Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA I KOMENTAR

Današnja misna čitanja, ponedjeljak 8. kolovoza

ČITANJA

od dana: Ez 1,2-5.24-28c; Ps 148,1-2.11-14; Mt 17,22-27

Ponedjeljak, 8. 8. 2022., sv. Dominik, prezbiter; spomendan

IMENDANI

Dominik, Nedjeljko, Dinko, Nedjeljka, Emilije

Prvo čitanje

Ez 1, 2-5.24-28c

To bijaše nešto kao slava Gospodnja.

Čitanje Knjige proroka Ezekiela

Petoga dana četvrtoga mjeseca — godine pete otkako odvedoše u prognanstvo kralja Jojakima — riječ Gospodnja dođe Ezekielu, sinu Buzijevu, svećeniku u zemlji kaldejskoj, na rijeci Kebaru. Spusti se na me ruka Gospodnja.

Pogledah, kad ono sa sjevera udario silan vihor, velik oblak, bukteći oganj obavijen sjajem; usred njega, usred ognja, nešto nalik na sjajnu kovinu. Usred toga nešto kao četiri bića, obličjem slična čovjeku. Čuh lepet njihovih krila kao huk velikih voda, kao glas Svesilnog, kao silan vihor, kao graju u taboru. Kad bi se bića zaustavila, spustila bi krila. Sa svoda nad njihovim glavama čula se grmljavina.

Ispod svoda nad njihovim glavama bijaše nešto kao kamen safir, poput prijestolja: na tom kao prijestolju, gore na njemu, kao neki čovjek. I vidjeh kao sjajnu kovinu, iznutra i uokolo kao oganj; od njegovih bokova naviše i od njegovih bokova naniže nešto poput ognja i blijeska na sve strane. Taj blijesak na sve strane bijaše poput duge što se za kišnih dana javlja u oblaku. To bijaše nešto kao slava Gospodnja. Vidjeh i padoh ničice.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 148, 1-2.11-14

Pripjev: Puna su nebesa i zemlja tvoje slave!

Hvalite Gospodina s nebesa,
hvalite ga u visinama!
Hvalite ga, svi anđeli njegovi,
hvalite ga, sve vojske njegove!

Zemaljski kraljevi i svi narodi,
knezovi i suci zemaljski!
Mladići i djevojke,
starci s djecom zajedno.

Nek svi hvale ime Gospodnje,
jer jedino je njegovo ime uzvišeno!
Njegovo veličanstvo zemlju i nebo nadvisuje,
on podiže snagu svom narodu.

On proslavlja pobožnike svoje,
sinove Izraelove —
narod njemu blizak.

Evanđelje

Mt 17, 22-27

Ubit će ga, ali on će uskrsnuti. Sinovi su oslobođeni poreza.

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Kad su se jednoć učenici okupili oko Isusa u Galileji, reče im Isus: »Sin Čovječji ima biti predan ljudima u ruke i ubit će ga, ali on će treći dan uskrsnuti.« I ožalostiše se silno.

Kad stigoše u Kafarnaum, pristupe Petru oni što ubiru dvodrahme pa mu rekoše: »Učitelj vaš ne plaća dvodrahme?« »Plaća«, odgovori. A kad on uđe u kuću, pretekne ga Isus: »Što ti se čini, Šimune? Kraljevi zemaljski od koga ubiru carinu ili porez? Od svojih sinova ili od tuđih?« Kad on odgovori: »Od tuđih!«, reče mu Isus: »Sinovi su, dakle, oslobođeni. Ali da ih ne sablaznimo, pođi k moru, baci udicu i prvu ribu koja naiđe uzmi, otvori joj usta i naći ćeš stater. Uzmi ga pa im ga podaj za me i za se.«

Riječ Gospodnja.

Komentar

„Puna su nebesa i zemlja tvoje slave!”

Promatrajući nebesa, zemlju, mora, čovjek ne može ne otkriti kako je naš Bog genij stvaralaštva, kako je kreativan i kako voli ono što stvara. Voli stvarati raznolika bića, životinje, biljke. Pretpostavlja se da u morima i rijekama ima oko milijun vrsta riba, a od toga je otkriven samo manji dio. Kad to pogledamo, moramo se zapitati zašto ih je Bog stvorio, što su one Bogu značile; mogao je stvoriti desetak jestivih za ljude i dobro. Zar je morao stvoriti sve te vrste? Zar je morao stvoriti toliko vrsta, npr. krušaka, jabuka itd.; zar jedna vrsta nije bila dovoljna? Zar ne volimo i svi mi, i žene i muškarci, uzimati stvari koje nam baš i ne trebaju? Mogli bismo reći da ih ne kupujemo zato što nam trebaju, već zato što ih volimo. Možda je u tome bit Božje stvaralačke ruke: da nam pokaže da on voli stvarati i tako otkrivati svoju slavu, svoje biće, kako bismo ga tako mogli prepoznavati po djelima njegovih ruku, koja su napunila nebo i zemlju.

Molitva

Gospodine, puna su nebesa i zemlja tvoje slave!!! Gospodine, molim te, pomozi mi da je mogu vidjeti u tvome stvaralaštvu. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh