Osobni razvoj

OVO SU TVOJE 'SKRIVENE GODINE'

Dok sam ja kući, brinem o djeci, moja prijateljica uživa, putuje i radi sve ‘kul’ stvari… Možda ćeš nakon ovog teksta bolje razumjeti svoj poziv...

Foto: Unsplash, Alexander Dummer

 

Nisam mogla odoljeti čežnjivom uzdahu kad sam vidjela fotografiju svoje prijateljice na Instagramu.

Prije mnogo godina krenule smo istim putem; učile smo slične stvari u školi i dijelile mnoge zajedničke interese. Ali sada, ona je letjela diljem svijeta, posjećivala fantastična događanja, upoznavala utjecajne ljude i objavljivala glamurozne fotografije svojih putovanja i avantura.

A ja, u međuvremenu sam bila kod kuće i ljuljala svoju bebu, kao što sam činila i zadnjih devet godina, ljuljajući jedno za drugim.

Obično ne dopuštam da me takve stvari smute. Znam da je podizanje obitelji ono na što me Bog poziva činiti u ovom razdoblju mog života. Znam da će se sva moja odricanja za moju djecu isplatiti. Znam da je težak, sveti posao brige za moju obitelj vrlo važan i značajan. I volim provoditi dane sa svojim slatkim bebama. Ali u tom trenutku nisam mogla ne osjetiti malu zavist.

„Zašto ona može izaći i raditi ovaj kul, uzbudljiv, javni posao dok sam ja skrivena ovdje u srcu svog doma, jedva da ikamo idem?” pomislila sam s naletom samosažaljenja.

U molitvi mi je to pitanje bilo na srcu i dobila sam odgovor. Odgovor koji je potpuno promijenio način na koji sam razmišljala o ovom razdoblju svog života.

„Ovo su tvoje skrivene godine.”

Polako sam shvaćala što to znači. Prije mnogo godina, na satu teologije, učila sam o misteriju Isusovih „skrivenih godina”. Znamo vrlo malo o većem dijelu Kristova života: prvih 30 godina njegova života gotovo je potpuno nedokumentirano, osim samog početka i incidenta kada je bio izgubljen na tri dana u dobi od 12 godina.

Teolozi te Kristove godine nazivaju„skrivene godine” i ima nečeg dubokog u njegovoj odluci da provede tako velik dio svog kratkog vremena na zemlji skriven u srcu svoje obiteljske kuće. Mons. Charles Pope lijepo objašnjava:

„U ovim skrovitim godinama Gospodin nam pokazuje ljepotu naših skrivenih i običnih života. On uči o dostojanstvu obiteljskog života i rada. Živeći u malom i skromnom selu, radeći i živeći u krugu obitelji, Gospodin posvećuje te stvari i preporučuje nam ih kao važne i bitne.

Dok sam razmišljala o tome, počela sam uviđati vezu. Kao majka skrivena u srcu svoga doma, imam privilegiranu priliku iskoristiti ove godine da dam slavu Bogu.

Umjesto da trošim svoje vrijeme na osjećaj frustracije i ogorčenosti zbog ograničenja ovog privremenog razdoblja, mogu nastojati oponašati radosnu ljubav koju je Krist dao svojoj obitelji tijekom svojih skrivenih godina.

majke male djece nisu jedine koje se osjećaju „skriveno”

Također sam shvatila da majke male djece nisu jedine koje se osjećaju „skriveno”.
Možda ste njegovatelj starijeg rođaka, ili živite u izoliranom mjestu, ili ste do koljena u iscrpljujućoj sezoni svoje profesije. Zbog toliko mnogo razloga, mogli bismo se naći u „skrivenim godinama”.

Dakle, dok nastavljam svoj „skriveni život”, osjećam se pozvanom da dobro proživim te godine, da maksimalno iskoristim ovo vrijeme kod kuće.

Nedavno sam pitala svećenika kako potražiti odmor kad sam u dubokoj žrtvenoj sezoni, a on je rekao: „Kad god imate trenutak tišine, čak i ako je to samo dok kuhate večeru ili savijate rublje, neka vaše srce počiva u Božjoj ljubavi za tebe.”

Želim sada pustiti svoje srce u miru s Božjom voljom za mene, umjesto da osjećam zavist prema ljudima koji su pozvani na različite stvari.

Ako ste i vi u svojim „skrivenim godinama”, učinimo ovo zajedno: Pokušajmo dobro proživjeti ovo vrijeme i maksimalno iskoristiti ovo vrijeme koje nam je dano

I ne mogu zaboraviti da su Kristove skrivene godine bile vrijeme pripreme za njegovo kasnije javno djelovanje. Ovu sezonu možda neće pratiti faza javnog rada, ali te su godine također, što je još važnije, priprema za sljedeći život u nebu.
Stoga se danas pokušavam odmarati u Božjoj ljubavi umjesto da pravim usporedbe. Ako ste i vi u svojim „skrivenim godinama”, učinimo ovo zajedno: Pokušajmo dobro proživjeti ovo vrijeme i maksimalno iskoristiti ovo vrijeme koje nam je dano.

Theresa Civantos Barber, Aleteia; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh