Roditelji i djeca

LJUBAV I POŠTOVANJE U OBITELJI

dr. Emerson Eggerichs: Djeca postaju poslušna i iskazuju poštovanje ako ih volimo i razumijemo „Razumjeti svoje dijete znači prepoznati i suosjećati s njegovim razvojnim fazama. Očita činjenica koju roditelji često previde jest da su njihova djeca – bez obzira na dob – nerazvijena i nezrela. Jednostavno rečeno, ona moraju odrasti.“

dr. Emerson Eggerichs: Što znači razumjeti sina ili kćer?

Foto: Shutterstock


 

Pavao upozorava očeve jer oni mogu prekomjerno ispravljati i biti previše zahtjevni

Poslanica Efežanima 6, 4 upozorava: „A vi, očevi, ne srdite djece svoje…“, a Poslanica Kološanima 3, 21 pak veli: „Očevi, ne ogorčujte svoje djece da ne klonu duhom.“ Vjerujem da Pavao upozorava očeve tim riječima poglavito zato jer oni mogu prekomjerno ispravljati i biti previše zahtjevni. Međutim, premda su majke obično blaže od očeva, to biblijsko upozorenje odnosi se i na njih.

Prvi korak prema razumijevanju vaše djece jest shvaćanje koliko su potrebiti osjećaja da su voljeni.

Prvi korak prema razumijevanju vaše djece jest shvaćanje koliko su potrebiti osjećaja da su voljeni. Zvuči jednostavno? Budite svjesni, mama i tata, da samo zato što u svojem srcu gajite veliku ljubav za svoje dijete, to ne znači da ćete automatski pokazivati duh razumijevanja ili volju za razumijevanjem. A ako nema dovoljno razumijevanja, dijete se može osjetiti neshvaćeno, neprihvaćeno i nevoljeno. Zato mislim da ne bismo trebali olako shvatiti upozorenja (Ef 6, 4 i Kol 3, 21).

Ako redovito izazivam ljutnju ili razdraženost kod svoje djece, tako da ona „izgube svoje srce“, onda nisam zreo roditelj

Ali to je lakše reći nego živjeti. Ironija je u tome da roditelji, koji bi trebali biti emocionalno zreliji od svoje djece, često nisu nimalo zreli. Recimo to ovako: ako redovito izazivam ljutnju ili razdraženost kod svoje djece, tako da ona „izgube svoje srce“, onda nisam zreo roditelj. Prava zrelost želi služiti drugima, a ne obratno. Previše roditelja misli da odgoj znači uputiti djecu da razumiju što oni – roditelji žele, a onda ona to trebaju s poštovanjem izvršiti. Sarah i ja smo naučili da to nije tako: djeca postaju poslušna i iskazuju poštovanje ako ih volimo i razumijemo. Nekad se to možda čini nemogućim, ali dugoročno djeluje. Nemojte zaboraviti ključno pitanje: Kako da razumijem svoju djecu tako da se ona osjećaju voljeno i motivirano da me poštuju? (…)

Ulomak iz knjige „Ljubav i poštovanje u obitelji“ autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Otkrivena tajna uspješna odgoja. Obitelji se mijenjaju ljubavlju i poštovanjem!

Autor je potpuno uvjeren da Biblija sadrži tajnu zdrava i sretna obiteljskog života te je svoju djecu odgajao prema biblijskim načelima. U ovoj knjizi navodi primjere iz vlastitog iskustva, kao i iz iskustva svoje supruge i troje djece.
Knjiga pogađa bit obiteljskih problema vodi obitelj da postane funkcionalna na način kako je to Bog zamislio.

Čuti Boga u snovima

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh