Dnevna misna čitanja

Dnevna misna čitanja, nedjelja 14. svibnja Oče Sveti, hvala ti što se mogu s tobom povezati preko tvoje Riječi, i tako učiniti da se nastaniš kod mene, ne za vikend, ne na mjesec dana, već trajno. Hvala ti što sad vidim vrijednost Marijina čina – kad je do tvojih nogu slušala tvoju riječ. Hvala, Gospodine! Amen.

ČITANJA

Dj 8,5-8.14-17; Ps 66,1-3a.4-7a.16.20; 1 Pt 3,15-18; Iv 14,15-21

VI. vazmeni tjedan, nedjelja, 14. 5. 2023., ŠESTA VAZMENA NEDJELJA

IMENDANI

Matija, Matko, Matiša, Bonifacije

Prvo čitanje

Dj 8,5-8.14-17

Polagahu ruke na njih i oni primahu Duha Svetoga.

Čitanje Djela apostolskih
U one dane: Filip siđe u grad samarijski i stade im propovijedati Krista. Mnoštvo je jednodušno prihvaćalo što je Filip govorio slušajući ga i gledajući znamenja koja je činio. Doista, iz mnogih su opsjednutih izlazili nečisti duhovi vičući iza glasa, a ozdravljali su i mnogi uzeti i hromi. Nasta tako velika radost u onome gradu.
Kad su apostoli u Jeruzalemu čuli da je Samarija prigrlila riječ Božju, poslaše k njima Petra i Ivana. Oni siđoše i pomoliše se za njih da bi primili Duha Svetoga. Jer još ni na koga od njih ne bijaše sišao; bijahu samo kršteni u ime Gospodina Isusa. Tada polagahu ruke na njih i oni primahu Duha Svetoga.
Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 66,1-3a.4-7a.16.20

Pripjev: Kliči Bogu, sva zemljo.

 Kliči Bogu, sva zemljo,
opjevaj slavu imena njegova,
podaj mu hvalu dostojnu.
Recite Bogu: »Kako su potresna djela tvoja!«

»Sva zemlja nek ti se klanja i nek ti pjeva,
neka pjeva tvom imenu!«
Dođite i gledajte djela Božja:
čuda učini među sinovima ljudskim.

On pretvori more u zemlju suhu
te rijeku pregaziše.
Stoga se njemu radujmo!
Dovijeka vlada jakošću svojom.

Dođite, počujte, svi koji se Boga bojite,
pripovjedit ću što učini duši mojoj!
Blagoslovljen Bog koji mi molitvu ne odbi,
naklonosti ne odvrati od mene!

Drugo čitanje

1Pt 3,15-18

Ubijen doduše u tijelu, ali oživljen u duhu.

Čitanje Prve poslanice svetoga Petra apostola

Ljubljeni: Gospodin – Krist neka vam bude svet, u srcima vašim, te budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama, ali blago i s poštovanjem, dobre savjesti da oni koji ozloglašuju vaš dobar život u Kristu, upravo onim budu postiđeni za što vas potvaraju. Ta uspješnije je trpjeti, ako je to Božja volja, čineći dobro, nego čineći zlo. Doista, i Krist jednom za grijehe umrije, pravedan za nepravedne, da vas privede k Bogu – ubijen doduše u tijelu, ali oživljen u duhu.

Riječ Gospodnja

Evanđelje

Iv 14,15-21

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine, kojega svijet ne može primiti jer ga ne vidi i ne poznaje. Vi ga poznajete jer kod vas ostaje i u vama je. Neću vas ostaviti kao siročad; doći ću k vama. Još malo i svijet me više neće vidjeti, no vi ćete me vidjeti jer ja živim i vi ćete živjeti. U onaj ćete dan spoznati da sam ja u Ocu svom i vi u meni i ja u vama. Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi; a tko mene ljubi, njega će ljubiti Otac moj, i ja ću ljubiti njega i njemu se očitovati.«

Riječ Gospodnja.

Komentar

»Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati.«

Ako ga ljubimo, zapovijedi ćemo Njegove čuvati, kaže Isus. A gdje ćemo ih čuvati, u nekoj kutiji? U ruci možda? U ormaru na polici, ili možda u banci?! U jednom drugom prijevodu, redak 21. glasi: „Tko pozna moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi“. Znači da mi moramo naučiti sve što nam On govori kroz Riječ, čitajući ju sami ili slušajući, ili oboje, kako bismo uopće poznavali Božje zapovijedi. Tako ćemo izvršiti prvi dio ove zapovijedi, zapovijedi ljubavi, dok je drugi dio da je držimo u srcu. Jer kad se nađemo u situaciji koja od nas traži da držimo Riječ, onda nam u srce ili pamet dolazi što Bog od nas očekuje da izvršimo. Primjerice, ako nam se u nekoj situaciji učini da bi nam bilo korisno da slažemo, Bog će nas podsjetiti da ne bismo trebali lagati. Na nama je tada da se odlučimo hoćemo li Njegovu riječ zadržati, sačuvati je kao vrijednu, kao Božju i tim se činom povezati s Bogom, njegovom riječju – ili ćemo ju pustiti. Jasno je da ga ljubimo ako nam je više stalo do toga da izvršimo Riječ nego do toga da, kao u spomenutom slučaju, slažemo iz bilo kojeg razloga. S Njim nas povezuje njegova Riječ.

Molitva

Oče Sveti, hvala ti što se mogu s tobom povezati preko tvoje Riječi, i tako učiniti da se nastaniš kod mene, ne za vikend, ne na mjesec dana, već trajno. Hvala ti što sad vidim vrijednost Marijina čina – kad je do tvojih nogu slušala tvoju riječ. Hvala, Gospodine! Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Foto: lumerb; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh