Duhovnost

PATER MARKO ODGOVARA

Dobila sam preporuku od sportskoga masera – vježbe »Pet Tibetanaca«. Što vi mislite o tomu? Mi vjernici smo tako često pod stresom pa primamo savjete o jogi, ovoj vježbi, onoj tehnici. A što bi nam falilo da redovito molimo pred Licem Božjim i odemo na 'najobičniju' šetnju, trčanje i 'istezanje'?

Dobila sam preporuku od sportskoga masera – vježbe »Pet Tibetanaca«. Što vi mislite o tomu?

Foto: Shutterstock


Pitanje

Primijetila sam da smo često udaljeni od Boga iz velikoga neznanja jer ne znamo što nas udaljuje i kako se približiti. Kako prepoznati koje su vježbe prizivanje lošega? Dobila sam preporuku od sportskoga masera – vježbe »Pet Tibetanaca«. Većina mojih bližnjih ih prakticira… Što vi mislite o tomu?

Odgovor patera Marka

„Toliki svjedoče kako su im te vježbe donijele nesanicu, nervozu, bolesti…”

Hvala na konkretnim pitanjima koja iziskuju i konkretne odgovore. Iako nitko nema odgovore na sva životna pitanja (saznat ćemo ih tek u Nebu), ipak, Crkva je nositeljica i čuvarica mudrosti i to ne samo one ljudske, već prvenstveno božanske mudrosti koja nam priskače u pomoć u našim svakodnevnim poteškoćama. Ne znam što su vježbe »Pet Tibetanaca« jer tko bi više danas mogao pratiti sve novotarije i napad raznoraznih nauka i s Istoka i sa Zapada? Ono što nam se nudi toliko je šareno, u svakome smislu, i toliko je samouvjereno, a gladan narod prihvaća sve bez mnogo razmišljanja. Sve osim Krista. Jer Krist je nosio križ i umro izmučen na njemu. A to sebi ne želimo. Zato živimo u vremenu kada »…ljudi više ne podnose zdravog nauka, nego sebi po vlastitim požudama nagomilavaju učitelje kako im godi ušima: od istine uši odvraćaju, a bajkama se priklanjaju« (usp. 2 Tim 4,3-4), piše sveti Pavao. Tako kršćani masovno polažu svoju vjeru (vjera je vjernost i povjerenje) u idole, energije, zamamna naziva i vanjštine, nauke i gurue, »preporučivane od američkih doktora i profesora« metode liječenja i egzotične isprazne, ali i opasne slatkorječivosti. Sve, dakle, s jednim ciljem: savršenstvo. Osobito savršenstvo u zdravlju (tijela), ali i novca, ljubavi, izgleda.

„Tijelo, tijelo, tijelo… Ti si božanstvo…”

Kršćanstvo se ne uklapa u tu sliku jer Gospodin Isus govori: »Ne osvećujte se… Šaljem vas kao ovce među vukove… U svijetu ćete imati patnju… Ako se ne obratite, izginut ćete… Opraštaj sedamdeset puta sedam puta dnevno svojemu bratu… Okrenu drugi obraz… Evo perem vam noge, da tako činite jedni drugima… Nije učenik nad učiteljem… Bdijte i molite… Ljubite svoje neprijatelje…« A duh protivan Gospodinu, prisutan u mnogim vježbama, naukama i duhovnostima masovno uvezenim izvana u ova vremena, kaže: »Budite zauvijek mladi, lijepi, pametni… Ostvarite sebe, pod svaku cijenu… Oslobodite svoje potencijale… Ispunite se pozitivnom energijom… Pokrenite svoje ʻčakreʼ… Meditirajte i mantrajte, uzdignite duh na višu razinu… Tijelo, tijelo, tijelo… Ti si božanstvo…« Dakle, ne znam za konkretnu tibetansku filozofiju, ali siguran sam da u tim vježbama nema Božje riječi, sakramenata i ponizne molitve pred Jahvom, našim Bogom. Ako nema, što će nam to? Toliki svjedoče kako su im upravo vježbe koje nisu samo »rastezanje mišića«, već i prizivanje bogova drugih religija i sljedbi, donijela nesanicu, nervozu, bolesti, strahove, paniku i nemir pa i probleme u obitelji, na poslu, u braku. Sotona je, podsjetimo, »otac laži i ubojica čovjeka od početka«, kako kaže Isus u Evanđelju po Ivanu (8,48) i čini sve da nam laž postane istinom. A laž ubija.

Moli za druge i budi im primjer

Dakle, umjesto Tibeta predlažem Hrvatsku, umjesto meditacije i vježbanja (koja najčešće prikazuju tjelesno pokrete štovanja božanstva) devetnicu ili krunicu ili koju drugu »pobožnu vježbu« kako smo donedavno zvali prakse pobožnosti u Crkvi. Ili nemojmo vjerovati staromodnu i neprosvijećenu svećeniku, ali svakako znajmo da se tomu svećeniku možete uvijek obratiti i vratiti se preko njega Gospodinu koji čeka raširenih ruku da uvijek iznova zagrli. Buda s velikim trbuhom (očito nije vježbao dovoljno) sjedi u lotosovu položaju, smješka se i ruke ima položene u krilo, tamo kod urinarna trakta. Kršćani ruke drže sklopljene na srcu. Kužite? Kažete da »većina vaših bližnjih prakticira ovu vježbu«. Isus nas stavlja kao svjetlo u tamu. Počnite moliti za bližnje i svjedočanstvom svojega zreloga i odgovornoga, radosnoga i oduševljenoga života u uskrslu Gospodinu, ponukajte i njih da otkriju nešto neopisivo, više od puke ovozemaljštine.

Iz knjige „Grešnicima ulaz dopušten” autora patera Marka Glogovića. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh