Dnevna misna čitanja

Dnevna misna čitanja, utorak 14. veljače Ako smo dali sve od sebe, ako smo učinili najbolje što smo mogli, ako smo evanđelje uzeli ozbiljno, imamo divnu sigurnost da nas Bog neće nepravedno osuditi. Naprotiv, njemu je mio svaki koji čini pravicu i traži Istinu.

ČITANJA

Post 6,5-8; 7,1-5.10; Ps 29,1a.2.3ac-4.3b.9c-10; Mk 8,14-21

VI. tjedan kroz godinu, utorak, 14. 2. 2023., svagdan

IMENDANI

Valentin, Zdravko, Valentina, Vital, Eufrazija

Prvo čitanje

Post 6,5-8; 7,1-5.10

Čovjeka koga sam stvorio izbrisat ću s lica zemlje.

Čitanje Knjige Postanka

Vidje Gospodin kako je čovjekova pokvarenost na zemlji velika i kako je svaka pomisao u njegovoj pameti uvijek samo zloća. Gospodin se pokaja što je načinio čovjeka na zemlji i ražalosti se u svom srcu. Reče Gospodin: »Čovjeka kojeg sam stvorio izbrisat ću s lica zemlje — od čovjeka do zvijeri, gmazove i ptice u zraku — jer sam se pokajao što sam ih načinio.« Ali Noa je našao milost u očima Gospodnjim.

Tada Gospodin reče Noi: »Uđi ti i sva tvoja obitelj u korablju, jer sam uvidio da si ti jedini preda mnom pravedan u ovom pokoljenju: Uzmi sa sobom od svih čistih životinja po sedam parova: mužjaka i njegovu ženku. Isto tako od ptica nebeskih po sedam parova — mužjaka i ženku — da im se sjeme sačuva na zemlji. Jer ću do sedam dana pustiti dažd po zemlji četrdeset dana i četrdeset noći te ću istrijebiti s lica zemlje svako živo biće što sam ga načinio.« Noa učini sve kako mu je Gospodin naredio.

I sedmoga dana zapljušte vode potopne po zemlji.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 29,1a.2.3ac-4.3b.9c-10

Pripjev: Gospodin narod svoj mirom blagoslivlje.

Prinesite Gospodinu, sinovi Božji,
Prinesite Gospodinu slavu njegova imena,
poklonite se Gospodinu u svetištu njegovu!

Čuj! Gospodin nad vodama,
Gospodin nad vodama silnim!
Čuj! Gospodin u sili, Gospodin u veličanstvu!

Čuj! Bog veličanstveni zagrmje,
a u Hramu njegovu svi kliknuše: Slava!
Gospodin nad vodama stoluje,
stoluje Gospodin — kralj dovijeka!

Evanđelje

Mk 8,14-21

Čuvajte se kvasca farizejskog i kvasca Herodova!

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Učenici zaboraviše ponijeti kruha; imali su samo jedan kruh sa sobom na lađi. Nato ih Isus opomenu: »Pazite, čuvajte se kvasca farizejskog i kvasca Herodova!« Oni zamišljeni, među sobom govorahu: »Kruha nemamo.« Zamijetio to Isus pa im reče: »Zašto ste zamišljeni što kruha nemate? Zar još ne shvaćate i ne razumijete? Zar vam je srce stvrdnuto?

Oči imate, a ne vidite;

uši imate, a ne čujete?

Zar se ne sjećate? Kad sam ono razlomio pet kruhova na pet tisuća, koliko ulomaka punih košara odnijeste?« Kažu mu: »Dvanaest.« »A kada razlomih sedam na četiri tisuće, koliko ulomaka punih košara odnijeste?« Odgovore: »Sedam.« A on će njima: »I još ne razumijete?«

Riječ Gospodnja.

Komentar

»Tada Gospodin reče Noi: „Uđi ti i sva tvoja obitelj u korablju, jer sam uvidio da si ti jedini preda mnom pravedan u ovom pokoljenju.“«

Riječ Božja nam otkriva uistinu veličanstvenu sliku našeg Oca i njegove pravednosti. Pavao kaže da je Bog pravedan sudac i da se on u tu Božju pravednost snažno pouzda.
Zamislimo koliko je zemlja bila pokvarena kad je strpljivi, dobri, milosrdni, pravedni, velikodušni Bog odlučio sve uništiti! Ali vidio je da ima jedan pravedan čovjek, koji ne zaslužuje kaznu sa svima ostalima, a On zbog svoje pravednosti ne kažnjava pravedna s krivcem. Uistinu, ako se čovjek drži evanđelja i ako traži istinu, on može svome naraštaju biti onaj koji će pred Bogom zadržavati Njegov gnjev da nas ne kazni.
Ako smo dali sve od sebe, ako smo učinili najbolje što smo mogli, ako smo evanđelje uzeli ozbiljno, imamo divnu sigurnost da nas Bog neće nepravedno osuditi. Naprotiv, njemu je mio svaki koji čini pravicu i traži Istinu.

Molitva

Gospodine sveti Oče, sretna sigurnost Isus je moj, njemu sam dao sav život svoj! Molim te, Oče, da na mene gledaš kroz Krista Isusa. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Foto: Romolo Tavani; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh