Dnevna misna čitanja

ČITANJA I KOMENTAR

Misna čitanja, utorak 18. lipnja: Smiluj se, Gospodine, jer sagriješismo ...nitko nije cijepljen protiv oholosti, a samim tim činom poniženja pred Bogom možemo mnogo toga zaustaviti, ali i pokrenuti.

ČITANJA

1 Kr 21,17-29; Ps 51,3-6b.11.16; Mt 5,43-48

XI. tjedan kroz godinu, Utorak, 18. 6. 2024., Svagdan

IMENDANI

Marcel, Paula, Ljubo, Amando, Elizabeta, Ozana, Ljubomir

Prvo čitanje

1 Kr 21,17-29

Naveo si Izraela na grijeh.

Čitanje Prve knjige o Kraljevima

Nakon smrti Nabotove bi upućena riječ Gospodnja Iliji Tišbijcu: »Ustani i siđi u Samariju, u susret Ahabu, kralju izraelskom. Eno ga u vinogradu Nabotovu u koji je sišao da ga zaposjedne. Reci mu: Ovako veli Gospodin: Umorio si, oteo si! Zato ovako veli Gospodin: Na mjestu gdje su psi lizali Nabotovu krv, lizat će psi i tvoju.« Ahab reče Iliji: »Nađe li me, neprijatelju moj?« Ilija odgovori: »Nađoh te, jer si se prodao da činiš što je zlo u očima Gospodnjim. Evo, tek što nisam navukao na te nesreću. Pomest ću tvoje potomstvo, istrijebiti Ahabu sve što mokri uza zid, robove i slobodnjake u Izraelu. Učinit ću s tvojom kućom kao s kućom Jeroboama, sina Nebatova, i s kućom Baše, sina Ahijina, jer si me rasrdio i naveo Izraela na grijeh. I nad Izebelom reče Gospodin: Psi će proždrijeti Izebelu na polju Jizreelskom. Tko od obitelji Ahabove umre u gradu, psi će ga izjesti, a tko umre u polju, pojest će ga ptice nebeske.«
Doista, nitko se nije prodao tako kao Ahab da čini što je zlo u očima Gospodnjim, jer ga je zavodila njegova žena Izebela. Činio je vrlo odvratna djela: išao je za idolima baš kao što su činili Amorejci, koje je Gospodin protjerao ispred Izraelaca.
Kad je Ahab čuo te riječi, razdrije svoje haljine i stavi kostrijet na tijelo; i postio je, u kostrijeti je spavao i naokolo išao tiho jecajući. Tada dođe riječ Gospodnja Iliji Tišbijcu: »Jesi li vidio kako se Ahab preda mnom ponizio? Budući da se tako ponizio preda mnom, neću zla pustiti za njegova života; u vrijeme njegova sina pustit ću zlo na kuću njegovu.«
Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 51,3-6b.11.16

Pripjev: Smiluj se, Gospodine, jer sagriješismo.

Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome,
po velikom smilovanju izbriši moje bezakonje!
Operi me svega od moje krivice,
od grijeha me mojeg očisti!

Bezakonje svoje priznajem,
grijeh je moj svagda preda mnom.
Tebi, samom tebi ja sam zgriješio
i učinio što je zlo pred tobom!

Odvrati lice od grijeha mojih,
izbriši svu moju krivicu!

Oslobodi me od krvi prolivene,
Bože, Bože spasitelju moj!
Nek mi jezik kliče pravednosti tvojoj!

Evanđelje

Mt 5,43-48

Ljubite svoje neprijatelje!

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Čuli ste da je rečeno:
Ljubi svoga bližnjega,
a mrzi neprijatelja.
A ja vam kažem:
Ljubite neprijatelje,
molite za one koji vas progone
da budete sinovi
svoga Oca koji je na nebesima,
jer on daje da sunce njegovo izlazi
nad zlima i dobrima
i da kiša pada
pravednicima i nepravednicima.
Jer ako ljubite one koji vas ljube,
kakva li vam plaća?
Zar to isto ne čine i carinici?
I ako pozdravljate samo braću,
što osobito činite?
Zar to isto ne čine i pogani?
Budite dakle savršeni
kao što je savršen Otac vaš nebeski!«
Riječ Gospodnja.

Komentar

»Jesi li vidio kako se Ahab preda mnom ponizio? Budući da se tako ponizio preda mnom, neću zla pustiti za njegova života.”

Ahab je bio kralj u Izraelu zbog kojeg je najviše naroda otišlo od Jahve i palo u idolopoklonstvo. Ni jedan kralj u Izraelu nije bio gori od njega po pitanju otpada od Jahve. On je sa svojom ženom Izabelom uveo Baala i njegove svećenike u Izrael i još je učinio mnogo toga što je zlo u očima Jahvinim. A kad mu je Jahve poslao Iliju da mu kaže da je dosta i da slijedi kazna, Ahab se ponizio pred Njim, posteći i čineći pokoru, što je Jahvu spriječilo da za njegova života učini ono što je rekao da će učiniti.
U Psalmu 103 piše da je Jahve milosrdan i milostiv i da je spor na srdžbu i vrlo dobrostiv i da srdžba njegova ne plamti dovijeka (usp. Ps 103,8-9). Što je sve Ahab radio i koliko godina, a Bog je bio strpljiv i spor na srdžbu, spor da Ahaba ostavi u njegovim grijesima, i nakon što je planuo na njega, povukao je svoju srdžbu kad se Ahab pred Njim ponizio.
Jakov apostol u svojoj poslanici i nas poziva da se ponizimo pred Bogom. Da, mi, novozavjetni vjernici, možemo učiniti isto – možemo isključivo zbog poniženja pred Bogom postiti i činiti pokoru, kao znak svog poniženja pred Njim. Jer nitko nije cijepljen protiv oholosti, a samim tim činom poniženja pred Bogom možemo mnogo toga zaustaviti, ali i pokrenuti.

Molitva

Gospodine, toliki su se biblijski ljudi, i pravednici i grešnici, pred tobom ponižavali, posteći, čineći pokoru, i tako su pokretali tvoje milosrđe i zaustavljali tvoju srdžbu. Tako su i otkrili tajne tvoga kraljevstva! Gospodine, obnovi biblijski način poniženja pred tobom i u nama, današnjim vjernicima. Amen.

📖

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr. 

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić. Čita Lejdi Oreb.

Foto: Prixel Creative; Shutterstock; mv, Book.hr

📖

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh