Svjedočanstva

DUHOVNI PLODOVI FESTIVALA MLADIH

Svjedočanstvo s Mladifesta: „Godinu dana poslije, sjedili smo na istoj livadi, zagrljeni i u molitvi, ali ne više samo kao cura i dečko, nego kao zaručnici…” „Prošle sam godine prvi puta došao na Mladifest. Upravo smo tada prohodali i našli snagu, utjehu i nadu u molitvi - u susretu s Bogom…“

Svjedočanstvo s Mladifesta: „Godinu dana poslije, sjedili smo na istoj livadi, zagrljeni i u molitvi, ali ne više samo kao cura i dečko, nego kao zaručnici…”

U našim srcima krije se putokaz, pisalo je na boci koju je donio jedan mališan i stavio između naše. „Vidi ovo“, pokazivao je na sve tri boce i krenuo trčati i skakutati oko nas. Moja zaručnica i ja sjedili smo na livadi s više od četrdeset tisuća mladih koji su došli na 28. Mladifest u Međugorje, moliti i slaviti Boga mladenačkom radošću, a ovaj kratki susret s dječakom, bio je kao šlag na ukusnoj torti.

Prošle sam godine prvi puta došao na Mladifest. Upravo smo tada prohodali i našli snagu, utjehu i nadu u molitvi – u susretu s Bogom. Tko bi rekao da ćemo godinu dana poslije opet sjediti na istoj livadi, zagrljeni i u molitvi, ali ne više samo kao cura i dečko, nego kao zaručnici? No, iskustvo ovoga puta bilo je snažnije.

„Ne može ta slika, taj prizor žive i mlade Crkve, tek tako nestati u magli zaborava…“

Tako velik broj mladih okupio se na vrućih četrdeset stupnjeva i slušao kateheze, svjedočanstva, molio krunicu, slavio Boga tijekom euharistijskoga slavlja, predao svoje osobne molitve na klanjanju pred Isusom, ispisao platno svojim zahvalama, radostima i molitvama. Ukratko – premda je bilo vruće, radost je rasla u nedogled. Posebice kada je veličanstveni međunarodni Zbor, već omiljenim pjesmama animirao ovaj duhovni ‘spektakl’,  na koji će se zasigurno svi, a među njima i mi, vratiti sljedeće godine. I iskreno? Jedva  čekamo!

Ne može ta slika, taj prizor žive i mlade Crkve, tek tako nestati u magli zaborava. Ne može ljudsko srce ostati ravnodušno na tolike glasove koje pjevaju Hosanu Sinu Božjemu, koji štuju Gospu, koja nas je zapravo sve okupila na Mladifestu. Njezin ‘neka mi bude’, koji je davno izgovorila, danas je naša mladenačka stvarnost i radost, posebice za nas dvoje, jer smo i mi u neku ruku rekli ‘neka nam bude’, i doživjeli sreću unatoč raznim preprekama. No, prepreke su tu da ih se nadvlada. Josip i Marija su to znali. I nadvladali su sve moguće prepreke i predrasude. I kroz čitavu povijest, posebice sada kroz Međugorje, uče svoju dječicu u ‘školi života’.

Sveci našega vremena

Od svjedočanstva ‘svetaca’ našega vremena, svatko je mogao pronaći i malo sebe. Zašto ja ne bih mogao/la biti svet/a? Od surfera iz Brazila i ‘običnih’ heroja svakodnevnice, sve do hrabrih živih svetaca kao što je albanski kardinal Ernest Simoni Troshani. Prepričao je susret s Papom Franjom, koji ga je ohrabrio da ode na Mladifest i navijesti Radosnu vijest, rekavši mu: „Brate, ti si moj svetac.“. Ovo su biseri koji ostaju u srcu. Dobili smo snažne riječi ohrabrenja, čuli razna svjedočanstva, što nam je dalo novu snagu za životne borbe.

Naše sudjelovanje na Mladifestu skromna je  zahvala Majci Božjoj, koja je prije više od 2000 godina pristala i ostala biti Božja suradnica u donošenju Boga svijetu u kojem živimo. Hvala svima onima, koji su sudjelovali u pripremi Festivala i pokazali da je najradosniji posao na svijetu onaj, koji se radi u suradnji s Bogom – na Njegovu slavu i hvalu. A to i jest posao sviju nas, i sada kada je Mladifest iza nas, baš kao što smo zajedno palili svijeće i širili uskrslo svjetlo jedni drugima.

Životno svjedočanstvo članova zajednice Cenacolo

Hvala i zajednici Cenacolo, koja svjedoči da Kristova snaga mijenja iz ‘temelja’ i vraća čovjeka njegovoj prvotnoj biti, čineći ga onakvim kakvim ga je Bog zamislio kada ga je stvarao. Oni sada, obnovljeni u radosti, zajedništvu i molitvi, koriste svoje talente, stvarajući predstave kroz koje proslavljaju Onoga koji ih je izveo iz tame i vratio vječnom svjetlu. Sjedeći na livadi, gledajući predstavu, mogla sam zamisliti Isusa kako sjedi s nama i ponosno gleda svoju djecu, sa suzama u očima, i kako pleše s nama na zatvaranju programa.

Od srca želimo još jednom zahvaliti svima i preporučiti Mladifest onima koji nisu još bili, da se sljedeće godine odvaže doći. Mi jedva čekamo!

Za Book.hr svjedoče Matea Perić i Mario Trifunović

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh