Sveta Misa

SVETA MISA. NAJSVETIJI DOGAĐAJ NA SVIJETU

Donesi Isusu neotkupljene dijelove svoje osobnosti Ovo je onaj korak koji nam nedostaje do ispunjenog i sretnog života...

Foto: Shutterstock


 

Božji život možemo imati samo u onim dijelovima osobnosti (naravi) koji su otkupljeni…

Božji život možemo imati samo u onim dijelovima osobnosti (naravi) koji su otkupljeni. Tako možemo primijetiti da s određenim grijesima nemamo nikakvih problema, i s Božjim se zapovijedima koje o njima govore slažemo s veseljem, dok se određenih grešnih navika ne možemo osloboditi sami (Rim 7,14-25). Jednako tako, možemo primijetiti da u pojedine Isusove riječi vjerujemo svim srcem, u neke samo razumom, dok u neke uopće ne vjerujemo. Tamo gdje nismo otkupljeni ne možemo imati Božju vrstu života, u tom dijelu naše naravi Isus nije Gospodin.

U trenutku krštenja spašeni smo, no nastavljamo živjeti u tijelu sklonom grijehu i u svijetu kojim želi gospodariti Đavao

Rađamo se s istočnim grijehom i palom naravi. U trenutku krštenja (koje je Bog također htio kao obredni, liturgijski čin) i prihvaćanja vjere, Bog nam oprašta grijehe, udahnjuje nam svoj Duh i prihvaća nas kao svoju posinjenu djecu. U tom smo trenutku spašeni, no nastavljamo živjeti u tijelu sklonom grijehu i u svijetu kojim želi gospodariti Đavao. On nas na sve moguće načine pokušava udaljiti od Boga, staviti pod svoju vlast i odvesti s puta spasenja.

Osjećamo se manje ili više odbačenima od Boga, ne poznajemo ga dovoljno… Kontinuirano obraćenje plodonosno se događa po prebivanju u Bogu, a posebno po otkupljenju kroz misnu žrtvu

U trenutku krštenja naša pala narav nije potpuno preobražena u novu, uskrslu narav. I dalje u određenoj mjeri ostajemo sebični i egocentrični, osjećamo se manje ili više odbačenima od Boga, ne poznajemo ga dovoljno i nemamo sinovsko pouzdanje u njega, nismo navikli prebivati u njegovoj prisutnosti. Budući da je naša narav i dalje sklona grijehu i najrazličitijim svjetovnim ponudama, dužni smo cijeli život težiti vlastitom obraćenju, stalnoj promjeni naravi, težiti rastu u svetosti. To se kontinuirano obraćenje plodonosno događa po prebivanju u Bogu, a posebno po otkupljenju kroz misnu žrtvu. (…)

 

 

Iz knjige „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“ autora Josipa Lončara. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Knjigu do 9. travnja možete nabaviti po sniženoj cijeni od 77 kuna!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh