Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Donosim ti svaki trenutak, svaki dio našeg braka koji je zarobljen u toj tuzi, nezadovoljstvu, neshvaćanju…

RAZMATRANJE I MOLITVA

Gledam li u braku trenutke radosti, pamtim li nasmijano lice svoga/svoje supruga/supruge ili nekako slike, misao, osjećaji, stav da nema više one radosti zaokupljaju moju dušu i moje stavove u braku? Iako se znadem i razveseliti, nasmijati, kao da prečesto nešto pokušava stvari prikazati negativno. Možda moja neostvarena očekivanja, ne neke velike stvari, nego sitnice koje ne dobijem, isprazne moje srce i onda ni sam/sama nemam ni snage ni volje dati ono što treba da naš brak funkcionira. Ustvari kao da često upravo tako i razmišljam i kao da sve postaje rutina, pomirim se sa situacijom, pomislim nešto poput, „zašto da ‘trošim snagu’?“ pa prihvatim žalost. Ponekad čak prihvatim da „to tako mora biti“, a ustvari moje srce krvari.

Isuse, molim te, izlij ovog trena na mene duha radosti, neka oživi naš brak, da se u mene i u moga/moju supruga/suprugu vrati snaga i volja da si dajemo upravo ono što će nas činiti sretnima.

Ja ću svaki dan djelima ljubavi, poštovanja, uz tvoju pomoć, nastojati iskazivati ljubav i poštovanje…

Zašto prečesto pristajemo na te laži da moramo biti nesretni? Kajem se zbog toga, Isuse, oprosti meni, oprosti mome/mojoj suprugu/supruzi! Donosim ti svaki trenutak, svaki dio našeg braka koji je zarobljen u toj tuzi, nezadovoljstvu, neshvaćanju, u glasovima koji nas uvjeravaju u besmisao, u to da nije potrebno davati se jedno drugome, čak i u najmanjim stvarima. Daj, Isuse, da ja budem prvi/prva koji/koja će svaki dan nečime razveseliti svoga/svoju supruga/suprugu, nekom sitnicom kojom ću mu/joj iskazati ljubav, kojom ću blagoslivljati naš brak, kojom ću ispuniti srce svoga supružnika. Jer ti si nam se darovao do kraja; zar ja ne mogu dati neku sitnicu od sebe svome suprugu/supruzi? Zar je moje pitanje: „Zašto ne bi on/ona prvi/prva?“ jače od tebe u mome životu? Zar sam se uvjerio/uvjerila u tu laž? Zar moje odluke u tom pogledu ne štete mome braku? Ne, neću se, Isuse, opravdavati, optuživati, želim shvatiti, želim biti iskren/iskrena, želim oprostiti sam/sama sebi, i želim davati bezuvjetnu ljubav i poštovanje. Neću se pitati, neću kalkulirati što ću ja dobiti nazad ako dajem.

Isuse, bez tebe to ne mogu, zato odlučujem, molim te, otvori moje oči, neka od danas budu zdrave…

Pa to rade nevjernici. Ja se želim dati kao i ti, Isuse, želim se davati u svome braku onako kako si se ti dao nama. Znam da neću uvijek uspjeti, ali želim svaki dan u tome rasti i odričem se laži da to ne trebam, da to treba on/ona prvi/prva; da to nema smisla. Jedna Riječ, jedna sitnica učinjena iz istinske ljubavi može promijeniti srce moga supružnika, može dati/vratiti smisao našem braku; može razoriti svaku prepreku i udaljenost između naših srdaca ako one postoje; može obnoviti mene samoga/samu. Isuse, bez tebe to ne mogu, zato odlučujem, molim te, otvori moje oči, neka od danas budu zdrave, i slobodno uđi, dopuštam ti, u moj brak; ti postavi sve na svoje mjesto. A ja, ja ću svaki dan djelima ljubavi, poštovanja, uz tvoju pomoć, nastojati iskazivati ljubav i poštovanje. Jer ne želim da mi jednoga dana kažeš da me ne poznaješ (Mt 7,23). Dođi, Isuse!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Kako bi se osjećao/osjećala kada bi ti suprug/supruga svaki dan učinio/učinila nešto lijepo, sitnicu, zato odlučujem, molim te, otvori moje oči, neka od danas budu zdrave, i slobodno uđi, dopuštam ti, u moj brak; ti postavi sve na svoje mjesto. To je put svetosti, to je put Krista, to je put sretnog braka, to je ono što ja želim, a to također treba i moj/moja suprug/supruga. Što njemu/njoj treba, zanima li me uopće i želim li ulagati u svoj brak, želim li ispuniti i otvoriti njegovo/njezino srce, posvetiti sebe, njega/nju, obitelj?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh