Dnevna misna čitanja

Dnevna misna čitanja, petak 19. svibnja Uzlazi Bog uz klicanje.

ČITANJA

Dj 18,9-18; Ps 47,2-7; Iv 16,20-23a

VI. vazmeni tjedan, petak, 19. 5. 2023., svagdan

IMENDANI

Bernardin Sijenski, Lidija, Zlatka, Zlata, Gvido

Prvo čitanje

Dj 18,9-18

Mnogo je naroda mojega u ovome gradu.

Čitanje Djela apostolskih

Kad je Pavao bio u Korintu, reče mu Gospodin jedne noći u viđenju: »Ne boj se, nego govori i ne daj se ušutkati!« Ta ja sam s tobom i nitko se neće usuditi da ti naudi. Jer mnogo je naroda mojega u ovome gradu.« Tako se zadrža godinu i šest mjeseci naučavajući među njima riječ Božju.
Ali dok je Galion bio prokonzul Ahaje, navališe Židovi jednodušno na Pavla, dovukoše ga u sudnicu i rekoše: »Ovaj potiče ljude da protiv zakona štuju Boga.« Pavao samo što nije zaustio kadli Galion reče Židovima: »Da je posrijedi zločin kakav ili nedjelo opako, saslušao bih vas, Židovi, kako je pravo; je li pak raspra o riječi i imenima i nekom vašem zakonu, proviđajte sami; u tome ja ne želim biti sudac.« I otpremi ih iz sudnice. A oni svi pograbiše nadstojnika sinagoge Sostena i stadoše ga šibati pred sudnicom. Galion nije za to ništa mario.
Pavao osta još podosta vremena, a onda se oprosti s braćom pa pošto se u Kenhreji ošiša jer imaše zavjet, zaplovi prema Siriji, a s njime i Priscila i Akvila.
Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 47,2-7

Pripjev: Gospodin je kralj nad zemljom svom.

Narodi svi, plješćite rukama,
kličite Bogu glasom radosnim.
Jer Gospodin je to — svevišnji, strašan,
kralj velik nad zemljom svom.

Narode je nama podložio,
pogane stavio pod noge naše,
baštinu nam odabrao —
ponos Jakova, svoga ljubimca.

Uzlazi Bog uz klicanje,
Gospodin uza zvuke trublje.
Pjevajte Bogu, pjevajte,
pjevajte kralju našemu, pjevajte!

Evanđelje

Iv 16,20-23a

Radosti vaše nitko vam oteti neće!

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Zaista, zaista, kažem vam:
vi ćete plakati i jaukati,
a svijet će se veseliti.
Vi ćete se žalostiti,
ali žalost će se vaša okrenuti u radost.
Žena kad rađa, žalosna je
jer je došao njezin čas;
ali kad rodi djetešce,
ne spominje se više muke
od radosti što se čovjek rodio na svijet.
Tako dakle i vi:
sad ste u žalosti,
no ja ću vas opet vidjeti;
i srce će vam se radovati
i radosti vaše nitko vam oteti neće.
U onaj me dan nećete ništa više pitati.«
Riječ Gospodnja.

Komentar

»Kad je Pavao bio u Korintu, reče mu Gospodin jedne noći u viđenju: „Ne boj se, nego govori i ne daj se ušutkati!” Ta ja sam s tobom i nitko se neće usuditi da ti naudi. Jer mnogo je naroda mojega u ovome gradu.”«

Vjerujem da se nama ne mora ukazati Isus kao Pavlu kako bi nas upozorio da je u našem gradu, našem mjestu mnogo njegova naroda koje on želi spasiti, voditi, ohrabrivati, učiti, tješiti itd. Često nije lako biti na mjestu onih koji trebaju biti Božji sluge – proroci, učitelji, propovjednici, evangelizatori, svećenici itd. Jedna misna molitva čak kaže: Gospodine, daj da oni koji propovijedaju evanđelje ili služe evanđelje na različite načine, sami ne odustanu zbog nevolja koje ih zadese.
Kad je sâm Pavao naišao na velik otpor, Gospodin ga je ohrabrio zbog mnogo svoga naroda. Mislim da nitko od nas neće proći onoliko nevolja koliko ih je prošao Pavao, ali taj ih je isti Pavao nazvao „malim nevoljama”. Da smo mi prošli takve nevolje, sigurno ih ne bismo nazvali malima. Sigurno je da svi koji služe Bogu sami prolaze kroz razne kušnje i nevolje, kroz razne protivštine ali Gospodin je u Sirahu rekao: „Sine moj, ako želiš služiti Gospodinu, pripravi dušu svoju na kušnju i ne nagli kad napast dođe” (usp. Sir 2). Bez obzira što sve to moramo proći, ako se uzdamo u Božju pomoć, a ne u svoje snage, nećemo otpasti jer Bog je jači od svega.

Molitva

Gospodine, želim moliti s Davidom: Iskušaj mi srce i bubrege da vidim ne idem li putem pogubnim. Gospodine, već se radujem jer si ti rekao da ćeš nam s kušnjom dati i sretan ishod.
Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Foto: lumerb; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh