Roditelji i djeca

ZA RODITELJE (ODGOJITELJE)

Dr. Emerson Eggerichs objašnjava: Kako izaći iz začaranog obiteljskog kruga u koji ste upali sa svojom djecom Naučiti djecu o začaranome obiteljskom krugu i kako ljubav i poštovanje mogu prekinuti ili barem usporiti taj ludi krug ne može se u jednom danu. Zapravo, to je nešto što trebamo činiti stalno dok naša djeca odrastaju...

Dr. Emerson Eggerichs objašnjava: Kako izaći iz začaranog obiteljskog kruga u koji ste upali sa svojom djecom

Što sa situacijama kad su djeca zločesta, nemarna i nepristojna i zbilja se osjećate nepoštovano te reagirate negativno, a onda se djeca osjećaju povrijeđeno i nevoljeno? Svakomu se može malo zavrtjeti na početku začaranoga obiteljskog kruga, ali ima li i nešto pozitivno što se može učiniti? Da, ima. Pravi je trenutak da naučite svoju djecu „začarani obiteljski krug 101”.

Prvo, prekinite začaranost ispričavajući se što ste bili nagli i recite: „Znate, upravo smo se provozali na začaranome obiteljskom vrtuljku”. Drugo, na jeziku koji dijete može razumjeti, objasnite djetetu da bez ljubavi dijete reagira nepoštovanjem, a bez poštovanja roditelj reagira neiskazivanjem ljubavi. Posljedica je začarani obiteljski krug i nitko nije sretan.

Kad su djeca spremna da ih poučite o začaranome krugu

Koliko moraju vaša djeca imati godina da budu spremna da ih poučite o začaranome obiteljskom krugu?

Moje je osobno iskustvo da moraju moći razumno razgovarati s roditeljima i govoriti im o svojim motivima. Neka djeca su za to spremna u dobi od šest ili sedam godina, a neka malo kasnije. Poznajete svoju djecu najbolje i moći ćete sami zaključiti kad je nastupilo to vrijeme. Ako su vaša djeca već tinejdžeri ili odrasla, njihove spolne razlike i način na koji se međusobno odnose, također su važan dio slagalice odnosa. Naši sinovi ponekad su grubi i nerafinirani prema svojim sestrama na način koji ne pokazuje nimalo ljubavi, a kćeri pak mogu povrijediti svoju braću riječima punima nepoštovanja i poniženja. I jedni i drugi moraju shvatiti da nije važno samo što se kaže nego i kako se kaže te da upravo to može poremetiti odnose među njima (usp. 11. poglavlje).

Kako im govoriti o začaranom krugu

Kada svojoj djeci govorite o osnovama začaranoga obiteljskog kruga, počnite s objašnjavanjem da, kad su zbog nečega loše volje ili imaju loš dan, zbog toga mogu biti frustrirani i uzrujani – i osjećati se nevoljeno. Tada mogu početi govoriti i činiti stvari koje su nepristojne i grube, koje onda dalje uznemiruju sve oko njih te se na kraju svi osjećaju nevoljeno i nepoštovano. Ponekada možete biti strogi s njima i praviti se kao da vas ne zanima što vam djeca imaju reći i kako se osjećaju, ali to samo pogoršava stvari, jer su onda djeca još nepristojnija i srditija te se tako bez prekida vrti začarani obiteljski krug.

Potom nastavite s time kako se može prekinuti ta ludnica. Djeca mogu shvatiti da se ponekada ponašamo grubo, nepristojno ili bez ljubavi i poštovanja a da nam to uopće nije namjera.

Naša djeca mogu razumjeti da roditelji i djeca mogu „stati jedni drugima na dovodno crijevo” a da to ne čine namjerno. Njihova crijeva spojena su sa „spremnicima ljubavi”, a naša sa „spremnicima poštovanja”. Ona trebaju ljubav kao što trebaju zrak za disanje. Mi trebamo poštovanje na isti način. Kada ne primamo dovoljno ljubavi i poštovanja, onda prelazimo granicu i počinjemo govoriti uvredljivo i bez ljubavi i poštovanja te se pokreće začarani obiteljski ciklus.

Pomoći im da nauče razgovarati s poštovanjem

Dok razgovaramo o tome, možemo upitati svoje dijete: „Kako da prekinemo vrtnju začaranoga obiteljskog kruga?” Djeca vole sama ponuditi rješenja. Iznenadit će vas čega se sve mogu sjetiti.

Sa starijom djecom možemo razgovarati otprilike na ovaj način: „Nije mi lako reagirati kad se ponašate nepristojno. Smirimo se i pogledajmo što se ovdje događa. Morate sa mnom razgovarati s poštovanjem. Ne bih htio da itko od nas poludi. Možete li govoriti s poštovanjem, tako da mogu razumjeti što vam je na srcu?” Ona mogu naučiti kako da nas uvjere u svoju dobru volju i neutraliziraju svoju negativnost. Jedna je mama pomogla svojoj djeci da nauče razgovarati s poštovanjem i sa svojom braćom. O tom je napisala:

Naše troje najmlađe djece veoma su približnih godina i često se svađaju zbog gluposti. Posjela sam dečke i Amy jednog dana i poučila ih o začaranome obiteljskom krugu. Razgovarali smo otprilike 10 minuta, što traje oko milijun ili milijardu godina u dječjem vremenu. Tog jutra moj je sin Izaija rekao: „Mama, ja i Ethan smo u sretnom krugu. Lijepo se odnosimo jedan prema drugomu.“ Rekao mi je i da je nekada dobar prema bratu samo zato što želi biti „zreliji“ od Ethana. Nasmijala sam se i rekla mu da je to dobro; ta i sama sam nekada takva.

Vi ste trener koji stalno iznova trenira ove vještine

Naučiti djecu o začaranome obiteljskom krugu i kako ljubav i poštovanje mogu prekinuti ili barem usporiti taj ludi krug ne može se u jednom danu. Zapravo, to je nešto što trebate činiti stalno dok vaša djeca odrastaju, od vrtića do srednje škole i kasnije. Morate sebe doživjeti kao trenera koji stalno iznova ponavlja te činjenice i trenira te vještine.

Iz knjige „Ljubav i poštovanje u obitelji” autora dr. Emersona Eggerichsa. (Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.)

Tijekom travnja knjigu možete nabaviti po cijeni sniženoj za 30%! Popust je moguće ostvariti isključivo telefonskim putem na broj: 048/210-104 ili 095/206-5421.

Posebna pogodnost za sve naše kupce: poštarina za narudžbu u vrijednosti do 200 kn iznosi svega 10 kn dok je za narudžbu iznad 200 kn besplatna!

Dr. Emerson Eggerichs međunarodno je priznat stručnjak za muško-ženske odnose. Autor je nekoliko knjiga, a najveći uspjeh doživjela je njegova knjiga „Ljubav i poštovanje”, koja je prodana u više od milijun i pol primjeraka u SAD-u.

Diplomirao je na Koledžu u Wheatonu i na Bogosloviji u Dubuqueu, a doktorat iz ekologije djece i obitelji (Child and family ecology) stekao je na Državnom sveučilištu u Michiganu.

Sa suprugom Sarom živi u Grand Rapidsu, Michigan, a imaju troje odrasle djece. Utemeljitelj je i voditelj zajednice „Love and Respect Ministries”.

O knjizi „Ljubav i poštovanje u obitelji“

Autor je potpuno uvjeren da Biblija sadrži tajnu zdrava i sretna obiteljskog života te je svoju djecu odgajao prema biblijskim načelima. U ovoj knjizi navodi primjere iz vlastitog iskustva, kao i iz iskustva svoje supruge i troje djece.
Knjiga pogađa bit obiteljskih problema vodi obitelj da postane funkcionalna na način kako je to Bog zamislio.

Čuti Boga u snovima

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh