. 2Bijaše to prvi popis izvršen za Kvirinijeva upravljanja Sirijom. 3Svi su išli na popis, svaki u svoj grad. 4Tako i Josip, budući da je bio iz doma i loze Davidove, uziđe iz Galileje, iz grada Nazareta, u Judeju – u grad Davidov, koji se zove Betlehem – 5da se podvrgne popisu zajedno sa svojom zaručnicom Marijom koja bijaše trudna.
6I dok su bili ondje, navršilo joj se vrijeme da rodi. 7I porodi sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle jer za njih nije bilo mjesta u svratištu.
Ovaj ulomak gotovo savršeno opisuje Božić za koji se nismo potrudili pripremiti. Isusovo rođenje prošlo nam je kao još jedan dan, ništa nismo naučili, shvatili, niti nas je njegovo rođenje obogatilo. Poistovjetili smo se sa svijetom koji strahuje i brine. Svijet u kojem nema nade, u kojem vlada očaj, sebičnost, depresija i strah savladao nas je i onesposobio za slavlje. Jedan tako velik događaj prošao je pokraj nas, a da ga nismo ni primijetili. Ovaj ulomak kao da opisuje naše vrijeme, upravo sada. Opisuje rođenje djeteta čiji su roditelji morali, zbog želje jednog vladara, propješačiti 175 km kako bi se popisali. Ne samo to, nego čim su došli u Betlehem, Mariji je došlo vrijeme da rodi.

Bili su u samoizolaciji jer za njih nije bilo mjesta u gostionici, bili su umorni i iscrpljeni od puta. Zato mislim da Josipu i Mariji nije bilo ništa lakše nego nama danas u vrijeme ove pandemije

Lišena svih prava na dostojan porod, Marija rađa Isusa u štalici i stavlja ga u jasle. Bili su u samoizolaciji jer za njih nije bilo mjesta u gostionici, bili su umorni i iscrpljeni od puta. Zato mislim da Josipu i Mariji nije bilo ništa lakše nego nama danas u vrijeme ove pandemije. Možemo još nadodati i njihov bijeg pred Herodom koji želi ubiti Isusa. Dakle Sveta Obitelj se borila sa svim nedaćama koje i nas danas mogu snaći. Vjerujem da se zato i ovog Božića možemo potpuno osloniti na njihov zagovor te dostojno proslaviti velik dan rođenja našeg Spasitelja.

Kao pripremu za taj dan dovoljno je pročitati drugi ulomak koji opisuje pastire i njihov Božić. Možda nam pastiri mogu biti primjer kako da se za Božić pripremimo.

Ovaj odlomak objavljuje nam što se ustvari događa na Božić kada smo otvorena srca…

Pohod pastirâ

8A u tom kraju bijahu pastiri: pod vedrim su nebom čuvali noćnu stražu kod svojih stada. 9Anđeo im Gospodnji pristupi i slava ih Gospodnja obasja! Silno se prestrašiše. 10No anđeo im reče: »Ne bojte se! Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! 11Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin. 12I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama.« 13I odjednom se anđelu pridruži silna nebeska vojska hvaleći Boga i govoreći:

14»Slava na visinama Bogu,
a na zemlji mir ljudima,
miljenicima njegovim!«

15Čim anđeli otiđoše od njih na nebo, pastiri stanu poticati jedni druge: »Hajdemo dakle do Betlehema. Pogledajmo što se to dogodilo, događaj koji nam obznani Gospodin.« 16I pohite te pronađu Mariju, Josipa i novorođenče gdje leži u jaslama. 17Pošto sve pogledaše, ispripovjediše što im bijaše rečeno o tom djetetu. 18A svi koji su to čuli divili se tome što su im pripovijedali pastiri.
19Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu.
20Pastiri se zatim vratiše slaveći i hvaleći Boga za sve što su čuli i vidjeli kako im je bilo rečeno.

Oni su se maknuli od svijeta, vreve ljudi, vijesti, broja zaraženih i umrlih. Zato su bili sposobni vidjeti anđele. I drugi Betlehemci su imali tu priliku, vidjeti anđele, ali su spavali, povukli su se u svoje strahove i zatvorili vrata

Ovaj ulomak je, za razliku od prvog, koji Isusovo rođenje opisuje objektivno, pun opisa prirode, pastira, anđela, raznih čudesnih nadnaravnih događaja, osjećaja radosti, veselja, ushićenosti… Ovaj odlomak objavljuje nam što se ustvari događa na Božić kada smo otvorena srca. Pastiri su, naime, noćivali pod vedrim nebom. Oni su bdjeli nad svojim stadom. Bili su BUDNI, na što su nas poticala misna čitanja kroz advent. Nebo nad njima bilo je otvoreno – vedro da mogu primiti Božju objavu, odnosno radosnu vijest o Isusovu rođenju. Oni su se maknuli od svijeta, vreve ljudi, vijesti, broja zaraženih i umrlih. Zato su bili sposobni vidjeti anđele. I drugi Betlehemci su imali tu priliku, vidjeti anđele, ali su spavali, povukli su se u svoje strahove i zatvorili vrata. Oni se nisu pripremali za Božić kao pastiri. Nakon što su pastiri čuli i prihvatili Božju Riječ, pojačava se djelovanje anđela. Počinje slavljenje na nebu, okuplja se cijelo nebo i prikazuje se veličanstveno slavlje nebesa, kada se mi grešnici otvorimo za Božansko. Tako malo je potrebno da uživamo u pobjedi. Isus se rađa u nama na svakoj misi.

Na svakoj misi događa se veličanstvena proslava u nebu. Međutim, isto tako Isus i umire u nama ako ga ne hranimo Božjom riječi, ustrajanjem u dobru i prebivanjem u milosti

Na svakoj misi događa se veličanstvena proslava u nebu. Međutim, isto tako Isus i umire u nama ako ga ne hranimo Božjom riječi, ustrajanjem u dobru i prebivanjem u milosti. Tako postajemo kao Betlehemci koji su spavali dok se Isus rodio. Još malo ima do Božića, hoću li se pripremiti za ovu proslavu te zajedno s anđelima slaviti?

Nemam se čega bojati. Rodio se Isus, mala beba. Ta beba će s godinama u meni rasti i jačati. Tako će s vremenom, ona u meni savladati moj strah. Nakon nekoliko mjeseci svladat će odbačenost i krivnju. Kada Isus u meni bude u pubertetu, tada će me potaknuti na evangelizaciju i djelovanje. Dvadesetogodišnji Isus za mene će postati moj Spasitelj i Otkupitelj, zatim čudotvorac, Živa Riječ, Učitelj, Pastir, Gospodar gospodara i Kralj kraljeva. I zato ću ga slaviti jer je dostojan. Zato ću ga slaviti kao pastiri koji su vjerom u malom djetetu vidjeli svoga Spasitelja. Vjera im je otvorila oči da u bebi vide Isusa koji će za 30-ak godina otkupiti njihove grijehe, oprati ih svojom krvi. Isusa koji će na križu razapeti naše slabosti, rane i grijehe i omogućiti nam novo rođenje. Zato ne strahuj u ovo doba, nego hrani u sebi dijete Isusa. Kao Marija koja ga je s neizrecivom ljubavi nosila. Hrani ga i slavi ga.

Nemam se čega bojati. Rodio se Isus, mala beba. Ta beba će s godinama u meni rasti i jačati. Tako će s vremenom, ona u meni savladati moj strah. Nakon nekoliko mjeseci svladat će odbačenost i krivnju. Kada Isus u meni bude u pubertetu, tada će me potaknuti na evangelizaciju i djelovanje. Dvadesetogodišnji Isus…

Slavljenje je odgovor na trenutno stanje u svijetu

Slavljenje je odgovor na trenutno stanje u svijetu. Slavljenjem ćemo atmosferu neba donijeti na zemlju. Slavu neba, gdje svi sveti, anđeli, četiri bića i dvadeset četiri starca pjevaju: „Aleluja! Jer se domognu kraljevstva Gospodin, naš Bog Svemogući. Veselimo se, kličimo od veselja i zahvaljujmo Bogu, jer dođe janjetova svadba… (Otk 19,6-7)

Nema te sile, nema tog straha koji nas može odvojiti od ljubavi Kristove koja nam se ovog Božića želi objaviti.

Učvrstimo ruke klonule i koljena klecava i prionimo na pripremu za slavlje Božića. U krugu obitelji povedimo molitvu i razmatranje Biblije, pozovimo prijatelje na molitvu. Slavimo zajedno Gospodina!!!

Želimo vam svima radostan Božić prepun slave Božje!

Autor: Matej Halužan; Mladi Kristofori; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh