Najave

SUTRA NA KVATERNIKOVU TRGU

Dođite, sjednite na bolesnički krevet, pitajte, slušajte, čujte… Udruga palijativne skrbi La Verna sutra, povodom Svjetskog dana bolesnika, izložit će bolesnički krevet na Kvaternikovu trgu od 11 do 13 sati. Time žele skrenuti pozornost na potrebu kvalitetnije, požrtvovnije i ažurnije brige za palijativne bolesnike.

Foto: La Verna

Poziv građanima

Iz Udruge šalju snažan apel: „Imamo krevet. Trebamo ljude. Trebamo bolju palijativnu skrb“, te pozivaju građane: „Dođite, sjednite na bolesnički krevet, pitajte, slušajte, čujte koje su to potrebe palijativnih bolesnika. Razgovarajmo o tome kako možemo unaprijediti palijativnu skrb u Zagrebu i Hrvatskoj“.

La Vernin stručni tim zajedno s volonterima rado će odgovoriti na sva pitanja. Udruga je nadalje i nositelj projekta “Za inkluzivne zdravstvene politike“, koji se financira iz Programa Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj. U okviru navedenog zalažu se za cjelovitu skrb pacijenta koji boluje od neizlječive bolesti, dakle za brigu o pacijentu u psihološkom, socijalnom i duhovnom smislu.

Čovjeku je potreban čovjek.

Iz Udruge ističu kako u Hrvatskoj nedostaje palijativnih kreveta, ali da to nije najveći problem. Najviše im nedostaju ljudi, kako stručnjaci, tako i volonteri. “Čovjeku je potreban čovjek“, ističu iz La Verne.

Suosjećanje i slušanje

Karakteristike koje posebno izdvajaju, kada govore o palijativnoj skrbi, su suosjećanje i slušanje. To je temelj za shvaćanje potreba bolesnika. Papa Ivan Pavao II. je 1992. godine utemeljio Svjetski dan bolesnika, a aktualni papa Franjo je u nedavnoj poruci upravo istaknuo suosjećanje kao sinodalnu brigu za zdravlje. U papinoj poruci “Pobrini se za njega“ ukazuje se kako kvalitetna medicinska skrb uključuje brigu i suosjećanje jer ako bolesnik živi izolirano i napušteno, onda njegova bolest postaje nehumana.

Iz La Verne zaključno poručuju: “Pobrinimo se za njega. Za palijativnog bolesnika. Za svakog bolesnika. Ne zaboravimo, taj bolesnik sutra ćemo (možda) biti mi.”

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh