Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, ponedjeljak 2. listopada: Anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega, koji je na nebesima Oče sveti, hvala ti za anđele koje si poslao da nam služe, nama koji imamo baštiniti spasenje

https://www.shutterstock.com/g/Mehaniq

ČITANJA

vl.: Izl 23,20-23; Ps 91,1-6.10-11; Mt 18,1-5.10

XXVI. tjedan kroz godinu, ponedjeljak, 2. 10. 2023., sveti Anđeli Čuvari, spomendan

IMENDANI

Anđela, Anđelko, Anđelka

Prvo čitanje

Izl 23, 20-23

Anđeo će moj ići pred tobom.

Čitanje Knjige Izlaska

Ovo govori Gospodin: »Šaljem, evo, svog anđela pred tobom da te čuva na putu i dovede te u mjesto koje sam priredio. Poštuj ga i slušaj glas njegov! Ne buni se protiv njega jer vam neće opraštati prekršaje: ta moje je ime u njemu. Ako ga budeš vjerno slušao i budeš vršio sve što sam naredio, ja ću biti neprijatelj tvojim neprijateljima i protivnik tvojim protivnicima. Anđeo će moj ići pred tobom i dovesti te do Amorejaca, Hetita, Perižana, Kanaanaca, Hivijaca i Jebusejaca da ih uništim.
Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 91, 1-6.10-11

Pripjev: Anđelima svojim zapovjedi da te čuvaju na svim putima tvojim.

Ti što prebivaš pod zaštitom Višnjega,
što počivaš u sjeni Svemogućega,
reci Gospodinu: »Zaklone moj! Utvrdo moja!
Bože moj u koga se uzdam!«

Jer on će te osloboditi od zamke ptičarske,
od kuge pogubne.
Svojim će te krilima zaštititi,
i pod njegova ćeš se krila skloniti:
Vjernost je njegova štit i obrana!

Nećeš se bojati strašila noćnoga
ni strelice što leti danju,
ni kuge što se šulja kroz tmine,
ni pošasti što hara o podne.

Neće te snaći nesreća,
nevolja se neće prikučiti šatoru tvojemu.
Jer anđelima svojim zapovjedi
da te čuvaju na svim putima tvojim.

Evanđelje

Mt 18, 1-5.10

Anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega, koji je na nebesima.

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U onaj čas pristupe učenici Isusu pa ga zapitaju: »Tko je, dakle, najveći u kraljevstvu nebeskom?« On dozove dijete, postavi ga posred njih i reče: »Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko. Tko god se dakle ponizi kao ovo dijete, taj je najveći u kraljevstvu nebeskom. I tko primi jedno ovakvo dijete u moje ime, mene prima.«

»Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih najmanjih jer, kažem vam, anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega, koji je na nebesima.«
Riječ Gospodnja.

Komentar

„Nećeš se bojati strašila noćnoga
ni strelice što leti danju,
ni kuge što se šulja kroz tmine,
ni pošasti što hara o podne.”

Riječ Božja kaže: Nećeš se bojati, ni đavla, ni njegovih dnevnih uznemiravanja, ni bolesti od kojih mnogi umiru, niti hoćeš li moći preživjeti. Stoga nam se nameće pitanje: Zašto se mi bojimo svega?
Bog nam je dao anđele kao one koji nam trebaju služiti, kao duhovne borce koji se bore za nas. Svima nam treba znanje o anđelima, i vjera u njihovu moć.
Bog je taj koji nas upućuje da se njima služimo i da im se obraćamo u potrebi. Tako nam zorno pokazuje događaj kod Dotana, kad se Elizejev momak prepao aramejske vojske koja je bila naoružana „do zuba”, dok su on i Elizej bili goloruki. Elizej je izašao „mrtav hladan” te se pomolio Jahvi da otvori momku oči kako bi vidio. I što je vidio: gore, oko grada, mnoštvo ognjenih kola i konjanika, tj. nebesku vojsku. Nadalje, na jednom mjestu u Knjizi Otkrivenja opisano je kako se na zvuk Božje trube pojavljuje dvjesto milijuna četa anđela. Također, znamo kako je efikasna bila pobjeda anđelâ pod vodstvom Mihaela arkanđela, nad đavolskom vojskom; kako su ih brzo zbacili s neba. U Katekizmu Katoličke Crkve čitamo poglavlje o anđeoskim djelovanjima u Bibliji… Dakle, lako možemo vidjeti na koji su sve način anđeli bili prisutni u ljudskim životima i kako su djelovali. A to nam sigurno može biti na blagoslov.

Molitva

Oče sveti, hvala ti za anđele koje si poslao da nam služe, nama koji imamo baštiniti spasenje. Oprosti mi što sam često zanemarivao tvoje darove, i to što sam ignorirao dar svetih anđela. Pomozi mi da im naučim služiti, na svoj spas i spas bližnjih. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr. Čita ih Lejdi Oreb a komentare i molitve piše Nediljko Jelčić.
ap; Book.hr
Foto: Mehaniq, Shutterstock

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

📖 Posjetite naš novi web-shop; pronađite knjigu za sebe: figulus.hr

Najčitanije

Na vrh