Dnevna misna čitanja

Dnevna misna čitanja, petak 9. prosinca Ne slušaju ni Ivana ni Sina Čovječega. Evanđelje po Mateju

ČITANJA

Iz 48,17-19; Ps 1,1-4.6; Mt 11,16-19

II. tjedan došašća, petak, 9. 12. 2022., ili: sveti Juan Diego Cuauhtlatoatzin, svagdan

IMENDANI

Didak, Ciprijan, Liborije, Liberan, Diego

Prvo čitanje

Iz 48,17-19

O, da si pazio na zapovijedi moje!

Čitanje knjige proroka Izaije
Ovako govori Gospodin, otkupitelj tvoj, Svetac Izraelov: »Ja, Gospodin, Bog tvoj, tvojem te dobru učim, vodim te putem kojim ti je ići. O, da si pazio na zapovijedi moje, kao rijeka sreća bi tvoja bila, a pravda tvoja kao morski valovi! Potomstva bi tvojeg bilo kao pijeska, a poroda utrobe tvoje kao njegovih zrnaca! Nikad ti se ime ne bi zatrlo niti izbrisalo preda mnom!«
Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 1,1-4.6

Pripjev: »Tko ide za tobom, Gospodine, imat će svjetlo života.«

Blago čovjeku koji ne slijedi savjeta opakih,
ne staje na putu grešničkom
i ne sjeda u zbor podrugljivaca,
već uživa u Zakonu Gospodnjem,
o Zakonu njegovu misli dan i noć.

On je ko stablo zasađeno
pokraj voda tekućica
što u svoje vrijeme plod donosi;
lišće mu nikad ne vene,
sve što radi dobrim urodi.

Nisu takvi opaki, ne, nisu takvi!
Oni su ko pljeva što je vjetar raznosi.
Jer Gospodin zna put pravednih,
a propast će put opakih.

Evanđelje

Mt 11,16-19

Ne slušaju ni Ivana ni Sina Čovječjega.

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Komu da prispodobim ovaj naraštaj? Nalik je djeci što sjede na trgovima pa jedni drugima dovikuju: ‘Zasvirasmo vam i ne zaigraste, zakukasmo i ne zaplakaste.’ Doista, dođe Ivan. Nije jeo ni pio, a govori se: ‘Đavla ima.’ Dođe Sin Čovječji koji jede i pije, a govori se: ‘Gle, izjelice i vinopije, prijatelja carinika i grešnika!’ Ali opravda se Mudrost djelima svojim.«
Riječ Gospodnja.

Komentar

„U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: „Komu da prispodobim ovaj naraštaj? Nalik je djeci što sjede na trgovima pa jedni drugima dovikuju: ‘Zasvirasmo vam i ne zaigraste, zakukasmo i ne zaplakaste.’””

Izgleda da je i Isus imao ‘problema’ s evangelizacijom tadašnjeg naraštaja, sa spašavanjem tog naraštaja od vječne propasti. Jer, koji bi god način primijenio, nije im odgovarao; uvijek bi pronašli ‘valjan razlog’ da nastave po starom obrascu samopravednosti. Ni Ivan ni Isus nisu prošli kriterije zbog kojih bi se oni obratili. Zaista, postoje ljudi koji uvijek nađu razlog u drugima zbog kojeg ne žele poslušati Božji poziv na obraćenje. A kad bi pogledali u svoje srce, vidjeli bi da je pravi uzrok ondje; vidjeli bi da koriste sve kako ne bi došli Bogu jer to ustvari ne žele. Lakše je naći uzrok u drugome nego na sebi i u sebi. Na takve ne treba gubiti dragocjeno vrijeme jer na svijetu ima dovoljno bludnika, preljubnika, gubavih, hromih, odbačenih, prezrenih, zločinaca, oboljelih od svih mogućih bolesti – s takvima Isus nije imao problema. Oni su bili i ostali plodna njiva za širenje kraljevstva Božjeg, jer Isus jasno reče samopravednicima: „Carinici i bludnice pretekoše vas u kraljevstvo Božje! (Mt 21,31)

Molitva

Gospodine Isuse, ti si jednom rekao svojim učenicima: „Idite samo izgubljenim ovcama doma Izraelova!” Gospodine, molim te da ne gubim svoje vrijeme na one koji su siti, već me pošalji gladnima i žednima tvoje ljubavi, koji će poštovati tvoju Riječ i poziv. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr. 

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Foto: remotevfx.com; d.ee_angelo; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh