Duhovnost

MATEJ HALUŽAN

Duh Sveti i danas čini „čudne prizore“ Duše Sveti, pomozi nam da te prepoznajemo u „čudnim prizorima“ koje činiš danas

Foto: Shutterstock

Jedno od najljepših obilježja Duha Svetoga pronašao sam na mjestu o gorućem grmu.

Anđeo se ukazuje Mojsiju u obliku gorućeg grma koji ne izgara. Mojsija je to privuklo i začudilo – taj čudesni prizor privukao ga je kako bi kasnije mogao čuti Božji plan za svoj život. I još više od toga, sam Bog mu se objavio imenom „Ja jesam“.

Kao što grm ne izgara, tako ni Bog ne želi da mi izgorimo. Njegova slava i prisutnost, njegova svetost ne žele nas uništiti. Njegova slava i prisutnost, sila Njegova Duha želi nas samo pročistiti

Mislim da je ovo bio ključan događaj u Mojsijevu životu. Kao što grm ne izgara, tako ni Bog ne želi da mi izgorimo. Njegova slava i prisutnost, njegova svetost ne žele nas uništiti. Njegova slava i prisutnost, sila Njegova Duha želi nas samo pročistiti. Tako djeluje Duh Sveti, on nas želi zapaliti, promijeniti. Mi možda mislimo: „Kada dođe Duh Sveti, ode moj život, postajem jadni katolik koji više ništa ne smije“. Ovaj događaj nas želi odvući u istinu – kada dođe Duh Sveti, on od nas želi izvesti ono najbolje što Gospodin planira za nas još prije našeg začeća!

Mi možda mislimo: „Kada dođe Duh Sveti, ode moj život, postajem jadni katolik koji više ništa ne smije“. Ovaj događaj nas želi odvući u istinu – kada dođe Duh Sveti, on od nas želi izvesti ono najbolje što Gospodin planira za nas još prije našeg začeća!

Gori, a ne izgara – što je to?

Vatra Duha na nas djeluje, kako smo već rekli, tako da nas pročisti. Ali kako bismo gorjeli, u nama mora postojati nešto što gori, a ne izgara. Ovo ne samo da čudno zvuči nego je i nevjerojatno. Ali takvo što postoji – to je Božja Riječ. To je razlog zašto Šadrak, Mešak i Abed Nego u užarenoj peći nisu izgorjeli. Bili su ispunjeni Božjom Riječi, bili su revni u pravednosti i istini. Gorjeli su, a nisu izgarali. Kao nagradu za takvu vjernost u vatri se pojavila i četvrta osoba – netko sličan sinu Božjemu!

Kako bismo gorjeli, u nama mora postojati nešto što gori, a ne izgara. Ovo ne samo da čudno zvuči nego je i nevjerojatno. Ali takvo što postoji

Dakle, ako želimo da Duh Sveti čitav život gorljivo djeluje u nama, prihvatimo se Božje Riječi. Ona je izvor koji čini da gorimo, a ne izgaramo. 😊

Kada već govorimo o gorljivosti, spomenuo bih nekoliko gorljivih biblijskih likova.

Dopusti Duhu Svetom da ti pokaže što Bog želi za tebe 

Ilija

On je sveo oganj Božji na paljenicu i na taj način dokazao narodu da je Gospodin Bog. Nakon toga pobio je 400 Baalovih proroka. Koliku vjeru, hrabrost i ludost moraš imati da se suprotstaviš gotovo cijelom narodu i dokažeš da je tvoj Bog pravi Bog?!

Pavao

„Kao mahnit govorim: ja još više! U naporima – preobilno; u tamnicama – preobilno; u batinama – prekomjerno; u smrtnim pogiblima – često. Od Židova primio sam pet puta po četrdeset manje jednu. Triput sam bio šiban, jednom kamenovan, triput doživio brodolom, jednu noć i dan proveo sam u bezdanu. Česta putovanja, pogibli od rijeka, pogibli od razbojnika, pogibli od sunarodnjaka, pogibli od pogana, pogibli u gradu, pogibli u pustinji, pogibli na moru, pogibli od lažne braće; u trudu i naporu, često u nespavanju, u gladi i žeđi, često u postovima, u studeni i golotinji! Osim toga, uz drugo, salijetanje svakodnevno, briga za sve crkve. Tko je slab, a ja da ne budem slab? Tko se sablažnjuje, a ja da ne izgaram? Treba li se hvaliti, svojom ću se slabošću hvaliti. Bog i Otac Gospodina Isusa, blagoslovljen u vijeke, zna da ne lažem.“ (2 Kor 11,23-31)

Što je sve prolazio Pavao kako bi što više raširio radosnu vijest! Što ga drugo može goniti i tjerati nego sila Duha Svetoga? Pavao je gorio za Krista, gorio je zato što je u njemu u svom bogatstvu prebivala Božja Riječ. Zato je njegov život gorio, ali nije izgarao u Duhu Svetom.

Apostoli na Pedesetnicu

Nakon Pedesetnice apostoli počinju gorljivo naviještati evanđelje. Idu po svom svijetu, propovijedaju, krste, ozdravljaju, predaju svoje živote u potpunosti. Što ih vodi nego gorljivost Duha? Novi život u Duhu Svetom. Pročišćeni su, plameni jezici su ih pripremili za djelo službe. Duh Sveti dovršava Isusovo djelo i izvršava svako posvećenje.

Ti čudni prizori pokazuju svijetu da je Isus pravi Bog i pravi Gospodin. Tako Duh Sveti djeluje i tako dan-danas privlači i obraća ljudska srca!

„Čudni prizori“ (Izl 3,3)

Ono što Duh Sveti čini u svijetu je da čini „čudne prizore“ (Izl 3,3). Ti čudni prizori, kao gorući grm, oganj s neba, biti u vatri i preživjeti, biti mučen, a nastaviti naviještati evanđelje, izaći iza zatvorenih vrata i hrabro naviještati i prorokovati – ti čudni prizori pokazuju svijetu da je Isus pravi Bog i pravi Gospodin. Tako Duh Sveti djeluje i tako dan-danas privlači i obraća ljudska srca!

Matej Halužan, Mladi Kristofori; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh