Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA I KOMENTAR

Dnevna misna čitanja, petak 19. kolovoza

ČITANJA

Ez 37,1-14; Ps 107,2-9; Mt 22,34-40

Petak, 19. 8. 2022., ili: sv. Ivan Eudes, prezbiter; svagdan

IMENDANI

Ivan Eudes, Magna, Timotej, Ratko, Rato, Jordan, Jordanka

Prvo čitanje

Ez 37,1-14

Suhe kosti, čujte riječ Gospodnju! Izvest ću vas iz vaših grobova, dome Izraelov.

Čitanje Knjige proroka Ezekiela

U one dane: Spusti se na me ruka Gospodnja, i Gospodin me u svojem duhu izvede i postavi usred doline pune kostiju. Provede me kroz njih, svuda oko njih, i gle, bijaše ih u dolini veoma mnogo, i bijahu sasvim suhe! Reče mi: »Sine čovječji, mogu li ove kosti oživjeti?« Ja odgovorih: »Gospodine Bože, to samo ti znaš!« Tad mi reče: »Prorokuj ovim kostima i reci im: O suhe kosti, čujte riječ Gospodnju! Ovako govori Gospodin Bog ovim kostima: Evo, duh ću svoj udahnuti u vas, i oživjet ćete! Žilama ću vas ispreplesti, mesom obložiti, kožom vas obaviti i duh svoj udahnuti u vas, i oživjet ćete — i znat ćete da sam ja Gospodin!«
I ja stadoh prorokovati kao što mi bješe zapovjeđeno. I dok sam prorokovao, nastade šuškanje i pomicanje, i kosti se stadoše pribirati. Pogledah, i gle, po njima narasle žile i meso; kožom se prevukoše, ali duha još ne bijaše u njima.
I reče mi: »Prorokuj duhu, sine čovječji, prorokuj i reci: Ovako govori Gospodin Bog: Od sva četiri vjetra dođi, duše, i dahni u ova trupla da ožive!« I stadoh prorokovati kao što mi zapovjedi, i duh uđe u njih, i oživješe i stadoše na noge — vojska vrlo, vrlo velika.
Reče mi: »Sine čovječji, te kosti — to je sav dom Izraelov. Evo, oni vele: ‘Usahnuše nam kosti i propade nam nada, pogibosmo!’ Zato prorokuj i reci im: Ovako govori Gospodin Bog: Ja ću otvoriti vaše grobove, izvesti vas iz vaših grobova, narode moj, i odvesti vas u zemlju Izraelovu! I znat ćete da sam ja Gospodin, kad otvorim grobove vaše i kad vas izvedem iz vaših grobova, moj narode! I duh svoj udahnut ću u vas da oživite, i dovest ću vas u vašu zemlju, i znat ćete da ja, Gospodin, govorim i činim.«
Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 107, 2-9

Pripjev: Hvalite Gospodina, jer dovijeka je ljubav njegova!

Tako nek reknu svi otkupljenici
koje Gospodin otkupi iz ruke dušmanske
i koje skupi iz svih zemalja,
s istoka i sa zapada, sa sjevera i s juga.

Lutahu pustinjom, u samoći pustoj,
puta ne nalazeć do naseljena grada.
Gladni su bili, žeđu izmoreni,
duša je klonula u njima.

Tada zavapiše Gospodinu u svojoj tjeskobi,
i on ih istrže iz nevolja.
Pravim ih putem povede
da stignu ka gradu naseljenu.

Neka hvale Gospodina za dobrotu njegovu,
za čudesa njegova sinovima ljudskim!
Jer gladnu dušu on nasiti,
dušu izgladnjelu on napuni dobrima.

Evanđelje

Mt 22, 34-40

Ljubi Gospodina Boga svojega i bližnjega svoga kao sebe samoga!

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Kad su farizeji čuli kako Isus ušutka saduceje, okupiše se, a jedan od njih, zakonoznanac, da ga iskuša, upita: »Učitelju, koja je zapovijed najveća u Zakonu?« A on mu reče: »Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.«
Riječ Gospodnja.

Komentar

„Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed.”

Kad bismo mi kršćani bili svjesni važnosti i težine ove zapovijedi, kad bi nam bila otkrivena njezina snaga, vjerujem da bismo češće ispovijedali da je nismo vršili, da bi nas ispovjednici češće pitali vršimo li je, te da bi nas oni koji nas vode češće poticali i govorili nam o njoj i učili nas kako da je vršimo. Kad promatramo biblijske primjere i primjere svetaca koji su ljubili Boga, vidimo da Bog nije nikad ostao ravnodušan na ljubav prema njemu te je zbog ljubavi jednog jedinog čovjeka bio u stanju čitavim gradovima i narodima oprostiti i blagosloviti ih. Izdvojio bih dva primjera: prvi je iz Knjige Jeremijine a drugi je primjer sv. Faustine. Bog kaže Jeremiji da će, ako u cijelom gradu nađe čovjeka koji ga traži i ljubi, oprostiti cijelom gradu. Nadalje, Isus je rekao Faustini da će zbog nje blagosloviti cijelu Poljsku. Naši su nas zemaljski roditelji poticali da ljubimo mnoge stvari, npr. domovinu, glazbu, sport, umjetnost itd. Proučavanjem Biblije možemo biti potaknuti (i možemo primiti ljubav) da ljubimo Boga.

Molitva

Oče nebeski, znam da želiš moje vječno dobro. Zato si mi i zapovjedio da te ljubim. Želiš da moja ljubav prema tebi bude ekskluzivna, da se ne dijeli ni s čime, jer ti si jedini koji si dostojan moje ljubavi. Molim te da te svakim danom sve više upoznajem i ljubim. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh