Dnevna misna čitanja

Dnevna misna čitanja, utorak 13. rujna »Mladiću, kažem ti, ustani!« I mrtvac se podiže i progovori, a on ga dade njegovoj majci. Evanđelje po Luki

ČITANJA

od dana: 1Kor 12,12-14.27-31a; Ps 100,1b-5; Lk 7,11-17

sveti Ivan Zlatousti, biskup i crkveni naučitelj; spomendan

IMENDANI

Ivan, Zlatko, Amat, Venera, Ljubo, Ljuba

Prvo čitanje

1Kor 12, 12-14.27-31a

Vi ste tijelo Kristovo i, pojedinačno, udovi.

Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima

Braćo! Kao što je tijelo jedno te ima mnogo udova, a svi udovi tijela iako mnogi, jedno su tijelo — tako i Krist. Ta u jednom Duhu svi smo u jedno tijelo kršteni, bilo Židovi, bilo Grci, bilo robovi, bilo slobodni. I svi smo jednim Duhom napojeni. Ta ni tijelo nije jedan ud, nego mnogi.

A vi ste tijelo Kristovo i, pojedinačno, udovi. I neke postavi Bog u Crkvi: prvo za apostole, drugo za proroke, treće za učitelje; onda čudesa, onda dari liječenja; zbrinjavanja, upravljanja, razni jezici. Zar su svi apostoli? Zar svi proroci? Zar svi učitelji? Zar svi čudotvorci? Zar svi imaju dare liječenja? Zar svi govore jezike? Zar svi tumače?

Čeznite za višim darima.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 100, 1b-5

Pripjev: Njegov smo narod i ovce paše njegove.

Kliči Gospodinu, sva zemljo!
Služite Gospodinu u veselju!
Pred lice mu dođite
s radosnim klicanjem!

Znajte da je Gospodin Bog:
on nas stvori, i mi smo njegovi,
njegov smo narod i ovce paše njegove.

Uđite s hvalama na vrata njegova,
u dvore njegove s hvalospjevom;
hvalite ga, ime mu blagoslivljajte!

Jer dobar je Gospodin,
dovijeka je ljubav njegova,
od koljena do koljena vjernost njegova.

Evanđelje

Lk 7, 11-17

Mladiću, kažem ti, ustani!

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Isus se uputi u grad zvani Nain. Pratili ga njegovi učenici i silan svijet. Kad se približi gradskim vratima, gle, upravo su iznosili mrtvaca, sina jedinca u majke, majke udovice. Pratilo ju mnogo naroda iz grada.

Kad je Gospodin ugleda, sažali mu se nad njom i reče joj: »Ne plači!« Pristupi zatim, dotače se nosila; nosioci stadoše, a on reče: »Mladiću, kažem ti, ustani!« I mrtvac se podiže i progovori, a on ga dade njegovoj majci.

Sve obuze strah te slavljahu Boga govoreći: »Prorok velik usta među nama! Pohodi Bog narod svoj!« I proširi se taj glas o njemu po svoj Judeji i po svoj okolici.

Riječ Gospodnja

Komentar

»Kad je Gospodin ugleda, sažali mu se nad njom i reče joj: „Ne plači!” Pristupi zatim, dotače se nosila; nosioci stadoše, a on reče: „Mladiću, kažem ti, ustani!” I mrtvac se podiže i progovori, a on ga dade njegovoj majci.”«

Kako često možemo naići na ljude koji su zatvoreni za Isusova ozdravljenja; koliko ih je među nama koji u srcu sumnjaju, koji u srcu nemaju vjeru da ih Isus želi ozdraviti, koji su zbunjeni jer jedni govore da Isus ozdravlja, drugi govore o bolesti kao križu i kao o onome što nam Bog želi dati… Kad se stvori konfuzija u glavi i srcu, teško je stvoriti ispravan stav. Ali ako gledamo evanđelja, vidimo da je Isus često preuzimao inicijativu da ozdravi unesrećene ljude, kao što je i ovdje slučaj kad je ugledao ovu majku shrvanu od boli, ili kad je vidio ženu koja je osamnaest godina bila zgrbljena, zatim kad je vidio čovjeka s usahlom rukom… Isus je dakle znao često primijetiti ljudsku bol, ljude koji su potrebni Božje intervencije. Što možemo iščitati, vidjeti, iz Isusovih uplitanja u ljudsku bolest, pogotovo kad je uzročnik bolesti bio đavao? Možemo iščitati da Isus nije hladan, nezainteresiran, da mu nije svejedno, nego se itekako želi aktivno uključiti kako bi nam pomogao.

Molitva

Gospodine Isuse Kriste, hvala ti za samilost i ljubav koju imaš prema nama ljudima iz ove suzne doline, prema nama ljudima pogođenima okrutnošću na koju nailazimo u ovom životu! Isuse, hvala ti što u ovim surovim vremenima možemo kušati tvoju ljubav. Isuse, hvala ti što u tvojoj ljubavi pronalazimo svoju nadu da nas nisi ostavio i zapustio. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh