Evangelizacijski susreti

DUGO SELO Pogledajte i poslušajte kako je bilo jučer na 460. MES-u! „Ovo govorim u svijetu da imaju puninu moje radosti u sebi.“ (Iv 17,13)

Foto: MV

 

Jučer je u sportskoj dvorani Đure Dubenika u Dugom Selu održan 460. MES (molitveno-evangelizacijski) susret u organizaciji Kristofora, posljednji u Dugom Selu do daljnjega.

Slavljenje Gospodina pjesmom predvodile su Amorose Iva, Mateja i Martina, s Nikolom na kahonu te Krešimirom Matoševićem na gitari. Poslušati ih možete ovdje.

Isus je uskliknuo od radosti. Kada je Isus bio tako sretan, nakon kojeg događaja?

Marko Matijašević je ovaj put govorio o najsretnijoj osobi na svijetu, o Isusu, koji isto to – istinsku radost – želi za nas! „To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna.“ (Iv 15,11) „A sada k tebi idem i ovo govorim u svijetu da imaju puninu moje radosti u sebi.“ (Iv 17,13) Dakle, možemo vidjeti da je On bio najsretnija osoba koja je živjela na svijetu i da to isto želi za nas.

U jednom retku čitamo da je Isus uskliknuo od radosti. Kada je Isus bio tako sretan, nakon kojeg događaja? Poslušajte u Markovu predavanju ovdje.

Možda zato nismo blagoslovljeni, možda zato nemamo nutarnju radost, nutarnji mir…!

Josip Lončar se je u svom predavanju, prema običaju, osvrnuo na nedjeljna misna čitanja, kojima je tema bila molitva. Naglasak je u ovom predavanju posebno stavio na molitve koje molimo na kraju Mise, primjerice ZdravoMariju za misionare, ili za Papu, ili jedan Očenaš za bolesnike:

»Čini mi se da većina vjernika ne razumije što to znači izmoliti jedan Očenaš ili ZdravoMariju ili nekoliko Očenaša ili ZdravoMarija za nekoga, na neku nakanu. Primjerice izmoliti ZdravoMariju za Papu nikako ne znači ZdravoMariju izrecitirati, izblebetati. Ako smo ju samo izrecitirali, teško možemo reći da smo zaista molili. Katekizam Katoličke Crkve kaže da su te, osnovne molitve koje smo naučili predložak za našu pravu molitvu. Kako bismo onda trebali izmoliti, primjerice ZdravoMariju za papu Franju? … Stoji li naše srce iza onoga što molimo, ili samo blebećemo ne razmišljajući o riječima koje izgovaramo? Možda zato nismo blagoslovljeni, možda zato nemamo nutarnju radost, nutarnji mir, možda zato u nama nije Marijin veliča! …«

»Crkva nas uči da se nitko ne nada da će što primiti na Misi ako se dobro ne pripremi«, rekao je Josip u nastavku propovijedi govoreći zašto je važno pripremiti se za Svetu Misu da ona da ploda:

Ništa nećemo primiti ako smo na Misu došli nepripremljeni. Nauk Katoličke crkve je jasan, kao i iskustvo: koliko smo puta bili na Misi, vidimo plodove toga, jesmo li se promijenili, koliko smo se promijenili? Razumijemo li što je priprema, razumijemo li da je biti na Misi isto što i biti u Božjoj prisutnosti? Kao što je Mojsije razgovarao s Bogom lice u lice, tako i mi dolazimo na Svetu Misu da bismo razgovarali s Bogom lice u lice i, još više, da bi Bog ušao u nas i mi u njega. Isus u Euharistiji ulazi u nas kako bismo mi mogli ući u Njega. Ništa se od toga neće dogoditi ako za to nismo spremni…« O svemu tome možete čitati u Josipovoj knjizi „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“. A Josipovo predavanje možete poslušati ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh