Aktualnosti

POSLANJE LAIKA U SVIJETU

Don Damir Stojić: Duh Sveti podiže laičke pokrete kao nikada prije

Don Damir Stojić: Duh sveti podiže laičke pokrete kao nikada prije

Foto: Facebook

 

„Bog podiže laike, laičke pokrete i to se primijeti zadnjih 30 godina. Prije smo imali razdoblje velikih redova, no Duh Sveti zadnjih 150 godina nije podigao niti jedan veliki red. Zadnji smo velik red mi salezijanci i još jedino sestre Majke Terezije. Ali nakon toga Duh Sveti podiže laičke pokrete – „Opus Dei“, fokolare, neokatekumene, katoličku karizmatsku obnovu…“ rekao je don Damir Stojić za portal Rastimo u Gospodinu. U nastavku možete pročitati dio iz razgovora.

Don Damire, tko je, po vašem mišljenju, laik?

Laik je osoba u svijetu, ali ne od svijeta. Osoba koja je u svijetu, ali je upućena u Teos Logos – nauk o Bogu. Zadnjih godina govori se o laicima, Duh Sveti podiže laičke pokrete kao nikada prije. Vi imate veću priliku nego mi svećenici govoriti, svjedočiti na mjestima gdje mi nemamo pristup. Mogućnosti su velike, izazovi još veći. Još 90-tih godina papa Ivan Pavao II. izdao je dokument koji govori o laicima; govori da imaju povlašteno mjesto jer dolaze u situacije u kojima mi nismo. Meni je jedan svećenik rekao upravo to kada sam imao 16 godina, da imam veću mogućnost nego on. Tada to nisam shvaćao, ali sad vidim da je to istina. Vi laici nalazite se u nekim situacijama u koje ja kao svećenik nikad ne bih mogao doći. Od mene se to očekuje, od vas i ne toliko, i tako kada vi to radite mislim da to ima dvostruk učinak.

Kako mi laici možemo najbolje svjedočiti svoju vjeru?

Mislim da možete na dva načina; prvi je onaj implicitni, a drugi je eksplicitni. Pod implicitnim se misli na radost i mir u čovjeku; to su „zarazni“ ljudi, ljudi koji su poput magneta. Osobe s kojima volite biti zato što zrače. Što se tiče drugoga načina, osvrnuo bih se na Prvu Petrovu poslanicu u kojoj govori: „Budite spremni obrazložiti nadu koja je u vama.“ To znači u nekim situacijama progovoriti, javno evangelizirati, čak tražiti situaciju da evangelizirate. Osoba koja nema potrebu govoriti o svojoj vjeri, o Bogu, ta osoba nije upoznala Boga. Osoba koja upozna Boga ima potrebu i govoriti o Njemu. (…)

 

Cijeli razgovor možete pročitati ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh