Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Dođi, Isuse, u svaki trenutak kada su postupci moga supružnika proizveli u meni osjećaje manje vrijednosti i odbačenosti

RAZMATRANJE I MOLITVA

Isuse, dolazim pod tvoj Križ, takav kakav / takva kakva jesam. Razumski znam da bih trebao/trebala biti onaj zreliji supružnik u braku, ali često to zaboravim. No danas ti želim reći da ti se predajem, kao supružnik, kao roditelj, kao dijete Božje. U dubini moga srca prečesto je košmar. Osjećaji tuge, manje vrijednosti, odbačenosti, gorčine, zbunjenosti jednostavno mi ne daju disati. Očito prečesto bježim od tih osjećaja, ne priznajem da su tu ili se bojim iznijeti ih pred tebe i zaboravim donijeti ti ih. Ponekad osjećam kao da ti ih niti ne želim predati, baš kao da radije želim ostati u njima, jer imam osjećaj da ponekad ne cijenim ni samog/samu sebe i mislim da vjerojatno zaslužujem biti u svemu tome. I često sva ta suprugova/suprugina prigovaranja… Više ni u što nisam siguran/sigurna.

Isuse moj dragi, gubim volju. Borim se, pa padnem, pa ustanem, pa padnem, pa nešto naučim, pa padnem… Kao da se vrtim u krug. I taman kada pomislim da sam nešto shvatio/shvatila ili da stvari idu nabolje, kao da se opet pojavi nešto, suprug/supruga i ja uđemo u konflikt, ne razumijemo se, predbacujemo si i kao da se sve iz moga srca „podigne“. I baš mi je sve to teško.

Daj mi milost da sada mogu primiti tvoje iscjeljenje, dotakni me, oslobodi me, da prihvatim da sam slobodno dijete Božje

Postajem nestrpljiv/nestrpljiva, reagiram burno i, iako to ne želim, nekako sam često potišten/potištena, bezvoljan/bezvoljna i imam osjećaj da više ništa ne razumijem.

Očito je da sve to nosim sam/sama; umjesto da to predam tebi, Isuse, mučim se i u svemu tome i griješim. A ne želim to!

Predragi Isuse, klečim pred tvojim Križem ovog trena i predajem ti dubine svoga srca, ovakav kakav / ovakva kakva jesam. Isuse, kažem ti sada skrušeno i ponizno, ne mogu, Isuse, ne mogu, ali znam da ti možeš. Želim drugačije! Želim se predati tebi, u potpunosti. Predajem ti svaki osjećaj manje vrijednosti i odbačenosti koji nosim u srcu. Uđi u trenutke kada je taj osjećaj nastao. Podigni u meni ranjeno dijete, ranili su ga moji roditelji u mome djetinjstvu pa kasnije i drugi ljudi. Slomi taj osjećaj manje vrijednosti i odbačenosti; predajem ti ga sada, predajem ga na tvoj Križ, Isuse! Dođi u svaki trenutak kada su postupci moga supružnika proizveli u meni osjećaje manje vrijednosti i odbačenosti. Slomi svaki zid u meni, svaku prepreku, neodlučnost, zacijeli svaku ranu. Uzmi moje srce od kamena i daj mi srce od mesa.

Odlučujem sada u tvoje Ime svima oprostiti sva kriva djela prema meni, pomozi mi!

Daj da mogu u srcu primiti Tvoju ljubav i ljubav svojih bližnjih. Slomi svaku moju krivu navezanost na roditelje ili supružnika, uzmi svaki teret koji nosim, svaku krivnju, razočaranje, osuđivanje, svaku slabost, nevjeru, sumnju, strah, ogorčenost, ljutnju. Sve ti ovog trena predajem. Daj mi milost da sada mogu primiti tvoje iscjeljenje, dotakni me, oslobodi me, da prihvatim da sam slobodno dijete Božje. Prihvaćam sve ono što mi sada daješ, zazivam tvoga Duha u svaku prazninu svoga duha, duše i tijela i zahvaljujem ti!

Odlučujem sada u tvoje Ime svima oprostiti sva kriva djela prema meni, pomozi mi! (Zastani i poimence oprosti svima koji su te povrijedili, napose supružniku, u Isusovo Ime.)

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Ljudi smo, osjećajna bića, nismo robiti i past ćemo. To je normalno! Ali nas to obeshrabruje, stvara negativne osjećaje, gubimo volju, čak i paralizira ponekad. Tada supružnika, ali i sve oko sebe počinjemo gledati drugačije, nezainteresirano, bezvoljno, čak i osuđujuće. Problem je što za to stanje koje prihvatimo i u kojem odaberemo biti sami, često krivimo supružnika i njegov utjecaj na nas. Da, apsolutno utječe na nas i može utjecati, svakako, nećemo opravdavati krive postupke, ni njegove/njezine, ni svoje, no zar je moguće da moj život, napose s Kristom, ovisi o njegovim/njezinim lošim danima ili slabostima? U koga se uzdam? U sebe, supružnika ili Njega? Jesam li „osuđen“ na propast ukoliko moj supružnik nije ono u određenim trenucima što ja mislim da bi trebao biti? Razmišljam li o tim trenucima? Ili se opravdavam? Što mi Gospodin poručuje po slijedećoj Riječi: “Dosta ti je milost moja, jer se sila u slabosti usavršava.” (2 Kor 12,9) Ako želim promijeniti supružnika (tamo gdje uistinu griješi) i iskreno obnoviti svoj brak, odlučiti ću mijenjati sebe i predavati prvenstveno sebe, ali i njega/nju Božjoj milosti svaki dan iznova.

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh