Dnevna misna čitanja

Dnevna misna čitanja, nedjelja 21. svibnja Oče, došao je čas da moja molitva bude susret s Tobom. Amen.

ČITANJA

Dj 1,12-14; Ps 27,1.4.7-8a; 1 Pt 4,13-16; Iv 17,1-11a

VII. vazmeni tjedan, nedjelja, 21. 5. 2023., SEDMA VAZMENA NEDJELJA

IMENDANI

Kristofor, Timotej, Dubravka, Eugen

Prvo čitanje

Dj 1,12-14

Bijahu jednodušno postojani u molitvi.

Čitanje Djela apostolskih
Pošto je Isus uzet na nebo, vratiše se apostoli u Jeruzalem s brda zvanoga Maslinsko, koje je blizu Jeruzalema, udaljeno jedan subotnji hod. I pošto uđu u grad, uspnu se u gornju sobu gdje su boravili: Petar i Ivan i Jakov i Andrija, Filip i Toma, Bartolomej i Matej, Jakov Alfejev i Šimun Revnitelj i Juda Jakovljev – svi oni bijahu jednodušno postojani u molitvi sa ženama, i Marijom, majkom Isusovom, i braćom njegovom.
Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 27,1.4.7-8a

Pripjev: Vjerujem da ću uživati dobra Gospodnja u zemlji živih.

Gospodin mi je svjetlost i spasenje:
koga da se bojim?
Gospodin je štit života moga:
pred kime da strepim?

Za jedno molim Gospodina,
samo to ja tražim:
da živim u domu Gospodnjem
sve dane života svoga,
da uživam milinu Gospodnju
i dom njegov gledam.

Slušaj, Gospodine, glas moga vapaja,
milostiv mi budi, usliši me!
Moje mi srce govori:
»Traži lice njegovo!«

Drugo čitanje

1Pt4, 13-16

Pogrđuju li vas zbog imena Kristova, blago vama!

Čitanje Prve poslanice svetoga Petra apostola
Ljubljeni: Radujte se kao zajedničari Kristovih patnja da i o objavljenju njegove slave mognete radosno klicati. Pogrđuju li vas zbog imena Kristova, blago vama, jer Duh slave, Duh Božji u vama počiva. Tek neka nitko od vas ne trpi kao ubojica, ili kradljivac, ili zločinac, ili makar i kao nametljivac; ako li kao kršćanin, neka se ne stidi, nego neka slavi Boga zbog tog imena.
Riječ Gospodnja.

Evanđelje

Iv 17,1-11a

Oče, proslavi Sina svoga!

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu
U ono vrijeme: Isus podiže oči k nebu i progovori: »Oče, došao je čas: proslavi Sina svoga da Sin proslavi tebe i da vlašću koju si mu dao nad svakim tijelom dade život vječni svima koje si mu dao. A ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao – Isusa Krista. Ja tebe proslavih na zemlji dovršivši djelo koje si mi dao izvršiti. A sada ti, Oče, proslavi mene kod sebe onom slavom koju imadoh kod tebe prije negoli je svijeta bilo. Objavio sam ime tvoje ljudima koje si mi dao od svijeta. Tvoji bijahu, a ti ih meni dade i riječ su tvoju sačuvali. Sad upoznaše da je od tebe sve što si mi dao jer riječi koje si mi dao njima predadoh i oni ih primiše i uistinu spoznaše da sam od tebe izišao te povjerovaše da si me ti poslao. Ja za njih molim; ne molim za svijet, nego za one koje si mi dao jer su tvoji. I sve moje tvoje je, i tvoje moje, i ja se proslavih u njima. Ja više nisam u svijetu, no oni su u svijetu, a ja idem k tebi.«

Riječ Gospodnja.

Komentar

»U ono vrijeme: Isus podiže oči k nebu i reče:
Oče, došao je čas.”«

Kad promatramo Isusa kako stupa pred Oca, to jest kako izgleda njegova molitva, vidimo da nama nešto jako fali. Naime, kada mi molimo svoje molitve, često su one samo izrečene, a da nas nisu dovele u stvaran kontakt s osobom kojoj se molimo – samo su izgovorene, bez postizanja stvarnog kontakta. Isus nije molio bez emocija, nije bio hladan kad je rekao: „Oče”, nije mu to bilo nešto što treba samo izreći jer ima svoju formulu. Kad izgovorimo riječ „Oče”, ako pritom nismo susreli Oca, molimo li uopće; imamo li ikakav kontakt s Ocem? Ako nema susreta s Ocem, zar sve ne završi kao nešto što nas ostavlja praznim? Molitva je nekad tako homogena, tako elastična jer nas nekad svaka riječ vodi u nov odnos, novo prianjanje našeg duha, duše i tijela uz Boga. Zar nije normalno pri spomenu imena našeg Oca nebeskoga osjećati silnu radost, silnu čežnju, oduševljenje, sveti strah? Samo na spomen Očeva imena, čovjek nekada protrne jer je sreo onoga koga je zazvao a zna kakav je On i tko je njemu On.

Molitva

Oče, došao je čas da moja molitva bude susret s Tobom. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Foto: lumerb; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh