Evangelizacija

ČUDA SE DOGAĐAJU

Čuda zbog kojih je sveti Augustin radikalno promijenio svoje mišljenje i shvatio da Bog još uvijek ozdravlja! Shvatio sam koliko se čudesa dogodilo u našim danima, koja su poput čudesa u starini, kao i koliko bi bilo pogrešno dopustiti da ta nevjerojatna božanska sila nestane iz Božjeg naroda (sv. Augustin)

Foto: Pixabay

 

U petom je stoljeću, kao što smo rekli, pronađeno rješenje za te patničke ljude da ih se šalje u svetišta. Svećenici su to rješenje vidjeli kao veoma dobru praksu. Augustin je dakle činio ono što je tada bilo uobičajeno: kad su mu došli bolesnici, poslao ih je da mole u obližnjem svetištu sv. Stjepana.

Tri dana poslije Augustin je pročitao mladićevo svjedočanstvo u crkvi, a brat i sestra stajali su pred svima. Brat je bio zdrav, ali sestra se još uvijek tresla uslijed napadaja. Ali kad je Augustin počeo propovijedati, iskrala se u svetište i ondje molila

Prije toga je otkrio da se velik broj čudesa događa u tom svetištu. Posebno ga se dojmio događaj kad su brat i sestra, oboje trpeći od konvulzivnih napadaja, došli u njegovu katedralu (bio je biskup u Hiponu, u sjevernoj Africi) na Uskrs 424. Prije mise mladić je dodirnuo relikvije sv. Stjepana. Dok se je Augustin još oblačio, mladić se srušio kao mrtav. Kad je ustao, bio je zdrav. Večerao je s Augustinom i razgovarali su o tome što se dogodilo.
Tri dana poslije Augustin je pročitao mladićevo svjedočanstvo u crkvi, a brat i sestra stajali su pred svima. Brat je bio zdrav, ali sestra se još uvijek tresla uslijed napadaja. Ali kad je Augustin počeo propovijedati, iskrala se u svetište i ondje molila. Tad se i njoj dogodilo ono što i njezinu bratu: bila je izliječena i vratila se, prekinuvši Augustinovu propovijed glasnim uzvicima.

Augustin je radikalno promijenio svoje mišljenje i shvatio da Bog još uvijek ozdravlja ljude – i to vrijedi sve do danas

Augustin je posvjedočio da je „tako glasno slavila Boga da moje uši to nisu mogle podnijeti“. „Ali, naravno, najvažnije od svega bilo je to da se u srcima te mase zapalila vjera u Krista, za koju je mučenik Stjepan prolio svoju krv.“ Po takvim je iskustvima Augustin radikalno promijenio svoje mišljenje i shvatio da Bog još uvijek ozdravlja ljude – i to vrijedi sve do danas. Godine 426. napisao je:

Shvatio sam koliko se čudesa dogodilo u našim danima, koja su poput čudesa u starini, kao i koliko bi bilo pogrešno dopustiti da ta nevjerojatna božanska sila nestane iz Božjeg naroda. Tek smo prije dvije godine počeli bilježiti čuda ovdje u Hiponu, a do danas imamo već gotovo sedamdeset potvrđenih čudesa.

Umalo ugašena milost 3dIz knjige „Umalo ugašena milost“ autora Francisa MacNutta. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje.

Knjigu po sniženoj cijeni od 90 umjesto 100 kuna možete nabaviti u našem web-shopu, ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Preporučamo ti i ovaj ulomak iz knjige:

Znanost dokazala: Molitva pomaže u procesu ozdravljenja 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh