Duhovnost

Duh, duša i tijelo

duh dusa i tijelo iz knjige book evangelizacija

Pogledajmo neke od funkcija duha budući da su vezane s dušom i tijelom.


Rekli smo da je duh usredotočen na Boga, duša na sebe, a tijelo na svijet. Važno je shvatiti da je duša samosvjesna ili usredotočena na sebe. Kadgod su ljudi fokusirani samo na sebe, svoje probleme i potrebe, tada se kreću u području duše.

Jedinstvo s Bogom glavna je aktivnost duha. To je jedini čovjekov dio koji se može izravno povezati s Bogom. U 1. poslanici Korinćanima 6, 17 Pavao kaže: „Tko se združi s Gospodinom s Njime je jedan duh“, ne jedna duša ni tijelo, nego jedan duh. Jedinstvo i zajedništvo s Bogom, koje ostvarujemo putem duha, velik je privilegij. Obožavanje je najviša aktivnost ljudskog duha.

Čovjekova duša sastoji se od ovih triju elementa: volje, intelekta i emocija. Volja je dio mene koji kaže: „Želim“; intelekt je onaj dio koji kaže: „Mislim“: a emocije su dio koji kaže da osjećam. Sve troje zajedno čine moju dušu.

Tijelo je usmjereno na svijet, putem čula dotiče okolni svijet. Božja izvorna svrha bila je da čovjek svojim duhom usmjerava dušu, a duša da usmjerava tijelo. Duh može utjecati na tijelo samo kroz dušu. Postoji samo jedna iznimka, a to je govor u drugim jezicima. Zato je govorenje u jezicima tako jedinstveno iskustvo. Tom prilikom naš duh kontrolira

fizičke udove bez ometanja duše. Iz tog je razloga govorenje u jezicima važno iskustvo.

Iz knjige Objavljivanje Božje riječi

…duh usredotočen na Boga, duša na sebe, a tijelo na svijet.

duh dusa i tijelo iz knjige

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh