Dnevna misna čitanja

Dnevna misna čitanja, petak 10. veljače Gluhima daje čuti, nijemima govoriti. Evanđelje po Marku

ČITANJA

od dana: Post 3,1-8; Ps 32,1-2.5-7; Mk 7,31-37

V. tjedan kroz godinu, petak, 10. 2. 2023., blaženi Alojzije Stepinac, biskup i mučenik, spomendan

IMENDANI

Alojzije, Vilim, Vjekoslav, Vijeko

Prvo čitanje

Post 3,1-8

Bit ćete kao bogovi, koji razlučuju dobro i zlo.

Čitanje Knjige Postanka

Zmija bijaše lukavija od sve zvjeradi što je načini Gospodin, Bog. Ona reče ženi: »Zar vam je doista Bog rekao da ne smijete jesti ni s jednog drveta u vrtu?« Žena odgovori zmiji: »Plodove sa stabala u vrtu smijemo jesti. Samo za plod stabla što je nasred vrta rekao je Bog: Da ga niste jeli! I ne dirajte u nj, da ne umrete!« Nato će zmija ženi: »Ne nećete umrijeti! Nego, zna Bog: onog dana kad budete s njega jeli otvorit će vam se oči, i vi ćete biti kao bogovi, koji razlučuju dobro i zlo.« Vidje žena da je stablo dobro za jelo, za oči zamaljivo, a za mudrost poželjno: ubere ploda njegova i pojede. Dade i svome mužu, koji bijaše s njom, pa je i on jeo. Tada se obadvoma otvore oči, i upoznaju da su goli. Spletu smokova lišća i naprave sebi pregače.

Uto čuju glas Gospodina, Boga, koji je šetao vrtom za dnevnog povjetarca. I sakrio se — čovjek i njegova žena — pred Gospodinom, Bogom, među stabla u vrtu.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 32,1-2.5-7

Pripjev: Blažen onaj kome je zločin otpušten!

Blažen onaj kome je zločin otpušten,
kome je grijeh pokriven!
Blago čovjeku kome Gospodin ne ubraja krivnju,
i u čijem duhu nema prijevare!

Tad grijeh svoj tebi priznah
krivnju svoju više ne skrivah.
Rekoh: »Priznat ću Gospodinu prijestup svoj«,
i ti si mi krivnju grijeha oprostio.

Zato nek ti se moli pobožnik svaki
u času nevolje.
Kad bujice silne navale,
njega neće stići.
Utočište ti si moje,
od tjeskobe ti ćeš me sačuvat,
okružit me radošću spasenja.

Evanđelje

Mk 7,31-37

Gluhima daje čuti, nijemima govoriti.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Vrati se Isus iz krajeva tirskih pa preko Sidona dođe Galilejskom moru, u krajeve dekapolske.

Donesu mu nekoga gluhog mucavca pa ga zamole da stavi na nj ruku. On ga uzme nasamo od mnoštva, utisne svoje prste u njegove uši, zatim pljune i dotakne se njegova jezika. Upravi pogled u nebo, uzdahne i kaže mu: »Effata!« — to će reći: »Otvori se!« I odmah mu se otvoriše uši i razdriješi spona jezika te stade govoriti razgovijetno.

A Isus im zabrani da nikome ne kazuju. No što im je on više branio, oni su to više razglašavali i preko svake mjere zadivljeni govorili: »Dobro je sve učinio! Gluhima daje čuti, nijemima govoriti.«

Riječ Gospodnja.

Komentar

»Nato će zmija ženi: „Ne nećete umrijeti! Nego, zna Bog: onog dana kad budete s njega jeli otvorit će vam se oči, i vi ćete biti kao bogovi, koji razlučuju dobro i zlo.“«

Danas postoje tolike udruge koje se bore za očuvanje kojekakvih vrijednosti koje su ljudima bitne, važne, neprocjenjive. Možda bi bilo dobro da mi kršćani osnujemo udrugu za očuvanje pisane i izgovorene Božje riječi, to jest da ne dopuštamo ni đavlu ni ljudima da je izokreću, izvrću, drugačije je prezentiraju. Mislim da se na ovome svijetu ništa toliko ne napada kao Božja riječ, koja nam donosi Božju volju za nas, koja nas čuva, približava Bogu, čisti nas, uvodi u svu istinu, ukazuje nam na zamke, grijehe, Zloga, na prolaznost ovoga života, upoznaje nas s obavezama i pravima koja imamo kao ljudi. Ništa čovjeku nije toliko važno za ovaj život od Božje riječi, ništa nije bitnije od nje. Zato je Riječ toliko zapostavljena, izrugivana, osporavana, protiv nje se bore toliki, svi oni kojima nije do iskrena odnosa s Bogom.

Molitva

Gospodine, tko odbaci tvoju riječ, odbacio je i tebe! Tko iskrivi tvoju riječ, iskrivio je i tebe i ono što nam ti želiš reći! Molim te da uvijek budemo nahranjeni izobiljem tvoje riječi. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Foto: Romolo Tavani; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh