Dnevna misna čitanja

Dnevna misna čitanja, srijeda 8. veljače Gospodin Bog uzme čovjeka i postavi ga u edenski vrt. Knjiga Postanka

ČITANJA

Post 2,4b-9.15-17; Ps 104,1-2a.27-28.29bc-30; Mk 7,14-23

V. tjedan kroz godinu, srijeda, 8. 2. 2023., ili: sveti Jeronim Emiliani; sveta Jozefina Bakhita, djevica, svagdan

IMENDANI

Jeronim, Jozefina, Jerko, Mladen

Prvo čitanje

Post 2,4b-9.15-17

Gospodin Bog uzme čovjeka i postavi ga u edenski vrt.

Čitanje Knjige Postanka

Kad je Gospodin, Bog, sazdao nebo i zemlju, još nije bilo nikakva poljskoga grmlja po zemlji, još ne bijaše niklo nikakvo poljsko bilje, jer Gospodin, Bog, još ne pusti dažda na zemlju, i nije bilo čovjeka da zemlju obrađuje. Ipak voda poteče iz zemlje i natopi svu površinu zemaljsku. Gospodin, Bog, sazda čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahnu dah života. Tako postane čovjek živa duša.

I Gospodin, Bog, zasadi vrt na istoku, u Edenu, i u nj smjesti čovjeka koga je sazdao. Tada Gospodin, Bog, učini te iz zemlje nikoše svakovrsna stabla — pogledu zamamljiva a dobra za hranu — i stablo života, nasred vrta, i stablo spoznaje dobra i zla.

Gospodin, Bog, uzme čovjeka i postavi ga u edenski vrt, da ga obrađuje i čuva. Gospodin, Bog, zapovjedi čovjeku: »Sa svakoga stabla u vrtu slobodno jedi, ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo! U onaj dan u koji s njega okusiš, zacijelo ćeš umrijeti!«

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 104,1-2a.27-28.29bc-30

Pripjev: Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina!

Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina!
Gospodine, Bože moj, silno si velik!
Odjeven veličanstvom i ljepotom,
svjetlošću ogrnut kao plaštem!

Sva bića željno čekaju
da ih nahraniš na vrijeme.
Daješ li im, tada sabiru:
otvaraš li ruku, nasite se dobrima.

Ako dah im oduzmeš, ugibaju,
i opet se u prah vraćaju.
Pošalješ li dah svoj, opet nastaju,
i tako obnavljaš lice zemlje.

Evanđelje

Mk 7,14-23

Što iz čovjeka izlazi, to onečišćuje čovjeka.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Isus ponovno dozove mnoštvo i stane govoriti: »Poslušajte me svi i razumijte! Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi — to ga onečišćuje.

Tko ima uši da čuje, neka čuje!«

I kad od mnoštva uđe u kuću, upitaše ga učenici za prispodobu. I reče im: »Tako? Ni vi ne razumijete? Ne shvaćate li da čovjeka ne može onečistiti što u nj ulazi jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu te u zahod izlazi?« Tako on očisti sva jela.

Još dometnu: »Što iz čovjeka izlazi, to onečišćuje čovjeka.

Ta iznutra, iz srca čovječjega izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka.«

Riječ Gospodnja.

Komentar

»U onaj dan u koji s njega okusiš, zacijelo ćeš umrijeti!«

Znamo da Adam nije poslušao Boga i da je iskusio strahovit pad. Odjednom je iskusio posljedice neposluha Bogu. Iskusio je koliko grijeh degradira čovjeka i što čovjek gubi kad Bogu postane neposlušan. Možda bismo mi danas trebali biti barem malo mudriji, jer imamo iskustvo posljedica grijeha. Možda bi nam trebalo biti jasnije koliko samo naš grijeh stvara nevolja – nama samima i drugim ljudima. Kad bismo barem imali malo mudrosti i kad bismo razmislili što će se dogoditi ako napravimo određen grijeh, vjerujem da bismo manje griješili. Čuo sam jedan savjet o kupovanju: „Ako te nešto mami da to kupiš, strpi se nekoliko dana i razmisli treba li ti to stvarno pa ako vidiš da ti stvarno treba, odi i kupi“. U većini se slučajeva pokaže da nam to nije trebalo. Možda isti princip možemo primijeniti i na situacije kad nas mami grijeh: stati i razmisliti do kojih će posljedica doći ako sagriješimo. Vjerujem da bismo tako svi manje griješili. Jer Bog se ne šali kad nas upozorava na strašne posljedice grijeha. Kao što je Adama upozorio da će umrijeti, tako kaže i nama. Jer Bog nije pristran.

Molitva

Oče Sveti, molim te da mi ovaj primjer s Adamom bude na pouku i dokaz da se ti ne šališ kad nas upozoravaš na strašne posljedice grijeha. Prožmi moje kosti svetim strahom da ne padnem u strašnu posljedicu grijeha. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Foto: Romolo Tavani; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh