Dnevna misna čitanja

Dnevna misna čitanja, subota 12. studenoga Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu. Evanđelje po Luki

ČITANJA

od dana: 3Iv 5-8; Ps 112,1-6; Lk 18,1-8

XXXII. tjedan kroz godinu, subota, 12. 11. 2022., sv. Jozafat, biskup i mučenik, spomendan

IMENDANI

Jozafat, Kunibert, Didak

Prvo čitanje

3 Iv 1,5-8

Dužni smo primati braću da budemo suradnici Istine.

Čitanje Treće poslanice svetog Ivana apostola

Ljubljeni Gaju, pravi si vjernik u svemu što činiš za braću, i to za došljake. Oni posvjedočiše tvoju ljubav pred Crkvom i dobro ćeš učiniti ako ih ispratiš Boga dostojno. Jer poradi Imena iziđoše i ne primaju ništa od pogana. Mi smo dakle dužni takve primati da budemo suradnici Istine.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 112,1-6

Pripjev: Blago čovjeku koji se boji Gospodina!

Blago čovjeku koji se boji Gospodina
i koji uživa u naredbama njegovim:
moćno će mu biti na zemlji potomstvo,
na pravednu će pokoljenju počivati blagoslov.

Blagostanje i bogatstvo bit će u domu njegovu,
njegova pravednost ostaje dovijeka.
Čestitima sviće ko svjetlost u tami:
milostiv, milosrdan i pravedan Gospodin.

Dobro je čovjeku koji je milostiv i daje u zajam,
koji poslove svoje obavlja pravedno.
Do vijeka neće on posrnuti:
u vječnome će spomenu biti pravednik.

Evanđelje

Lk 18,1-8

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu.

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Kaza Isus svojim učenicima prispodobu kako valja svagda moliti i nikada ne sustati:

»U nekom gradu bio sudac. Boga se nije bojao, za ljude nije mario. U tom gradu bijaše i neka udovica. Dolazila k njemu i molila: ‘Obrani me od mog tužitelja!’ No on ne htjede zadugo. Napokon reče u sebi: ‘Iako se Boga ne bojim nit za ljude marim, ipak, jer mi udovica ova dodijava, obranit ću je da vječno ne dolazi mučiti me!’«

Nato reče Gospodin: »Čujte što govori nepravedni sudac! Neće li onda Bog obraniti svoje izabrane koji dan i noć vape k njemu sve ako i odgađa stvar njihovu? Kažem vam, ustat će žurno na njihovu obranu. Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?«

Riječ Gospodnja.

Komentar

»Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?«

Isus opet govori samo učenicima, opet ih je izdvojio od naroda. Teško je u evanđeljima ne primijetiti da Isus nije bio zadovoljan njihovom vjerom, i možemo reći da im je često znao prigovoriti: Kako nemate vjere? A situacije u kojima im je prigovarao nisu uopće bile ‘lake’. Sjetimo se tih situacija kad je od njih tražio vjeru, npr. kad se je nad jezerom nadvila oluja, kad je malo falilo da im čamac potone – oni u tom nevremenu nasred jezera, a On im kaže: Kako nemate vjere? Zatim, prisjetimo se situacije kad onoga dječaka nisu mogli osloboditi od zloduha. Isus se je naljutio na njih jer su rod nevjerni itd.
Kako mi doživljavamo vjeru? Ako nam nešto nije uslišano u vremenu u kojem smo si zacrtali, tada zaključimo da Bog nije htio ili da to nije njegova volja i sl., a ne padne nam na pamet da možda nemamo potrebnu vjeru za tu milost koju tražimo od Boga, i tako ukrug dok On ne dođe. S kakvom će vjerom nas osobno zateći kad dođe?

Molitva

Gospodine Isuse, ti si svoje apostole često dovodio u razne situacije kad si htio da im vjera poraste kao ono kad Lazara nisi ozdravio odmah, već si čekao da umre da bi ga mogao uskrisiti kako bi vjera učenika porasla. Molimo te da i nas dovodiš u situacije u kojima naša vjera može rasti. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh