Dnevna misna čitanja

Dnevna misna čitanja, subota 17. rujna Oni ostaviše sve i pođoše za njim. Evanđelje po Luki

ČITANJA

iz Prigodnih čitanja, str. 10-27: Fil 3,8-14; Ps 40,2.4ab.7-10.12; Lk 5,1-11

Subota, 17. 9. 2022.; bogoslužje kvatri (za svećenička i redovnička zvanja); svagdan

IMENDANI

Robert, Lambert, Hildegarda, Kerubina

Prvo čitanje

Fil 3, 8-14

Sve izgubih da Krista steknem.

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Filipljanima

Braćo: Sve gubitkom smatram zbog onoga najizvrsnijeg, zbog spoznanja Isusa Krista, Gospodina mojega, radi kojega sve izgubih i otpadom smatram: da Krista steknem i u njemu se nađem – ne svojom pravednošću, onom od Zakona, nego pravednošću po vjeri u Krista, onom od Boga, na vjeri utemeljenoj – da upoznam njega i snagu uskrsnuća njegova i zajedništvo u patnjama njegovim, ne bih li kako, suobličen smrti njegovoj, prispio k uskrsnuću od mrtvih. Ne kao da sam već postigao ili dopro do savršenstva, nego – hitim ne bih li kako dohvatio jer sam i zahvaćen od Krista. Braćo, ja nipošto ne smatram da sam već dohvatio. Jedno samo: što je za mnom, zaboravljam, za onim što je preda mnom, prežem, k cilju hitim, k nagradi višnjeg poziva Božjeg u Kristu Isusu.
Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 40, 2.4ab.7-10.12

Pripjev: Evo dolazim, Gospodine, vršiti volju tvoju!

Uzdah se u Gospodina uzdanjem silnim
i on se k meni prignu i usliša vapaj moj.
U usta mi stavi pjesmu novu,
slavopoj Bogu našemu.

Žrtva i prinosi ne mile ti se,
nego si mi uši otvorio;
paljenicâ ni okajnicâ ne tražiš.
Tada rekoh: »Evo dolazim!

U svitku knjige piše za mene:
Milje mi je, Bože moj, vršiti volju tvoju,
Zakon tvoj duboko u srcu ja nosim.«

Pravdu ću naviještat u zboru velikom,
i usta svojih zatvoriti neću,
Gospodine, sve ti je znano.

Gospodine, milosrđa mi svog ne krati,
dobrota tvoja i vjernost neka me svagda čuvaju.

Evanđelje

Lk 5, 1-11

Oni ostaviše sve i pođoše za njim.

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Dok se oko Isusa gurao narod da čuje riječ Božju, stajaše on pokraj Genezaretskog jezera. Spazi dvije lađe gdje stoje uz obalu; ribari bili izašli iz njih i ispirali mreže. Uđe u jednu od tih lađa; bila je Šimunova, pa ga zamoli da malo otisne od kraja. Sjedne te iz lađe poučavaše mnoštvo.

Kada dovrši pouku, reče Šimunu: »Izvezi na pučinu, i bacite mreže za lov.« Odgovori Šimun: »Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže.« Učiniše tako te uhvatiše veoma mnogo riba; mreže im se gotovo razdirale. Mahnuše drugovima na drugoj lađi da im dođu pomoći. Oni dođoše i napuniše obje lađe, umalo im ne potonuše.

Vidjevši to, Šimun Petar pade do nogu Isusovih govoreći: »Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!« Doista, zbog lovine riba što ih uloviše bijaše se prenerazio on i svi koji bijahu s njime, a tako i Jakov i Ivan, Zebedejevi sinovi, drugovi Šimunovi. Isus reče Šimunu: »Ne boj se! Odsada ćeš ljude loviti!« Oni izvukoše lađe na kopno, ostaviše sve i pođoše za njim.
Riječ Gospodnja.

Komentar

„Braćo: Sve gubitkom smatram zbog onoga najizvrsnijeg, zbog spoznanja Isusa Krista, Gospodina mojega, radi kojega sve izgubih i otpadom smatram.”

Kad bismo mi, kršćani današnjeg vremena barem malo bili slični apostolu naroda Pavlu, ne bi u našim životima i crkvama vladalo toliko hladnoće prema Kristu. Za ono vrijeme Pavao je bio nadprosječno školovan, govorio je više jezika, imao osiguran život, karijeru kao farizej, sigurnost itd. Ako imalo poznajemo život sv. Pavla, znamo što je sve pretrpio zbog svoje vjere u Krista. Nešto od toga piše u Drugoj poslanici Korinćanima (11,23-33). Takva spoznaja Krista dovela ga je do toga da mu Krist bude sve; čak mu ni vlastiti život nije bio vrijedan zbog Krista. I nama je danas itekako potrebna Pavlova odlučnost, beskompromisnost, spremnost na žrtvu radi Krista i evanđelja, ustrajnost itd. Svi znamo za Padra Pija, čiji spomendan slavimo za tjedan dana. I njemu je spoznaja Krista također bila takva da je sve dao i sve otpadom smatrao da dobije Krista. Ako budemo čitali njihove životne priče, vjerujem da će se i naše srce više zagrijati za Krista.

Molitva

Gospodine Isuse, mi smo danas toliko navezani na sve i svašta: na ugled, čast, vlast, sigurnost, zdravlje, udobnost, zabave itd. Htjeli bismo te slijediti, ali se ne bismo ničega odrekli. Molim te, daj da se obratimo ponovno i iznova, da nam ti budeš izvor iz kojeg ćemo crpiti život. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh